O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
Poezija meseca
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 SLO knjiga meseca


Slovenska knjiga meseca maja 2016 Natisni E-pošta

Marijan Eiletz: Krik brez odmeva

Za roman, katerega zgodba se prične pred drugo svetovno vojno v Mariboru, in se po vojni odvija v Argentini, je avtor v lanskem letu prejel literarno nagrado Svetlobnica, katero podeljuje Založba Družina. Glavni lik zgodbe je štiridesetletni Pavel, ki je bil med drugo svetovno vojno kot gimnazijec mobiliziran v italijansko vojsko in je kasneje ušel k partizanom. Ker se z njihovo ideologijo ni strinjal je nazadnje pristal med domobranci. Zato se po vojni umakne najprej v Italijo nato pa v Argentino.
Tam sreča mladostno prijateljico Ano iz Maribora, kateri je njegov oče v tistih nevarnih letih rešil življenje. Pavel se ji izpove in se tako poskuša rešiti težkih okovov svoje preteklosti. Med njima se razvije ljubezen. Žal pa jima tudi sedanjost ni naklonjena, družinska sreča Pavla in Ane se tragično konča zaradi vladajočega diktatorskega režima v Argentini.
Devetdesetletni avtor, ki živi v Argentini, je zgodbo delno zgradil na svojih osebnih izkušnjah in pričevanjih svojih znancev.
 
Slovenska knjiga meseca aprila 2016 Natisni E-pošta


Marcel Štefančič, jr.: Počnite, kar hočete, samo ubogajte!; Eseji o življenju v času smrti

Marcel Štefančič je v zadnjih letih napisal več med bralci dobro sprejetih esejističnih knjig, za svojo zbirko Kdor prej umre, bo dlje mrtev je prejel tudi Rožančevo nagrado.
V svoji novi esejistični knjigi bralca popelje čez paradokse in bizarnosti sodobnega časa. S svojim nezmotljivim čutom za družbeno realnost opozarja družbene paradokse, kot je med drugim neetično ravnanje mednarodnih korporacij, katerih delovanje je usmerjeno v zmanjševanje zaposlovanja in hkrati na spodbujanje potrošništva.
Avtor v knjigi razmišlja »o vlogi države in posameznika v življenju sodobne družbe, kdo ter v kolikšni meri mora prevzeti odgovornost za svoje bivanje in svoja dejanja, in kako na življenje v Sloveniji vpliva tako globalizacija s svojimi vse bolj napadalnimi finančnimi institucijami na eni strani in vse bolj agresivnimi mediji ter socialnimi omrežji na drugi«.
 
Slovenska knjiga meseca januarja 2016 Natisni E-pošta

Jela Krečič: Ni druge

V leposlovnem delu Ni druge se avtorica Jela Krečič loteva klasične teme – ljubezni ter zapletenih medčloveških odnosov v sodobnem času. Glavnega protagonista  Matjaža, fotografa Dela, po sedmih letih zapusti dekle Sara, zaradi česar se odloči, da bo pot nazaj do njenega srca poiskal preko novega ljubezenskega razmerja. Toda njegov načrt se izkaže za precej trši oreh, kot je pričakoval.
Začne se komična ljubezenska odisejada po znanih ljubljanskih lokalih, v družbi njihovih trdoživih obiskovalcev, obisk sodelavcev na Krasu, množično "romanje" v Jajce z druščino upokojencev in obisk Hvara. A Matjaž vedno znova prihaja do sklepa, da zanj ni druge od bivše. Ali se mogoče moti?
 
Slovenska knjiga meseca decembra 2015 Natisni E-pošta

Tomo Podstenšek: Tihožitje z mrtvo babico

Peti roman mladega družbenokritičnega pisatelja opisuje tipično situacijo slovenske družine, prepire glede dediščine. Glavni akter romana Tone se spopada z nasprotjem podeželja in zapuščine njegovih prednikov ter mesta, kjer živi s svojo družino. Zanimiva mešanica karakterjev, opisana s pravo mero črnega humorja, bralca popelje v zgodbo, v kateri Tone podeduje staro, razpadajoče posestvo svojih staršev na vasi.
Medtem ko on, nostalgično preureja staro hišo v vikend in se poskuša vključiti v vaško življenje, njegova žena noče niti slišati za domačijo, zato mu svetuje prodajo. Tu sta še sin in hči, ki v dediščini vidita le denar.
Nasprotujoči si interesi ter posledični prepiri hitro skrhajo družinske odnose in Toneta prisilijo k razmišljanju, kdo so v resnici naši najbližji, kdo smo mi sami, kje se zares konča preteklost in kje začne prihodnost?
 
Slovenska knjiga meseca oktobra 2015 Natisni E-poštaZoran Šteinbauer: Tri lune

Najnovejši roman slovenskega avtorja Zorana Šteinbauerja je tankočuten preplet zelo različnih usod, karakterjev in temperamentov glavnih protagonistov. Tanke meje med vidnim in nevidnim, magičnim in resničnim, etičnim in brezsramnim se vse bolj cefrajo. Pritlikava deklica Delfina na kmetiji že vse življenje neguje bolne sorodnike in zatajuje svoje želje in potrebe.
Starejšemu moškemu, znanstveniku Krištofu, po prestani zaporni kazni nikakor ne uspe, da bi se enakovredno vključil v družbo, mlajšemu Adamu, zelo naivnemu in preprosti duši, pa je umrla mama in je ostal sam v hiši, kjer straši. Ko se odločijo, da bodo življenje vzeli v svoje roke, se srečajo.

Po stažu mlado pisateljsko pero je slovenski literarni prostor obogatilo s tenkočutnim prepletanjem treh različnih, a vendarle tako zelo podobnih zgodb junakov, ki dokažejo, da s(m)o skupaj lahko močnejši.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 Naprej > Konec >>

Rezultati 19 - 24 od 24