Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7   Digitaliziran arhiv glasila Kroj   Nova sezona Filmsko-bralne značke   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:






ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 















SLO knjiga meseca


Slovenska knjiga meseca junija 2019 Natisni E-pošta

Marjan Tomšič: Šavrinke

Roman Šavrinke so najbolj znan roman Marjana Tomšiča, ki letos praznuje osemdesetletnico. Roman Šavrinke je prvič izšel leta 1986, bil ponatisnjen leta 1991, letos je izšla še ena, prenovljena, izdaja tega romana.

Tomšič v svojem romanu opiše realno, zgodovinsko podobo deklet, žena in mater, ki so predvsem od konca 19. stoletja do zaključka 2. svetovne vojne vsakodnevno potovale med Istro in Trstom, kjer so prodajale največ jajca, pa tudi druge kmečke dobrine. Njihov zaslužek je bil pogosto edini vir preživljanja družine. Ker so kot preskrbovalke družin posegle v tedanjo patriarhalno družbo, so bile prej kot pohval deležne številnih očitkov. Osrednji lik romana je Šavrinka Katina iz Gračišča, ob njej pa Tomšič razprostira tudi usode drugih Šavrink.
 
Slovenska knjiga meseca aprila 2019 Natisni E-pošta

Evald Flisar: Poglej skozi okno

Najnovejši roman priznanega slovenskega avtorja je pisan v drugi osebi in nagovarja občutljivega najstnika, katerega obnašanje je skorajda avtistično, vsekakor pa zelo introvertirano. Zgodba se začne kruto, starša za njegov petnajsti rojstni dan na kolinah zakoljeta pujsa, na katerega je fant zelo navezan.
To povzroči nepopravljiv razkol med njima in staršema, fanta pa potisne nedoumljivim odločitvam naproti. Namerava namreč storiti samomor. Smrti ga reši begunec Ahmed, s katerim razvijeta nenavaden odnos ...
 
Slovenska knjiga meseca februarja 2019 Natisni E-pošta

Avgust Demšar: Otok : Kriminalka

Avgust Demšar je eden najbolj prepoznavnih slovenskih piscev kriminalnih romanov. Priljubljenost med slovenskimi bralci si je pridobil že s serijo šestih romanov o primerih, ki jih rešuje inšpektor Vrenko. Sledila sta romana Miloš (2013) in Pohorska transverzala (2016), v lanskem letu pa je izdal roman Otok.
Kot je že razvidno iz naslova, je dogajanje (v prvem delu romana) postavljeno na samoten idilični otok, kjer štirje pari v kamniti vili preživljajo dopust. Ozračje je sproščeno, dokler morje ne naplavi trupla. V jesenskem Mariboru, nekaj mesecev kasneje, potapljači iz mrzle Drave potegnejo truplo domnevnega samomorilca. Kar potegnejo na plano, preseneti kriminalista Vrenka in ostale vpletene ...
 
Slovenska knjiga meseca januarja 2019 Natisni E-pošta

Lenart Zajc: Američanka

Dogajanje romana v tekoče izpisani zgodbi je postavljeno v okolje avantgardnega ljubljanskega gledališča, ki je na robu finančnega propada. Vodi ga Iztok, ki živi v večnem stresu iskanja financ, sponzorjev in umetniško primernih predstav, ki bodo hkrati tudi gledljive. Iz pogostih finančnih zagat mu pomaga njegova sestra dvojčica Ana, ki je odvetnica, specializirana za gospodarsko pravo in prevzeme podjetij.
Pri iskanju rešitve svojega brata poveže z ameriškim poslovnežem. Ta vidi korist v tem, da bi v gledališču zaposlili njegovo mlado razočarano ženo Jenny, igralko, ki je na Broadwayu doživela polom. Iztok in Jenny se zaljubita, vse pa zaplete še kriminalno dejanje s katerim želijo gledališčniki pridobiti denar za ohranitev gledališča. Pripoved je napisana duhovito, lahkotno, pa vendar bralca spodbuja k razmisleku o vprašanjih preživetja ter etike.
 
Slovenska knjiga meseca decembra 2018 Natisni E-pošta


Bronja Žakelj: Belo se pere na devetdeset


Pretresljiv in v isti sapi duhovit roman Bronje Žakelj, po izobrazbi diplomirane novinarke, je slovenske bralce osvojil z ganljivo literarno pripovedjo o ljubezni med materjo in hčerjo, o boju mlade ženske z boleznijo, s strahovi, minljivostjo …


Roman opisuje življenjsko zgodbo pripovedovalke, odraščajoče v sedemdesetih in osemdesetih letih. Malce starejši bralci lahko z nostalgijo prebirajo o takratnem vsakdanu, ki ga zaznamujejo drobnarije, kot so sličice albuma Sandokan, skakanja elastike na dvoriščih, štafeta mladosti, Sarajevske olimpijske igre in nenazadnje cigarete Filter 57 … V vesel otroški svet pa poseže tudi prezgodnja smrt matere, kasneje tudi bolezen pripovedovalke. A v pripovedi ne manjka moči duha, upanja, ljubezni ter predvsem poguma, da se zazreš resnici v oči.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 Naprej > Konec >>

Rezultati 19 - 27 od 46