Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7   Digitaliziran arhiv glasila Kroj   Nova sezona Filmsko-bralne značke   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:






ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 















Knjiga meseca


Knjiga meseca marca 2022 Natisni E-pošta


Isabel Allende: Paula

Znana južnoameriška pisateljica svetovnega formata, nečakinja čilskega predsednika Salvadorja Allendeja, je v Sloveniji poznana po številnih delih, ki duhoven svet povezujejo z realnimi političnimi razmerami, v katerih je pisateljica odraščala. Knjiga Paula pa je po mnenju kritikov najbolj osebna in najzaupnejša knjiga, sijajno spisana romanizirana avtobiografija, ki v mnogočem spominja na avtoričin prvenec svetovnega slovesa Hišo duhov.

Allendejeva je knjigo napisala ob bolniški postelji umirajoče hčere in nastal je nenavadno čustven avtoportret, v katerem pisateljica opisuje svoje grenko-sladke spomine na otroštvo, pripoveduje neverjetne zgodbe iz mladostnih let in intimne skrivnosti svoje družine.
 
Knjiga meseca novembra 2021 Natisni E-pošta


Emmanuelle Pagano: Jamski najstniki

Roman francoske pisateljice, ki je v letu 2009 prejel Evropsko nagrado za književnost, se loteva precej občutljive tematike, spremembe spola. Glavna junakinja romana Adele je voznica šolskega avtobusa, ki se je v domači kraj vrnila po dolgih letih in spremembi spola, zato je nihče ne prepozna. V romanu se Adele na svojih vožnjah vrača nazaj v preteklost, ko je bila še deček, brat in sin.
Bralec spremlja njeno otroštvo, težak spomin na brata, ki se ni sprijaznil s sorojenčevo transseksualnostjo, in ganljiv odnos s prezgodaj umrlo mamo, ki je svojega sina sprejemala takšnega kot je bil. Adele sedaj upa, da se z bratom po desetletju tišine znova srečata in da tokrat mogoče celo sprejme sestro.
 
Knjiga meseca avgusta 2021 Natisni E-pošta


Toshikazu Kawaguchi: Preden se kava ohladi

Nenavaden in subtilno napisan roman japonskega pisatelja Kawaguchija je bil prvenstveno napisan kot drama o kavarni, v kateri se posameznik lahko vrne v točno določeno uro v svoji preteklosti. Vendar le pod točno določenimi pogoji in pravili. Najpomembnejše je, da se mora vrniti, preden se mu kava v skodelici pred njim ohladi. Skozi ta koncept, ki ga je pisatelj kasneje še romaniziral, bralec sledi štirim zgodbam z junaki polnimi želja in hrepenenj in seveda dramatično usodo. Zgodbe nas učijo o moči in nemoči drugih priložnosti.

 
Knjiga meseca maja 2021 Natisni E-pošta


Claudia Durastanti: Tujka

Pripoved se premika skozi življenje pripovedovalke, katere starši so gluhi, čustveno neuravnovešeni in deprivilegirani. Zgodba se začne prav z njimi, saj so bistveno zaznamovali njeno dojemanje sveta, nadaljuje se z otroštvom v italijanski emigraciji v New Yorku in obubožani južnoitalijanski Bazilikati, nato pa se razprostre vse do študija in intelektualnega ter umetniškega razvoja v Rimu in Londonu. Širše gledano je to tudi generacijska pripoved mlade ženske, rojene sredi osemdesetih let, zgodba o generaciji varčevalnih ukrepov in globaliziranega okusa, zgodba o njihovem balansiranju med zabavo in depresijo.
Pisateljica in prevajalka Claudia Durastanti velja za eno najprodornejših sodobnih italijanskih avtoric, ki se je s Tujko (2019) prebila v finale za najprestižnejšo italijansko literarno nagrado strega ter doživela odličen mednarodni sprejem.
 
Knjiga meseca marca 2021 Natisni E-pošta


Marjolijn van Heemstra: In ime mu bo

V romanu In ime mu bo se nizozemska pisateljica, pesnica in dramatičarka Marjolijn van Heemstra poda na razburljivo raziskovanje družinske legende o bratrancu Fransu. Slednji je bil član odporniškega gibanja, zaradi domnevnega sodelovanja v bombnem napadu pa se ga je prijel vzdevek 'bratranec bombaš'.

Že pri osemnajstih letih se Marjolijn van Heemstra odloči, da če bo kdaj rodila sina, ga bo poimenovala po legendarnem bratrancu. Ko leta kasneje res zanosi, se odloči raziskati, kdo je bil pravzaprav človek za to legendo in ali si res zasluži, da bi se njegovo ime preneslo naprej ali kot zapiše pisateljica: “Človek mora zrasti v svoje ime. Ime je stopalo”.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 Naprej > Konec >>

Rezultati 1 - 9 od 37