Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Predstavitev knjige Tonča Žunterja   Knjižnica Mozirje bo v soboto zaprta   Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7   Digitaliziran arhiv glasila Kroj   Nova sezona Filmsko-bralne značke   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:






ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 















SLO knjiga meseca


Slovenska knjiga meseca decembra 2016 Natisni E-pošta


Dušan Škodič:  Ljudje v gorah

Zbirka zgodb Ljudje v gorah prinaša petnajst zgodovinskih zgodb, vpetih v gorsko okolje. Knjigo je izdala Planinska založba, vse zgodbe v njej pa so popestrene z odličnimi ilustracijami. V ospredju zgodb, katere avtor pripoveduje humorno in življenjsko trpko, je preprost posameznik, prepuščen naravi na milost in nemilost.
Bralec prebira zgodbe, med drugim zaznamovane z nevihtami, potresom na avstrijskem Koroškem in ne nazadnje morijo prve svetovne vojne. Zgodbe so podkrepljene s preverjeno zgodovinsko podlago in dodatnimi pojasnili, avtor pa se času in krajem, o katerih govori, približa tudi jezikovno.
 
Slovenska knjiga meseca septembra 2016 Natisni E-pošta


Marjan Žiberna: Norma

Skozi prvoosebno pripoved spoznamo tekača, katerega športna pot je že v zatonu. Ko zaradi bolezni pristane v bolnišnici, se odloči spremeniti način življenja in začne načrtno trenirati v želji, da bi dosegel olimpijsko normo. Poln športne energije je tudi zaradi sveže ljubezni do ženske, ki jo je srečal med bivanjem v bolnišnici.
Skozi njegovo pripoved bralec razkriva nenavadno ljubezensko zgodbo, zaznamovano z nerazčiščeno bolečino iz preteklosti, hkrati pa se tudi sam razmišlja o tem, koliko smo pripravljeni tvegati, da bi dosegli, kar si želimo že od mladih nog.
Pravi tekaški roman je romaneskni prvenec medijskega multipkratika, nagrajenega publicista in avtorja turističnih vodnikov Marjana Žiberne.
 
Slovenska knjiga meseca julija 2016 Natisni E-pošta

Miha Mazzini: Otroštvo

Roman Otroštvo, za katerega je Mazzini prejel Delovo nagrado kresnik za najboljši slovenski roman leta 2015, je avtor podnaslovil kot »avtobiografski roman v izmišljenih zgodbah«. S tem med drugim implicira, da gre za knjigo, ki je svojstveni preplet stvarnega in fikcijskega, slednji je po mnenju bralcev sicer izrazitejši. Osrednja oseba romana je versko blazna babica, ki kar naprej umira, pa spet oživi, ker njene »usodne« bolezni vendarle niso tako zelo usodne.
Avtor se v romanu spominja še svojih  (pre)pogumnih prijateljčkov iz dvorišča, večno odsotne mame in stricev, med katerimi igra očetovsko vlogo Vinko. V Mazzinijevi pripovedi je zelo pomembna doživetost, s katero podaja pretresljivo zgodbo o odraščanju psihično in fizično zlorabljenega in zapostavljenega otroka, razpetega med versko blazno babico in manipulativno, nedoraslo in tudi po svoje omejeno mamo.
 
Slovenska knjiga meseca junija 2016 Natisni E-pošta

Mirt Komel: Pianistov dotik

Pianistov dotik je romaneskni prvenec pisatelja in filozofa Mirta Komela. Z njim se avtor poteguje za prestižno književno nagrado kresnik, s katero časopisna hiša Delo podeljuje priznanje za najboljši roman preteklega leta.
Glavni protagonist Gabrijel Goldman se nahaja v newyorški bolnišnici po skrivnostnem dogodku, ki sproži fobijo pred dotikom.
Za njegovo stanje bi lahko bila kriva nesrečna ljubezen, mogoče celo brezdušno, mehanično udarjanje klavirskih strojev, ki grozijo, da bodo glasbi ukradli dotik z dušo. V bolnišnično sedanjost se vpleta predzgodba čudaškega čudežnega otroka, nato demonično obsedenega genija. Bralec tako prebira zgodbo, ki se na eni strani spogleduje s filozofskim romanom, na drugi strani pa z emocionalno ljubezensko zgodbo. Vse skupaj pa je bogato začinjeno z izjemno doživetimi opisi najbolj neverbalne umetnosti – glasbe.
 
Slovenska knjiga meseca maja 2016 Natisni E-pošta

Marijan Eiletz: Krik brez odmeva

Za roman, katerega zgodba se prične pred drugo svetovno vojno v Mariboru, in se po vojni odvija v Argentini, je avtor v lanskem letu prejel literarno nagrado Svetlobnica, katero podeljuje Založba Družina. Glavni lik zgodbe je štiridesetletni Pavel, ki je bil med drugo svetovno vojno kot gimnazijec mobiliziran v italijansko vojsko in je kasneje ušel k partizanom. Ker se z njihovo ideologijo ni strinjal je nazadnje pristal med domobranci. Zato se po vojni umakne najprej v Italijo nato pa v Argentino.
Tam sreča mladostno prijateljico Ano iz Maribora, kateri je njegov oče v tistih nevarnih letih rešil življenje. Pavel se ji izpove in se tako poskuša rešiti težkih okovov svoje preteklosti. Med njima se razvije ljubezen. Žal pa jima tudi sedanjost ni naklonjena, družinska sreča Pavla in Ane se tragično konča zaradi vladajočega diktatorskega režima v Argentini.
Devetdesetletni avtor, ki živi v Argentini, je zgodbo delno zgradil na svojih osebnih izkušnjah in pričevanjih svojih znancev.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 Naprej > Konec >>

Rezultati 37 - 45 od 46