Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
Faks 03 837 01 81, E-MAIL: knjiznica.mozirje@moz.sik.si

Delovni čas: pon. 8-15, tor. 8-18, sre. 8-15, čet. 13-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Družinska knjiga meseca januarja 2018   Uganke za knjižne vseznalčke   Ure pravljic za najmlajše   Novitete v Knjižnici Mozirje   Megakviz   Povabilo k branju 13. bralne značke za odrasle
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 

Knjiga meseca


Knjiga meseca maja 2016 v Knjižnici Mozirje Natisni E-poštaJohn Williams: Stoner

Stoner je v izvirniku izšel v Ameriki leta 1965, status prestižnega romana, ki mu pritiče še danes, pa je pričel dobivati šele ob vstopu v tretje tisočletje. Danes je velika evropska uspešnica, in to celo brez pomoči kakšne filmske adaptacije, tudi na slovenskem knjižnem trgu je eden najboljših prevedenih romanov v letošnjem letu.

Glavni junak romana je William Stoner, ki se kmečkim staršem v slabih življenjskih pogojih rodi ob koncu 19. stoletja. Kot mlad fant dobi priložnost za študij kmetijstva, ob tem pa spozna, da je njegova prava ljubezen literatura. S pomočjo te ljubezni se prebija skozi pogosta življenjska in poklicna razočaranja, njegova predanost literaturi ter življenjskost njegove tragične usode pa sta tisti, ki bralca hkrati ganeta in pretreseta.
 
Knjiga meseca aprila 2016 Natisni E-poštaTommi Kinnunen: Križišče štirih poti

V središču zgodbe, ki zajema dogodke od konca 19. Pa do konca 20. stoletja, so trije ženski liki. Vsaka po svoje močna, posebna. Četrta pot pa je pot moškega, tragična in močno povezana z vsemi tremi ženskami. Življenje na Finskem bralec spoznava skozi oči treh generacij žensk, matere, hčere in snahe. Vse tri so močne in neustrašno kljubujejo moškim naklonjeni družbi. Maria je ugledna babica, ki sama vzgaja svojo hči in zavestno moških ne spusti več v svoje življenje.
Njena hči Lahja se z družbo spopada preko svojega poklica, ki je v takratnih razmerah za žensko nenavaden, je namreč fotografinja. Poročena je z Onnijem in skupaj vzgajata tri otroke. A ljubezen ji ni naklonjena, zato se popolnoma zapre vase in postane hladna do svojih najbližjih. Snaha Kaarina je edina, ki je naklonjena tradicionalni vlogi ženske, prav zaradi tega pa postavljena pred marsikatero preizkušnjo.
 
Knjiga meseca marca 2016 Natisni E-poštaHarper Lee: Če ubiješ oponašalca

Roman ameriške pisateljice Harper Lee Če ubiješ oponašalca iz leta 1961 je v slovenščini prvič izšel že leta 1964, takrat z naslovom Ne ubijaj slavca. Zgodba je avtorici prinesla Pulitzerjevo nagrado in je še danes na seznamu najbolj priljubljenih romanov med ameriškimi bralci. Pisan je s perspektive devetletne Scout, ki s svojim bratom Jemom in prijateljem Dillom v 30. letih prejšnjega stoletjaskozi svoje oči doživlja očetov moralni boj z rasno segregacijo.
Pripovedovalkin oče Atticus Finch namreč prevzame obrambo temnopoltega Toma Robinsona, ki naj bi posilil mlado belko Mayello Evell, pri tem pa se srečuje z velikim nasprotovanjem someščanov. Vedno mirni Atticus hčerki in sinu s svojo poštenostjo in moralno pokončnostjo ves čas daje velike življenjske nauke, ki ju bodo na pozitiven način zaznamovali za vse življenje. V ozadju vsega dogajanja pa je ves čas nevidni sosed Arthur »Boo« Radley, strašljivi lik že desetletja zaprt za stenami svojega doma, ki pa se na koncu izkaže za povsem drugačnega, kot so si ga predstavljale mlade otroške glave …
 
Knjiga meseca januarja 2016 Natisni E-pošta


Gaute Heivoll: Čez kitajsko morje

Roman Čez kitajsko morje je delo norveškega pisatelja in velikega humanista. V romanu se avtor sooča s problematiko duševno bolnih in temeljnim problemom drugačnosti.
Heivoll na podlagi resnične zgodbe o zakoncih, sicer tudi starših dveh otrok, ki na svoj dom sprejmeta skupino umsko prizadetih posameznikov, zgradi pripoved o drugačnem pristopu, ki se zdi v današnjem  svetu že skoraj nemogoč, saj umesti ljudi z duševno boleznijo tja, kamor sodijo, torej v našo sredo.
Hkrati je to roman o veličini ljubezni med družinskimi člani, o izjemni očetovski zavzetosti, o materinski ljubezni - in tisti, mogoče najdragocenejši, do sočloveka.
 
Knjiga meseca decembra 2015 Natisni E-pošta

Roman meseca decembra 2015

Dante Maffìa: Uporniški genij: Roman o Tommasu Campanelli

Uporniški genij je najboljši roman avtorja, ki je izdal že več kot trideset pesniških zbirk, več kot dvajset romanov in približno petnajst obsežnejših esejističnih del. Prevedel ga je Vasja Bratina, ki se je že dokazal s prevodi Ecovih romanov.
Biografski roman pripoveduje o Tommasu Campanelli, enem izmed vodilnih mislecev 17. stoletja, osebnim prijateljem Galilea Galileja, ki ga je tudi branil na znamenitem sojenju, ki se je končalo z Galilejevim zanikanjem lastne teorije in upornim stavkom »Eppur si muove!«. V knjigi so skrbno izbrane prelomnice v filozofovem življenju, iz katerih je pisatelj mojstrsko sestavil zgodbo Fra Tommasa, vse od otroške vedoželjnosti do končne slave pod zaščito francoskega dvora. Bralec bo prebiral izjemno življenjsko zgodbo Campanellija, ki se ni uklonil še tako nečloveškim inkvizicijskim metodam zasliševanja in je bil sojetnik Giordiana Bruna v inkvizacijskih zaporih.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 Naprej > Konec >>

Rezultati 10 - 15 od 15