Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
Faks 03 837 01 81, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Knjiga meseca novembra 2021   Poezija meseca novembra 2021 v Knjižnici Mozirje   Za vstop v knjižnico je potrebno izpolnjevati PCT pogoj   Povabilo k branju 17. bralne značke za odrasle   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 SLO knjiga meseca


Slovenska knjiga meseca oktobra 2021 Natisni E-pošta

Barbara Popit: Poklon Himalaji

Popotnica Barbara Popit si je ogledala že precejšen kos našega planeta, njeno zadnje potovanje v Nepal, kjer je opravila treking okoli Anapurne, pa se jo je dotaknila v tolikšni meri, da je spisala svoj knjižni prvenec Poklon Himalaji. V knjigi opisuje hojo po krožni poti okoli Anapurne, ki je bila izbrana za najboljšo pohodno pot na dolge razdalje na svetu.
Morebitnemu popotniku ali zgolj ljubitelju potopisov razkrije svojo izkušnjo, poda tudi koristne napotke in se predvsem pokloni Himalaji, gorovju, ki te s svojo neverjetno energijo privlači, odvrne ali pa sprejme v svoje domovanje. Na pot se je podala v družbi legendarnega alpinista Vikija Grošlja, ki je tudi napisal predgovor h knjigi.
 
Slovenska knjiga meseca septembra 2021 Natisni E-pošta

Fužir Schart, Barbara Ana: Zaštrikane zgodbe : intimni kažipot po Mozirju

Zaštrikane zgodbe – intimni kažipot po Mozirju so svojevrsten leposlovni vodnik po kraju, ki spodbuja k raziskovanju manj znanih, a zato nič manj pomembnih kotičkov naše domovine. Knjiga prinaša osem kratkih literaliziranih zgodb iz polpretekle zgodovine in sodobnosti.
Gre za zgodbe navadnih ljudi, ki so s svojim vsakdanom sooblikovali Mozirje, kakršno je danes. Med drugim v knjigi spoznamo domačinko, ki je leta 1935 prah dvignila s tem, ko je v Mozirje prva prikorakala v hlačah. Ena izmed zgodb pripoveduje o elkrojskih šiviljah, ki so po tistem, ko so opravile dnevno normo, šivale še hlače za Teriotorialno obrambo mlade države, spet druga govori o tem, zakaj so prebivalci kot pingvini na antarktičnem mrazu stopili tesno skupaj, ko je pogorela koča na Golteh.
 
Slovenska knjiga meseca juilja 2021 Natisni E-pošta

Irena Svetek: Rdeča kapica

Roman Rdeča kapica je prvi v seriji psiholoških kriminalk Irene Svetek, ki je za svoj prvi roman Od blizu dobila nagrado za najboljši prvenec leta 2004. Tokrat se je posvetila raziskovanju temnih, sprevrženih plati človeške narave in kritiki sodobne družbe. Sredi Ljubljane v parku na Kodeljevem sprehajalec psa odkrije golo truplo brutalno umorjene trinajstletne deklice, oblečene le v rdeč plašček.
Kriminalistično preiskavo usmerja okrožni državni tožilec Mio Aurelli, ob raziskovanju pa ga pot zanese v majhno mesto na jug Srbije, kjer je bila pred leti na krut način umorjena mlada ženska.
 
Slovenska knjiga meseca marca 2021 Natisni E-pošta

Andrej Stopar: Ameriški Rubikon

Novinar in pisatelj Andrej Stopar je po dolgoletnem poročanju iz Rusije postal dopisnik iz Amerike, natančneje iz Washingtona. Poročanje je prevzel ravno v najbolj razburkanih časih, v drugi polovici predsedniškega mandata Donalda Trumpa. V knjigi so zbrani prispevki, kolumne in razmišljanja prav na to temo nepredvidljivega in povsem drugačnega dogajanja, kot smo ga bili vajeni iz časov prejšnjih predsednikov.
V svojih zapiskih Stopar na dogajanje gleda iz časovne distance in pri tem ugotavlja, da ga nič ni moglo pripraviti na to, kar je v tej pisani državi doživel. Knjiga o portretih ameriškega vsakdana hkrati analizira tektonske družbene spremembe v svetu čez lužo.
 
Slovenska knjiga meseca decembra 2020 Natisni E-pošta

Mӧderndorfer, Vinko: Nova butalska čitanka – Poučne zgodbe iz Butal

Vsi poznamo zbirko humoresk Butalci pisatelja Frana Milčinskega, ki jih je pred več kot 100 leti objavljal v raznih časopisih, v knjižni obliki pa so Butalci izšli šele po pisateljevi smrti. Butalci so prebivalci izmišljenega kraja, imenovanega Butale. Imajo se za zelo pametne in pomembne, čeprav so v resnici precej omejeni. Neprestano tekmujejo s prebivalci sosednjega kraja, Tepanjčani.
Pisatelj, dramatik in režiser Vinko Mӧderndorfer je ugotovil, da Butalci potrebujejo osvežitev, zato jih je posodobil s kombinacijo šegavih zgodb, v katerih pa se še nadalje zrcali ozkoglednost prebivalcev. Časi so se spremenili, značaji in človeška neumnost pa ne kaj dosti. Kvečjemu razvila se je in dobila tudi formalno moč. Nova butalska čitanka nam tako ponuja nov butalski aspekt, pisatelj pa skozi nove humorne zgodbe prikaže svoj pogled na današnjo slovensko družbo.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 Naprej > Konec >>

Rezultati 1 - 9 od 44