Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
Faks 03 837 01 81, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Knjiga meseca novembra 2021   Poezija meseca novembra 2021 v Knjižnici Mozirje   Za vstop v knjižnico je potrebno izpolnjevati PCT pogoj   Povabilo k branju 17. bralne značke za odrasle   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 Knjiga meseca


Knjiga meseca novembra 2021 Natisni E-pošta


Emmanuelle Pagano: Jamski najstniki

Roman francoske pisateljice, ki je v letu 2009 prejel Evropsko nagrado za književnost, se loteva precej občutljive tematike, spremembe spola. Glavna junakinja romana Adele je voznica šolskega avtobusa, ki se je v domači kraj vrnila po dolgih letih in spremembi spola, zato je nihče ne prepozna. V romanu se Adele na svojih vožnjah vrača nazaj v preteklost, ko je bila še deček, brat in sin.
Bralec spremlja njeno otroštvo, težak spomin na brata, ki se ni sprijaznil s sorojenčevo transseksualnostjo, in ganljiv odnos s prezgodaj umrlo mamo, ki je svojega sina sprejemala takšnega kot je bil. Adele sedaj upa, da se z bratom po desetletju tišine znova srečata in da tokrat mogoče celo sprejme sestro.
 
Knjiga meseca avgusta 2021 Natisni E-pošta


Toshikazu Kawaguchi: Preden se kava ohladi

Nenavaden in subtilno napisan roman japonskega pisatelja Kawaguchija je bil prvenstveno napisan kot drama o kavarni, v kateri se posameznik lahko vrne v točno določeno uro v svoji preteklosti. Vendar le pod točno določenimi pogoji in pravili. Najpomembnejše je, da se mora vrniti, preden se mu kava v skodelici pred njim ohladi. Skozi ta koncept, ki ga je pisatelj kasneje še romaniziral, bralec sledi štirim zgodbam z junaki polnimi želja in hrepenenj in seveda dramatično usodo. Zgodbe nas učijo o moči in nemoči drugih priložnosti.

 
Knjiga meseca maja 2021 Natisni E-pošta


Claudia Durastanti: Tujka

Pripoved se premika skozi življenje pripovedovalke, katere starši so gluhi, čustveno neuravnovešeni in deprivilegirani. Zgodba se začne prav z njimi, saj so bistveno zaznamovali njeno dojemanje sveta, nadaljuje se z otroštvom v italijanski emigraciji v New Yorku in obubožani južnoitalijanski Bazilikati, nato pa se razprostre vse do študija in intelektualnega ter umetniškega razvoja v Rimu in Londonu. Širše gledano je to tudi generacijska pripoved mlade ženske, rojene sredi osemdesetih let, zgodba o generaciji varčevalnih ukrepov in globaliziranega okusa, zgodba o njihovem balansiranju med zabavo in depresijo.
Pisateljica in prevajalka Claudia Durastanti velja za eno najprodornejših sodobnih italijanskih avtoric, ki se je s Tujko (2019) prebila v finale za najprestižnejšo italijansko literarno nagrado strega ter doživela odličen mednarodni sprejem.
 
Knjiga meseca marca 2021 Natisni E-pošta


Marjolijn van Heemstra: In ime mu bo

V romanu In ime mu bo se nizozemska pisateljica, pesnica in dramatičarka Marjolijn van Heemstra poda na razburljivo raziskovanje družinske legende o bratrancu Fransu. Slednji je bil član odporniškega gibanja, zaradi domnevnega sodelovanja v bombnem napadu pa se ga je prijel vzdevek 'bratranec bombaš'.

Že pri osemnajstih letih se Marjolijn van Heemstra odloči, da če bo kdaj rodila sina, ga bo poimenovala po legendarnem bratrancu. Ko leta kasneje res zanosi, se odloči raziskati, kdo je bil pravzaprav človek za to legendo in ali si res zasluži, da bi se njegovo ime preneslo naprej ali kot zapiše pisateljica: “Človek mora zrasti v svoje ime. Ime je stopalo”.
 
Knjiga meseca avgusta 2020 Natisni E-pošta


Minae Mizumura: Mamina zapuščina

Uveljavljena japonska pisateljica je svoj roman Mamina zapuščina namenila tematiki žensk srednjih let, ki so obremenjene s skrbjo za ostarele starše ter številnim etičnim dilemam, ki spremljajo njihova življenja.
Osrednja pripovedovalka zgodbe je Mitsuki, petdesetletnica s propadlim zakonom, fizično in čustveno izčrpana zaradi večletne skrbi za svoja ostarela in bolna starša. Zgodba se vrti predvsem okoli hladnega odnosa hčere in matere.
Slednja namreč ni skromna starostnica, ampak zahtevna, razvajena in povsem egocentrična ženska, ki se kvečjemu trudi otežiti življenje vsem, ki skrbijo zanjo. V večplastni zgodbi pisateljica veliko kritike nameni tudi japonski tradiciji, sodobnemu zdravstvu in ekonomijo. Predvsem pa odpira številne moralne dileme ter bralca sooča s skritimi temnimi mislimi, ki slej kot prej pestijo vsakogar. Kljub vsemu pa tekoče berljiv roman sporoča, da se je mogoče pomiriti sam s sabo in s svojimi starši.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 Naprej > Konec >>

Rezultati 1 - 9 od 36