Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
Faks 03 837 01 81, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Povabilo k branju 17. bralne značke za odrasle   Stvarna literatura meseca junija 2021   Družinska knjiga meseca junija 2021   Poezija meseca maja 2021 v Knjižnici Mozirje   Knjiga meseca maja 2021   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook   Pikina bralna značka 2020/2021
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 SLO knjiga meseca


Slovenska knjiga meseca marca 2021 Natisni E-pošta

Andrej Stopar: Ameriški Rubikon

Novinar in pisatelj Andrej Stopar je po dolgoletnem poročanju iz Rusije postal dopisnik iz Amerike, natančneje iz Washingtona. Poročanje je prevzel ravno v najbolj razburkanih časih, v drugi polovici predsedniškega mandata Donalda Trumpa. V knjigi so zbrani prispevki, kolumne in razmišljanja prav na to temo nepredvidljivega in povsem drugačnega dogajanja, kot smo ga bili vajeni iz časov prejšnjih predsednikov.
V svojih zapiskih Stopar na dogajanje gleda iz časovne distance in pri tem ugotavlja, da ga nič ni moglo pripraviti na to, kar je v tej pisani državi doživel. Knjiga o portretih ameriškega vsakdana hkrati analizira tektonske družbene spremembe v svetu čez lužo.
 
Slovenska knjiga meseca decembra 2020 Natisni E-pošta

Mӧderndorfer, Vinko: Nova butalska čitanka – Poučne zgodbe iz Butal

Vsi poznamo zbirko humoresk Butalci pisatelja Frana Milčinskega, ki jih je pred več kot 100 leti objavljal v raznih časopisih, v knjižni obliki pa so Butalci izšli šele po pisateljevi smrti. Butalci so prebivalci izmišljenega kraja, imenovanega Butale. Imajo se za zelo pametne in pomembne, čeprav so v resnici precej omejeni. Neprestano tekmujejo s prebivalci sosednjega kraja, Tepanjčani.
Pisatelj, dramatik in režiser Vinko Mӧderndorfer je ugotovil, da Butalci potrebujejo osvežitev, zato jih je posodobil s kombinacijo šegavih zgodb, v katerih pa se še nadalje zrcali ozkoglednost prebivalcev. Časi so se spremenili, značaji in človeška neumnost pa ne kaj dosti. Kvečjemu razvila se je in dobila tudi formalno moč. Nova butalska čitanka nam tako ponuja nov butalski aspekt, pisatelj pa skozi nove humorne zgodbe prikaže svoj pogled na današnjo slovensko družbo.
 
Slovenska knjiga meseca oktobra 2020 Natisni E-pošta

Lucija Stepančič: Naj me kdo zbudi

Ana, študentka umetnostne zgodovine, se odpravi v Firence raziskovat in pisat magistrsko nalogo o baroku. Med raziskovanjem mesta in potikanjem po galerijah spozna skrivnostnega zapeljivca Alessandra ter postane njegova lahka tarča. Po strastni, neprespani noči Ana izve, da je Alessandro svojo dušo že davno predal hudiču, njo pa umoril, ne da bi se tega res zavedala. Ljubezenska zgodba se tako obrne v dramatičen vrtinec dogodkov, katere ne veže zemeljski kraj in čas.
Kot za šalo preskakujeta stoletja, gibljeta se med svetovi živih in mrtvih ter zraven rešujeta svoje eksistencialne probleme.
Lucija Stepančič v romanu eruditsko povezuje žanre detektivke, kriminalke in ljubezenskega romana z ironijo, sarkazmom in obešenjaškim humorjem.
 
Slovenska knjiga meseca junija 2020 Natisni E-pošta

Branko Šömen: Tišina za oči

Pretresljiva zgodba, ki jo prebiramo v predstavljenem romanu prekmurskega pisatelja, je nastala na predlog dvakratnega oskarjevca hrvaškega režiserja Branka Lustiga. Najprej kot filmski scenarij o koncentracijskem taborišču Auschwitz, a do filmske uprizoritve ni nikoli prišlo. Šömen v svojem romanu opisuje poseben oddelek Sonderkomandosev, jetnikov, ki so bili zadolženi za polnjenje krematorijskih peči s trupli taboriščnikov, pri tem pa niso vedeli, da bodo vsake tri mesece tudi sami prišli na vrsto.
Zgodba je sicer izmišljena, ima pa zgodovinsko ozadje v brezupnem uporu Sonderkomandosev v Auschwitzu jeseni 1944. In prav ta dogodek potrjuje, da kljub vsemu trpljenju in stalnem spremljanju totalnega razčlovečenja, vere v sočloveka ni mogoče uničiti.
 
Slovenska knjiga meseca maja 2020 Natisni E-pošta

Bernardka Jurič: 12.000 kilometrov greha

Bernarda Jurič se je s svojim ekstremnim kolesarjenjem po Avstraliji zapisala med najboljše vztrajnostne kolesarke na svetu. Spomladi 2018 je v 27 dneh prekolesarila 5.500 kilometrov od Pertha na zahodni do Sydneya na vzhodni obali Avstralije. Dve poti je opisala v izjemno zanimivi knjigi, ki sicer ni potopisni dnevnik. Je pa napisana zelo neposredno, kolesarjenje po Avstraliji opisuje odkrito, prav tako bralca brez olepševanja seznani z vsemi pripravami, dogajanju na poti, bolečinah in seveda z vsemi posebneži, ki jih na svoji avanturi sreča.
Že samo naslovi poglavij, Garanje na kvadrat, Linija gre v franže, Kraste na riti, In resveratrol veritas, Disk ploščice in smrčanje za Guinnessa, Trenutek pred SOS, Beg iz Faradayeve kletke, vsakega, ki vzame knjigo v roke pritegnejo k branju, kot je avtorico pritegnila dežela tam spodaj …
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 Naprej > Konec >>

Rezultati 1 - 9 od 41