O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 Mladinska knjiga meseca


Mladinska knjiga meseca oktobra 2016 Natisni E-pošta


Nataša Konc Lorenzutti: Kdo je danes glavni

Koliko nas ve, kakšen je občutek, da starejšim bratom ali sestram vse dovolijo, tebi pa ne? In kako jezni smo bili takrat! Da bi le čim prej odrasla in postala glavna v družini, uuuf! Zgodbica o mali Niki in njenem odraščanju nas popelje natančno v te trenutke … Neučakani Niki se zdi čas, ki je potreben, da deklica zraste v dekle in potem v ženo, absolutno predolg. A miniti mora še kar nekaj letnih časov, marsikaj se je treba naučiti, tudi kakšno ušpičiti in predvsem, treba se je igrati do onemoglosti in še naprej!
Priljubljena pesnica in pisateljica, ki za otroke in mladino ustvarja že dobro desetletje, je ustvarila zabavne zgodbice o odraščanju male Nike in se z njimi uvrstila med letošnje finaliste za nagrado Večernica, ki jo za najboljšo otroško in mladinsko literaturo podeljuje časopisna hiša Večer.
 
Mladinska knjiga meseca julija 2016 Natisni E-pošta


R. J. Palacio: Čudo

Tankočutna pripoved govori o Augustu Pullmanu, desetletniku, ki ima zaradi redke mešanice genskih okvar popolnoma iznakažen obraz. Do petega razreda ga v varnem zavetju doma poučuje mama sama, a zdaj je prišel čas, da gre v šolo. Novo okolje in novi sovrstniki so za Avgusta, ki si želi biti povsem navaden fant, velika obremenitev. A realnost je taka, da njegovi sošolci ne morejo prezreti njegovega nenavadnega obraza. Augustovo zgodbo bralec najprej opazuje skozi njegove oči, nato skozi oči sestre, prijateljev, sošolcev.
Knjiga, ki jo bodo z veseljem prebirali tako otroci kot odrasli, pravzaprav pripoveduje o prijaznosti, sočutnosti in (ne)sprejemanju drugačnosti. Bralcu pošilja zelo pozitivno sporočilo, ki ga v današnjem otopelem svetu ne bi smeli prezreti.
 
Mladinska knjiga meseca maja 2016 Natisni E-pošta


Nika Matanović: Razred

Mlada mariborska avtorica, ki je šele dobro stopila v srednješolske klopi, je v letošnjem letu izdala pristen najstniški roman, v katerem piše o svojih vrstnikih. Mladinski roman, ki je izšel pri mariborski Založbi Pivec, bralcu ponuja svež pogled na tipično najstniško življenje. Zgodba se prične s 1. septembrom, dnem, ko je treba znova stopiti v šolske klopi, pa seveda niso vsi šolarji ravno navdušeni nad tem.
Skozi pripovedi frajerja Grege, barbike Sare, odstopajoče Špele in ta nove Nont bralec vstopi v razred, kjer ne manjka prve ljubezni, prijateljskih vezi, pubertetniških tegob, niti družinske drame, vse dogajanje pa obvladujejo (ali pa tudi ne) (m)učitelji. V večno aktualnih temah se bosta zlahka našla tako mlad kot odrasel bralec.
 
Mladinska knjiga meseca marca 2016 Natisni E-poštaFernández Paz, Augustín: Ime mi je Skywalker    

Nasproti Raquelinega stanovanja so odprli ogromno nakupovalno središče, kamor vsak dan pride veliko ljudi. Nihče pa ne opazi moža, ki stoji pred vrati trgovine. Kot, da je neviden. A Raquel ve, da mu je ime Skywalker in prihaja z drugega planeta. Osamljen mož ne želi prestrašiti male deklice, niti ne želi moralizirati o revščini in odnosu ljudi do revnih, zato se domisli svojo »nevidnost« prikazati z veliko domišljije. Avtor nas v zgodbi na zelo inovativen način spomni, da so med nami tudi starejši osamljeni ljudje, revni, brezdomci …
Agustin Fernandez Paz je eden vodilnih španskih avtorjev za mladino, ki je za svoje ustvarjanje dobil več prestižnih nagrad, med drugim vse pomembnejše španske nagrade za mladinsko književnost. Knjiga je oblikovana v skladu s priporočili za oblikovanje gradiv za bralce z disleksijo in se smatra kot didaktični material.
 
Mladinska knjiga meseca januarja 2016 Natisni E-pošta


Slavko Pregl: Pravljice za punce, fante in vse ostale

Izbrane kratke zgodbe so prerez avtorjevega mladinskega pisanja, ki so izšle ob avtorjevi sedemdesetletnici. Antologija zajema iz knjig Juha cviluha, Zvezda s čepico, Mala velika ribiča, Varja se pogovarja, Radovedne pravljice, Male oblačne zgodbe, Ujeti ribič, Priročnik za klatenje, Bojni zapiski mestnega mulca. Knjigo bogatijo ilustracije Kostje Gatnika, Marjana Mančka,  Arjana Pregla, Damijana Stepančiča ter spremna beseda dr. Petra Svetine.
Pregl se v zgodbah loteva tako vrtičkarjev kot prvošolčkov in navihanih mulcev, ki marsikdaj poskrbijo tudi za kakšno staršem živce parajočo dogodivščino. S kratkimi zgodbami avtor nagovarja tako otroke kot mladostnike in tudi odrasle bralce. Preglovo mladinsko literaturo odlikuje realističen slog ter zanj značilen pretanjen humor.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 Naprej > Konec >>

Rezultati 19 - 27 od 29