Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
Faks 03 837 01 81, E-MAIL: knjiznica.mozirje@moz.sik.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Knjižna uganka meseca septembra 2020   Najbolj iskane knjige v poletju 2020   Mladinska knjiga meseca septembra 2020   Knjiga meseca avgusta 2020   Družinska knjiga meseca julija 2020   Knjižne novosti v Knjižnici Mozirje   16. bralna značka za odrasle   Slovenska knjiga meseca junija 2020   Nov odpiralni čas Knjižnice Ljubno   Nove slovenske publikacije na portalu PressReader
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 SLO knjiga meseca


Slovenska knjiga meseca januarja 2017 Natisni E-pošta


Mojca Kumerdej: Kronosova žetev

Roman slovenske pisateljice, filozofinje in publicistke je postavljen v konec 16. stoletja, geografsko pa v notranjeavstrijske dežele, torej na območje današnjega slovenskega prostora. Bralec takoj stopi v sredo srditih bojev za prevlado med protestantskimi deželnimi stanovi in katoliško habsburško oblastjo.
Roman, v katerem se razgibano prepletata zgodovina in fikcija, se osredotoči na knezoškofa Wolfganga, ki je poslan na naše ozemlje, da ga očisti protestantov in vseh nečistih duhov, ki nad ljudstvo prinašajo vse možne nadloge. Avtorica v zgodbo spretno vplete zanimive filozofsko-teološke pogovore Wolfganga s svojim mladostnim prijateljem grofom Friderikom, ki odstirajo pravi obraz katoliške oblasti. Vzporedno pa bralec spoznava tudi razmišljanje navadnih ljudi, ki so predstavljeni kolektivno v eni osebi kot ljudstvo, ter izjemnih posameznikov, ki se upirajo prevladujoči miselnosti in načinu življenja.
 
Slovenska knjiga meseca decembra 2016 Natisni E-pošta


Dušan Škodič:  Ljudje v gorah

Zbirka zgodb Ljudje v gorah prinaša petnajst zgodovinskih zgodb, vpetih v gorsko okolje. Knjigo je izdala Planinska založba, vse zgodbe v njej pa so popestrene z odličnimi ilustracijami. V ospredju zgodb, katere avtor pripoveduje humorno in življenjsko trpko, je preprost posameznik, prepuščen naravi na milost in nemilost.
Bralec prebira zgodbe, med drugim zaznamovane z nevihtami, potresom na avstrijskem Koroškem in ne nazadnje morijo prve svetovne vojne. Zgodbe so podkrepljene s preverjeno zgodovinsko podlago in dodatnimi pojasnili, avtor pa se času in krajem, o katerih govori, približa tudi jezikovno.
 
Slovenska knjiga meseca septembra 2016 Natisni E-pošta


Marjan Žiberna: Norma

Skozi prvoosebno pripoved spoznamo tekača, katerega športna pot je že v zatonu. Ko zaradi bolezni pristane v bolnišnici, se odloči spremeniti način življenja in začne načrtno trenirati v želji, da bi dosegel olimpijsko normo. Poln športne energije je tudi zaradi sveže ljubezni do ženske, ki jo je srečal med bivanjem v bolnišnici.
Skozi njegovo pripoved bralec razkriva nenavadno ljubezensko zgodbo, zaznamovano z nerazčiščeno bolečino iz preteklosti, hkrati pa se tudi sam razmišlja o tem, koliko smo pripravljeni tvegati, da bi dosegli, kar si želimo že od mladih nog.
Pravi tekaški roman je romaneskni prvenec medijskega multipkratika, nagrajenega publicista in avtorja turističnih vodnikov Marjana Žiberne.
 
Slovenska knjiga meseca julija 2016 Natisni E-pošta

Miha Mazzini: Otroštvo

Roman Otroštvo, za katerega je Mazzini prejel Delovo nagrado kresnik za najboljši slovenski roman leta 2015, je avtor podnaslovil kot »avtobiografski roman v izmišljenih zgodbah«. S tem med drugim implicira, da gre za knjigo, ki je svojstveni preplet stvarnega in fikcijskega, slednji je po mnenju bralcev sicer izrazitejši. Osrednja oseba romana je versko blazna babica, ki kar naprej umira, pa spet oživi, ker njene »usodne« bolezni vendarle niso tako zelo usodne.
Avtor se v romanu spominja še svojih  (pre)pogumnih prijateljčkov iz dvorišča, večno odsotne mame in stricev, med katerimi igra očetovsko vlogo Vinko. V Mazzinijevi pripovedi je zelo pomembna doživetost, s katero podaja pretresljivo zgodbo o odraščanju psihično in fizično zlorabljenega in zapostavljenega otroka, razpetega med versko blazno babico in manipulativno, nedoraslo in tudi po svoje omejeno mamo.
 
Slovenska knjiga meseca junija 2016 Natisni E-pošta

Mirt Komel: Pianistov dotik

Pianistov dotik je romaneskni prvenec pisatelja in filozofa Mirta Komela. Z njim se avtor poteguje za prestižno književno nagrado kresnik, s katero časopisna hiša Delo podeljuje priznanje za najboljši roman preteklega leta.
Glavni protagonist Gabrijel Goldman se nahaja v newyorški bolnišnici po skrivnostnem dogodku, ki sproži fobijo pred dotikom.
Za njegovo stanje bi lahko bila kriva nesrečna ljubezen, mogoče celo brezdušno, mehanično udarjanje klavirskih strojev, ki grozijo, da bodo glasbi ukradli dotik z dušo. V bolnišnično sedanjost se vpleta predzgodba čudaškega čudežnega otroka, nato demonično obsedenega genija. Bralec tako prebira zgodbo, ki se na eni strani spogleduje s filozofskim romanom, na drugi strani pa z emocionalno ljubezensko zgodbo. Vse skupaj pa je bogato začinjeno z izjemno doživetimi opisi najbolj neverbalne umetnosti – glasbe.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 Naprej > Konec >>

Rezultati 28 - 36 od 38