Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Predstavitev knjige Tonča Žunterja   Knjižnica Mozirje bo v soboto zaprta   Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7   Digitaliziran arhiv glasila Kroj   Nova sezona Filmsko-bralne značke   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:






ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 















SLO knjiga meseca


Slovenska knjiga meseca marca 2018 Natisni E-pošta

Štefan Kardoš: Vse moje Amerike

Družinski in hkrati biografski ter avtobiografski roman je uveljavljeni slovenski pisatelj posvetil prekmurskim emigrantom v Ameriko. V romanu se spretno prepletejo usode prebivalcev treh zaselkov goričke vasi Križevci od konca 1. svetovne vojne do prvih let po 2. svetovni vojni, hkrati pa v njem prebiramo o pisateljevih študijskih letih in njegovi rehabilitacije po bolezni.

Sicer pa se hudomušno zapisana zgodba še najbolj izrazito posveča pisateljevem dedu, ki so ga domačini v Križevcih na Goričkem poznali kot Šandorja Amerikanca. Dialogi v Šandorjevi življenjski zgodbi so izpisani v prekmurščini, s čimer je poskrbljeno za široko jezikovno paleto in pravi duh Prekmurske.
 
Slovenska knjiga meseca januarja 2018 Natisni E-pošta

Aleš Šteger: Neverend

Pesnik in pisatelj, esejist in publicist, organizator in urednik Aleš Šteger je avtor povsem svežega slovenskega romana z neobičajnim angleškim naslovom Neverend, ki bi ga lahko prevedli v Nikolikonec. Poetični in hkrati družbenokritični roman se posveča vprašanju, kaj bi se naši mali državici utegnilo zgoditi, ali pa se nam do neke mere celo že dogaja.

Dogajanje je postavljeno v napeto situacijo trgovinskih vojn EU s preostalim svetom, Slovenija pa je poleg tega pred volitvami. Tudi junakinja romana, mlada pisateljica, se sooča s krizo na več področjih. Na kariernem, ljubezenskem in finančnem področju. Zaradi finančne stiske sprejme honorarno službo vodenja delavnic kreativnega pisanja v zaporu. Medtem v Ljubljani vlada kaotično stanje shodov za in protestov proti, ekstremizem vseh vrst narašča, prostor osebne svobode posameznika pa se krči in umika navznoter. Kot številni drugi, ki ne znajo ali nočejo igrati umazanih političnih iger, tudi mlada pisateljica vedno hitreje drsi v nevarno družbeno brezno.
 
Slovenska knjiga meseca oktobra 2017 Natisni E-pošta

Mirana Likar: Babuškin kovček

Družinska saga je romaneskni prvenec slovenske avtorice, ki je do sedaj izdala že tri zbirke kratkih zgodb (Sobotne zgodbe, Sedem besed, Glasovi). Roman zajema celotno minulo stoletje, skozi njega pa spoznamo štiri generacije žensk ene rodbine.
Niz pripovedi o njihovem življenju zajema njihov tako intimni kot zgodovinski lok dogajanja v medvojnem in povojnem času. Skozi pripovedi pa spoznavamo vse štiri ženske, od katerih je vsaka vpeta v drug čas, poklic in celo družbeni sloj, a njihova različnost je le navidezna. V Babuškinem kovčku najprej spoznamo Bibi, žensko v najboljših letih, ki je v najstniških letih odšla od doma in se vrnila šele, ko je bila mama na smrtni postelji. Z njo se začne »odpiranje babuš«, osebnostnih kovčkov vseh štirih protagonistk romana …
 
Slovenska knjiga meseca septembra 2017 Natisni E-pošta

Dušan Jelinčič: Zvezdnate noči

V letošnjem letu je izšel ponatis Jelinčičevega alpinističnega romana Zvezdnate noči iz osemdesetih let, ki je bil takrat popolnoma razprodan. Knjiga si je v času do danes zaslužila naziv "najbolj nagrajene slovenske knjige sploh".
Jelinčič je bil član ene najuspešnejših odprav v zgodovini alpinizma, jugoslovanske odprave v Karakorum leta 1986, člana odprave sta bila takrat tudi Tomo Česen in Viki Grošelj.
Takrat so naši alpinisti osvojili dva osemtisočaka in opravili prvenstveno smer na K2, Jelinčič pa je bil tudi priča ene večjih tragedij, ko je tu v eni sami sezoni umrlo 13 alpinistov.  V romanu avtor opisuje podvige odprave, željo po osvojitvi vrhov in tudi tesnobne občutke strahu, samotne misli ter svet smrti, ki potrpežljivo čaka na napačen korak alpinista.
 
Slovenska knjiga meseca avgusta 2017 Natisni E-pošta

Igor Karlovšek: Bahamski dokument

Priljubljen slovenski avtor je tokrat posegel na področje tajkunov in njihovih finančnih mahinacij, ki so v letih krize izčrpale Slovenijo in ji naredile bančno luknjo. Glavna junakinja je 34-letna okrožna tožilka Andreja Bajc, ki je izbrana, da začne pogajanja s finančnim mogotcem Primožem Levstikom, ki je oznanil, da se želi pogajati z vlado o pol milijarde evrov premoženja, ki ga je po mnenju tožilstva nezakonito odpeljal iz države.
Andrejo pot vodi v Frankfurt in od tam na Finsko ter naprej do Bahamov. Izkaže se ne samo to, da ima sestro, za katero ni vedela, temveč tudi to, kdo je v resnici njen oče. Vsa nova spoznanja jo spravijo v velike načelne in moralne dileme, s katerimi se do zdaj ni ukvarjala. Roman o naši žgoči družbeni stvarnosti je hkrati tudi družinska drama. Berljivo in aktualno.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 Naprej > Konec >>

Rezultati 28 - 36 od 46