Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7   Digitaliziran arhiv glasila Kroj   Nova sezona Filmsko-bralne značke   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:






ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 















SLO knjiga meseca


Slovenska knjiga meseca februarja 2022 Natisni E-pošta

Klemen Pisk: Mamutova oporoka

Zabaven roman v ospredje zgodbe postavlja izgubljenega in hkrati genialnega čudaka doktorja Žažlja, ki se v svoji akademski karieri ki se suvereno ukvarja z jezikovnimi obrobnostmi, predvsem z dvojino. Žaželj se udeleži mednarodnega kongresa v turistični vasici na vzhodu Litve, poleg njega pa še vrsta učenjakov z vsega sveta. Sobo v hudo neuglednem hotelu si deli z bahrajnskim profesorjem El Hadž Baharjem in ta ga ves čas spravlja ob živce.
Trudi se za naklonjenost organizatorke kongresa, magistre Dorote Šenkjevič, pri tem pa ne more pozabiti svojega nekdanjega dekleta. Vse pa se zaplete, ko se na kongresu pojavita dve osebi in sporočita za doktorja Žažlja usodno novico. Klemen Pisk spada med najbolj prepoznavne slovenske jezikoslovce in prevajalce, je tudi pesnik, pričujoči roman pa je njegov romaneskni prvenec.
 
Slovenska knjiga meseca januarja 2022 Natisni E-pošta

Andrej Blatnik: Trg osvoboditve

Avtor, ki je izdal že štirinajst knjig in med drugim za svoje delo prejel tudi nagrado Prešernovega sklada, se v zadnjem romanu posveti slovenski osamosvojitvi in številnim zapletom, ki so jih ti burni politični časi povzročili marsikateremu malemu človeku. 21. junija 1988 se na Trgu osvoboditve zgodi protest proti političnim aretacijam. In tam mlad fant po nesreči pohodi vrstnico, s čimer sproži vez, ki bo – prek vzponov in padcev – trajala vse življenje.
Zgodba mladega para je le delček v mozaiku tistih razburljivih časov, ki so spremenili marsikatero družinsko in družbeno vez, spreminjali etične norme in preobrazili marsikaterega posameznika. Andrej Blatnik v tem romanu s prodornimi opazkami in anekdotami razkriva zapletenost prehajanja v čase, ko sanje sestopajo na trda tla prostega trga dobrin in vrednot.
 
Slovenska knjiga meseca oktobra 2021 Natisni E-pošta

Barbara Popit: Poklon Himalaji

Popotnica Barbara Popit si je ogledala že precejšen kos našega planeta, njeno zadnje potovanje v Nepal, kjer je opravila treking okoli Anapurne, pa se jo je dotaknila v tolikšni meri, da je spisala svoj knjižni prvenec Poklon Himalaji. V knjigi opisuje hojo po krožni poti okoli Anapurne, ki je bila izbrana za najboljšo pohodno pot na dolge razdalje na svetu.
Morebitnemu popotniku ali zgolj ljubitelju potopisov razkrije svojo izkušnjo, poda tudi koristne napotke in se predvsem pokloni Himalaji, gorovju, ki te s svojo neverjetno energijo privlači, odvrne ali pa sprejme v svoje domovanje. Na pot se je podala v družbi legendarnega alpinista Vikija Grošlja, ki je tudi napisal predgovor h knjigi.
 
Slovenska knjiga meseca septembra 2021 Natisni E-pošta

Fužir Schart, Barbara Ana: Zaštrikane zgodbe : intimni kažipot po Mozirju

Zaštrikane zgodbe – intimni kažipot po Mozirju so svojevrsten leposlovni vodnik po kraju, ki spodbuja k raziskovanju manj znanih, a zato nič manj pomembnih kotičkov naše domovine. Knjiga prinaša osem kratkih literaliziranih zgodb iz polpretekle zgodovine in sodobnosti.
Gre za zgodbe navadnih ljudi, ki so s svojim vsakdanom sooblikovali Mozirje, kakršno je danes. Med drugim v knjigi spoznamo domačinko, ki je leta 1935 prah dvignila s tem, ko je v Mozirje prva prikorakala v hlačah. Ena izmed zgodb pripoveduje o elkrojskih šiviljah, ki so po tistem, ko so opravile dnevno normo, šivale še hlače za Teriotorialno obrambo mlade države, spet druga govori o tem, zakaj so prebivalci kot pingvini na antarktičnem mrazu stopili tesno skupaj, ko je pogorela koča na Golteh.
 
Slovenska knjiga meseca juilja 2021 Natisni E-pošta

Irena Svetek: Rdeča kapica

Roman Rdeča kapica je prvi v seriji psiholoških kriminalk Irene Svetek, ki je za svoj prvi roman Od blizu dobila nagrado za najboljši prvenec leta 2004. Tokrat se je posvetila raziskovanju temnih, sprevrženih plati človeške narave in kritiki sodobne družbe. Sredi Ljubljane v parku na Kodeljevem sprehajalec psa odkrije golo truplo brutalno umorjene trinajstletne deklice, oblečene le v rdeč plašček.
Kriminalistično preiskavo usmerja okrožni državni tožilec Mio Aurelli, ob raziskovanju pa ga pot zanese v majhno mesto na jug Srbije, kjer je bila pred leti na krut način umorjena mlada ženska.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 Naprej > Konec >>

Rezultati 1 - 9 od 46