O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 SLO knjiga meseca


Slovenska knjiga meseca decembra 2019 Natisni E-pošta

Slavoj Žižek: Žižkovi vici; Ste že slišali tistega o Heglu in negaciji?

Slavoj Žižek je slovenski filozof svetovnega slovesa, njegovi nastopi so izredno obiskani zaradi popularnega in specifičnega predstavljanja tem, Žižek pa v svoje razlage vedno vključuje humor in vice. Le-te je v knjigi zbral norveški pesnik Audun Mortensen, za slovensko izdajo pa je že obstoječe slovenske prevode poiskal in priredil ter nove prevedel Stojan Pelko, knjigo je izdala Totaliteta.
Gre za zelo razgiban izbor odlomkov, ki jih bralec dojema kot duhovite zgodbe ali anekdote, ki podčrtujejo oziroma ilustrirajo avtorjeva filozofska razmišljanja. Mnogi izmed njegovih vicev so vulgarni, rasistični in politično nekorektni, česar Žižek nikakor ne skriva, hkrati pa so tudi velik vzrok njegove priljubljenosti.
 
Slovenska knjiga meseca oktobra 2019 Natisni E-pošta

Katarina Marinčič: Prikrita harmonija

Slovenska pisateljica, po izobrazbi literarna zgodovinarka, je za roman Prikrita harmonija leta 2002 dobila nagrado kresnik. V njem sta kronološko opisani dve družini, Lipnikovi in Nagličevi. Roman je pisan v kronološkem zaporedju, dogaja se pred obdobjem prve svetovne vojne, med vojno in po njej. Usode obeh družin in zapletene medosebne odnose bralec spozna z več zornih kotov, dogajanja se odvijajo na več lokacijah (Dunaj, Trst, posestvo na Dolenjskem).
Zgodba je lepo berljiva in polna optimizma, kar sodobnemu bralcu zagotovo tudi prija.
Usode posameznikov iz obeh družin, odnosi med njimi ter njihovo odzivanje na različne življenjske situacije so opisani tako subtilno, da si je avtorica prislužila eno najpomembnejših slovenskih literarnih nagrad.
 
Slovenska knjiga meseca septembra 2019 Natisni E-pošta

Karolina Vrtačnik: Diagnoza blondinka

Duhovita knjiga avtorice, ki po rodu prihaja iz Ljubnega ob Savinji, ne bo prepričala zgolj blondink, ampak vse, ki se ob branju radi nasmejejo. Marsikatera bralka bo v številnih komičnih situacijah našla tudi del svojega življenja. Vrtačnikova v njih opisuje zagate ločenke s svojim podmladkom, randije pri 40+, službo in svoja ljubljenčka Lumpija in Mucico. Pravzaprav vsakdanje življenje ločenke, ki pa se zna s svetom, družino, ljubeznijo in kariero soočati z obilico humorja.
Vrtačnikova je je nekaj let direktorica Obrtne zbornice Domžale, v Domžalah tudi živi s svojimi otroci. Pred tem je kot najmlajša urednica v zgodovini Dela zasnovala in vodila Delovo borzo dela, bila je tudi sanacijska urednica Družinskega delničarja.
 
Slovenska knjiga meseca julija 2019 Natisni E-pošta

Milan Vincetič: Lebdeča prikazen = Lebdejča prilika

V letu 2014 so se v vasici Ženavlje na Goričkem spomnili 80. obletnice pristanka stratosferskega balona v njihovi vasi leta 1934. Dogodek je takrat povzročil pravo senzacijo in na kraju dogodka se je zbralo kakih 6.000 radovednežev. Zanimiv dogodek je tudi povod za nastanek po resničnih dogodkih zapisane zgodbe pisatelja Milana Vincetiča. V Ženavljah sta s stratosfernim balonom pristala belgijska raziskovalca prof. Max Cosin in njegov asistent Nere van der Elst.
O dogodku so govorili in pisali ne le v Prekmurju, ampak so medijska in tudi uradna poročila o njem prebirali tako v Ljubljani kot Beogradu. Pisatelj je zgodbo zapisal z veliko mero humorja, v njej pa vendarle zajel duh tistega časa in ljudi, ki so v njem živeli.
 
Slovenska knjiga meseca junija 2019 Natisni E-pošta

Marjan Tomšič: Šavrinke

Roman Šavrinke so najbolj znan roman Marjana Tomšiča, ki letos praznuje osemdesetletnico. Roman Šavrinke je prvič izšel leta 1986, bil ponatisnjen leta 1991, letos je izšla še ena, prenovljena, izdaja tega romana.

Tomšič v svojem romanu opiše realno, zgodovinsko podobo deklet, žena in mater, ki so predvsem od konca 19. stoletja do zaključka 2. svetovne vojne vsakodnevno potovale med Istro in Trstom, kjer so prodajale največ jajca, pa tudi druge kmečke dobrine. Njihov zaslužek je bil pogosto edini vir preživljanja družine. Ker so kot preskrbovalke družin posegle v tedanjo patriarhalno družbo, so bile prej kot pohval deležne številnih očitkov. Osrednji lik romana je Šavrinka Katina iz Gračišča, ob njej pa Tomšič razprostira tudi usode drugih Šavrink.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 Naprej > Konec >>

Rezultati 1 - 9 od 32