Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
Faks 03 837 01 81, E-MAIL: knjiznica.mozirje@moz.sik.si

Delovni čas: pon. 8-15, tor. 8-18, sre. 8-15, čet. 13-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Odprtje likovne razstave Mozirje v očeh umetnikov   Slovenska knjiga meseca aprila 2019   Mladinska knjiga meseca aprila v Knjižnici Mozirje   Knjiga meseca marca 2019   Knjiga meseca s področja stvarne literature   Slovenska knjiga meseca februarja 2019
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
Poezija meseca
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 SLO knjiga meseca


Slovenska knjiga meseca septembra 2016 Natisni E-pošta


Marjan Žiberna: Norma

Skozi prvoosebno pripoved spoznamo tekača, katerega športna pot je že v zatonu. Ko zaradi bolezni pristane v bolnišnici, se odloči spremeniti način življenja in začne načrtno trenirati v želji, da bi dosegel olimpijsko normo. Poln športne energije je tudi zaradi sveže ljubezni do ženske, ki jo je srečal med bivanjem v bolnišnici.
Skozi njegovo pripoved bralec razkriva nenavadno ljubezensko zgodbo, zaznamovano z nerazčiščeno bolečino iz preteklosti, hkrati pa se tudi sam razmišlja o tem, koliko smo pripravljeni tvegati, da bi dosegli, kar si želimo že od mladih nog.
Pravi tekaški roman je romaneskni prvenec medijskega multipkratika, nagrajenega publicista in avtorja turističnih vodnikov Marjana Žiberne.
 
Slovenska knjiga meseca julija 2016 Natisni E-pošta

Miha Mazzini: Otroštvo

Roman Otroštvo, za katerega je Mazzini prejel Delovo nagrado kresnik za najboljši slovenski roman leta 2015, je avtor podnaslovil kot »avtobiografski roman v izmišljenih zgodbah«. S tem med drugim implicira, da gre za knjigo, ki je svojstveni preplet stvarnega in fikcijskega, slednji je po mnenju bralcev sicer izrazitejši. Osrednja oseba romana je versko blazna babica, ki kar naprej umira, pa spet oživi, ker njene »usodne« bolezni vendarle niso tako zelo usodne.
Avtor se v romanu spominja še svojih  (pre)pogumnih prijateljčkov iz dvorišča, večno odsotne mame in stricev, med katerimi igra očetovsko vlogo Vinko. V Mazzinijevi pripovedi je zelo pomembna doživetost, s katero podaja pretresljivo zgodbo o odraščanju psihično in fizično zlorabljenega in zapostavljenega otroka, razpetega med versko blazno babico in manipulativno, nedoraslo in tudi po svoje omejeno mamo.
 
Slovenska knjiga meseca junija 2016 Natisni E-pošta

Mirt Komel: Pianistov dotik

Pianistov dotik je romaneskni prvenec pisatelja in filozofa Mirta Komela. Z njim se avtor poteguje za prestižno književno nagrado kresnik, s katero časopisna hiša Delo podeljuje priznanje za najboljši roman preteklega leta.
Glavni protagonist Gabrijel Goldman se nahaja v newyorški bolnišnici po skrivnostnem dogodku, ki sproži fobijo pred dotikom.
Za njegovo stanje bi lahko bila kriva nesrečna ljubezen, mogoče celo brezdušno, mehanično udarjanje klavirskih strojev, ki grozijo, da bodo glasbi ukradli dotik z dušo. V bolnišnično sedanjost se vpleta predzgodba čudaškega čudežnega otroka, nato demonično obsedenega genija. Bralec tako prebira zgodbo, ki se na eni strani spogleduje s filozofskim romanom, na drugi strani pa z emocionalno ljubezensko zgodbo. Vse skupaj pa je bogato začinjeno z izjemno doživetimi opisi najbolj neverbalne umetnosti – glasbe.
 
Slovenska knjiga meseca maja 2016 Natisni E-pošta

Marijan Eiletz: Krik brez odmeva

Za roman, katerega zgodba se prične pred drugo svetovno vojno v Mariboru, in se po vojni odvija v Argentini, je avtor v lanskem letu prejel literarno nagrado Svetlobnica, katero podeljuje Založba Družina. Glavni lik zgodbe je štiridesetletni Pavel, ki je bil med drugo svetovno vojno kot gimnazijec mobiliziran v italijansko vojsko in je kasneje ušel k partizanom. Ker se z njihovo ideologijo ni strinjal je nazadnje pristal med domobranci. Zato se po vojni umakne najprej v Italijo nato pa v Argentino.
Tam sreča mladostno prijateljico Ano iz Maribora, kateri je njegov oče v tistih nevarnih letih rešil življenje. Pavel se ji izpove in se tako poskuša rešiti težkih okovov svoje preteklosti. Med njima se razvije ljubezen. Žal pa jima tudi sedanjost ni naklonjena, družinska sreča Pavla in Ane se tragično konča zaradi vladajočega diktatorskega režima v Argentini.
Devetdesetletni avtor, ki živi v Argentini, je zgodbo delno zgradil na svojih osebnih izkušnjah in pričevanjih svojih znancev.
 
Slovenska knjiga meseca aprila 2016 Natisni E-pošta


Marcel Štefančič, jr.: Počnite, kar hočete, samo ubogajte!; Eseji o življenju v času smrti

Marcel Štefančič je v zadnjih letih napisal več med bralci dobro sprejetih esejističnih knjig, za svojo zbirko Kdor prej umre, bo dlje mrtev je prejel tudi Rožančevo nagrado.
V svoji novi esejistični knjigi bralca popelje čez paradokse in bizarnosti sodobnega časa. S svojim nezmotljivim čutom za družbeno realnost opozarja družbene paradokse, kot je med drugim neetično ravnanje mednarodnih korporacij, katerih delovanje je usmerjeno v zmanjševanje zaposlovanja in hkrati na spodbujanje potrošništva.
Avtor v knjigi razmišlja »o vlogi države in posameznika v življenju sodobne družbe, kdo ter v kolikšni meri mora prevzeti odgovornost za svoje bivanje in svoja dejanja, in kako na življenje v Sloveniji vpliva tako globalizacija s svojimi vse bolj napadalnimi finančnimi institucijami na eni strani in vse bolj agresivnimi mediji ter socialnimi omrežji na drugi«.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 Naprej > Konec >>

Rezultati 19 - 27 od 27