Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
Faks 03 837 01 81, E-MAIL: knjiznica.mozirje@moz.sik.si

Delovni čas: pon. 8-15, tor. 8-18, sre. 8-15, čet. 13-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Družinska knjiga meseca januarja 2018   Uganke za knjižne vseznalčke   Ure pravljic za najmlajše   Novitete v Knjižnici Mozirje   Megakviz   Povabilo k branju 13. bralne značke za odrasle
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 

Mladinska knjiga meseca


Mladinska knjiga meseca julija 2016 Natisni E-pošta


R. J. Palacio: Čudo

Tankočutna pripoved govori o Augustu Pullmanu, desetletniku, ki ima zaradi redke mešanice genskih okvar popolnoma iznakažen obraz. Do petega razreda ga v varnem zavetju doma poučuje mama sama, a zdaj je prišel čas, da gre v šolo. Novo okolje in novi sovrstniki so za Avgusta, ki si želi biti povsem navaden fant, velika obremenitev. A realnost je taka, da njegovi sošolci ne morejo prezreti njegovega nenavadnega obraza. Augustovo zgodbo bralec najprej opazuje skozi njegove oči, nato skozi oči sestre, prijateljev, sošolcev.
Knjiga, ki jo bodo z veseljem prebirali tako otroci kot odrasli, pravzaprav pripoveduje o prijaznosti, sočutnosti in (ne)sprejemanju drugačnosti. Bralcu pošilja zelo pozitivno sporočilo, ki ga v današnjem otopelem svetu ne bi smeli prezreti.
 
Mladinska knjiga meseca maja 2016 Natisni E-pošta


Nika Matanović: Razred

Mlada mariborska avtorica, ki je šele dobro stopila v srednješolske klopi, je v letošnjem letu izdala pristen najstniški roman, v katerem piše o svojih vrstnikih. Mladinski roman, ki je izšel pri mariborski Založbi Pivec, bralcu ponuja svež pogled na tipično najstniško življenje. Zgodba se prične s 1. septembrom, dnem, ko je treba znova stopiti v šolske klopi, pa seveda niso vsi šolarji ravno navdušeni nad tem.
Skozi pripovedi frajerja Grege, barbike Sare, odstopajoče Špele in ta nove Nont bralec vstopi v razred, kjer ne manjka prve ljubezni, prijateljskih vezi, pubertetniških tegob, niti družinske drame, vse dogajanje pa obvladujejo (ali pa tudi ne) (m)učitelji. V večno aktualnih temah se bosta zlahka našla tako mlad kot odrasel bralec.
 
Mladinska knjiga meseca marca 2016 Natisni E-poštaFernández Paz, Augustín: Ime mi je Skywalker    

Nasproti Raquelinega stanovanja so odprli ogromno nakupovalno središče, kamor vsak dan pride veliko ljudi. Nihče pa ne opazi moža, ki stoji pred vrati trgovine. Kot, da je neviden. A Raquel ve, da mu je ime Skywalker in prihaja z drugega planeta. Osamljen mož ne želi prestrašiti male deklice, niti ne želi moralizirati o revščini in odnosu ljudi do revnih, zato se domisli svojo »nevidnost« prikazati z veliko domišljije. Avtor nas v zgodbi na zelo inovativen način spomni, da so med nami tudi starejši osamljeni ljudje, revni, brezdomci …
Agustin Fernandez Paz je eden vodilnih španskih avtorjev za mladino, ki je za svoje ustvarjanje dobil več prestižnih nagrad, med drugim vse pomembnejše španske nagrade za mladinsko književnost. Knjiga je oblikovana v skladu s priporočili za oblikovanje gradiv za bralce z disleksijo in se smatra kot didaktični material.
 
Mladinska knjiga meseca januarja 2016 Natisni E-pošta


Slavko Pregl: Pravljice za punce, fante in vse ostale

Izbrane kratke zgodbe so prerez avtorjevega mladinskega pisanja, ki so izšle ob avtorjevi sedemdesetletnici. Antologija zajema iz knjig Juha cviluha, Zvezda s čepico, Mala velika ribiča, Varja se pogovarja, Radovedne pravljice, Male oblačne zgodbe, Ujeti ribič, Priročnik za klatenje, Bojni zapiski mestnega mulca. Knjigo bogatijo ilustracije Kostje Gatnika, Marjana Mančka,  Arjana Pregla, Damijana Stepančiča ter spremna beseda dr. Petra Svetine.
Pregl se v zgodbah loteva tako vrtičkarjev kot prvošolčkov in navihanih mulcev, ki marsikdaj poskrbijo tudi za kakšno staršem živce parajočo dogodivščino. S kratkimi zgodbami avtor nagovarja tako otroke kot mladostnike in tudi odrasle bralce. Preglovo mladinsko literaturo odlikuje realističen slog ter zanj značilen pretanjen humor.
 
Mladinska knjiga meseca decembra 2015 Natisni E-pošta

Huiquin Wang: Ferdinand Avguštin Hallerstein: Slovenec v prepovedanem mestu

V slikanici, ki je dvojezična izdaja, je slovenski in kitajski javnosti prvič predstavljena življenjska zgodba slovenskega astronoma, matematika, kartografa in jezuitskega misionarja, ki je 36 let preživel na kitajskem dvoru in pomembno pripomogel k razvoju kitajske znanosti in astronomije.
Slikanica je nekaj posebnega tudi zato, ker jo pripoveduje in slikarsko odlično nadgrajuje Huiqin Wang, slikarka in ilustratorka, ki že več kot tri desetletja živi v Sloveniji.

Slikanica je bogato ilustrirana s tradicionalno tehniko risanja na kitajski papir in temelji na avtoričinem večletnem preučevanju vseh razpoložljivih virov o tem izjemnem Slovencu, ki je v naši deželi čisto premalo poznan.

Slikanica o Ferdinandu Avguštinu Hallersteinu je bila v okviru letošnjega projekta zlata hruška izbrana za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 Naprej > Konec >>

Rezultati 10 - 18 od 19