O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
Poezija meseca
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 Knjiga meseca


Knjiga meseca novembra 2016 Natisni E-pošta


Haruki Murakami: Brezbarvni Tsukuru Tazaki in njegova leta romanja

V Murakamijevem romanu, ki je v japonščini izvirno izšel leta 2013, spremljamo zgodbo žalostnega naslovnega junaka, projektanta železniških postaj, ki mu je neljub dogodek pred leti za vedno zaznamoval življenje. Naenkrat se mu je namreč odrekla četverica prijateljev (ki imajo za razliko od njega v priimku vsi neko barvo, od tod tudi naslov romana), s katerimi so bili nenavadno močno povezani. Razloga za nenadno izločitev iz kroga prijateljev ni poznal.
Več kot petnajst let kasneje, ga splet okoliščin, še posebej pa njegova trenutna prijateljica, pripelje do tega, da se odloči raziskati, kaj se je takrat v resnici zgodilo. Ko Tsukuru Tazaki potuje od enega do drugega prijatelja, da bi sestavil mozaik, ki mu je spremenil življenje, Murakami pred nami doživeto razpre njegovo preteklost in dogajanje osvetli z različnimi stranskimi zgodbami, kar se vse steče v dramatični konec tega tekočega romana.
 
Knjiga meseca oktobra 2016 Natisni E-pošta


Kristian Lundberg: Yarden

Šved Lundberg je avtor številnih pesniških in proznih del ter prejemnik najvišje švedske literarne nagrade. Največje pozornosti literarnega sveta pa je bil deležen njegov avtobiografski roman Yarden, v katerem si avtor skozi pretresljivo lastno zgodbo poskuša odgovoriti na več temeljnih vprašanj, med njimi tudi »Kaj je tisto, kar te naredi človeka?«.
Pisatelj, ki ostane brez službe in se nazadnje znajde med pristaniškimi delavci, na svoji koži občuti krute meje med razredi, ki naj bi bile v sodobni Švedski zabrisane. Bralec skozi njegovo pripoved spozna življenje večinoma priseljencev, ki delajo v hudem mrazu, pogosto z nevarnimi snovmi, v več izmenah.

Tukaj se hitro pokaže, kaj je morala, solidarnost, kaj so izdaje, boj za preživetje in boljšo službo. Roman je pisan naturalistično, brez sledu idealizacije.
 
Knjiga meseca julija 2016 Natisni E-poštaJoyce Carol Oates: Pikov fant

Joyce Carol Oates je prepoznana kot ena najboljših ameriških pisateljic zadnjih desetletij, ki v ostri prozi obdeluje vsakršne sodobne tematike. Relativno kratki roman Pikov fant je psihokriminalka o uglednem avtorju elegantnih kriminalk Andrewu J. Rushu, ki sicer živi urejeno družinsko življenje s tremi otroki. Ima pa skrivnost, in to je skrivno pisanje zelo drugačnih, nasilnih, sadističnih romanov, pod katere se podpisuje s psevdonimom Pikov fant.
Nekega dne pa hči po naključju najde eno izmed knjig Pikovega fanta in prične spraševati… Istočasno pisatelja neznana ženska obtoži plagiatorstva. Stiska, ki zajame sicer prijaznega Andrewa, prične vztrajno na dan pritiskati njegov skriti jaz. Vešče napisana zgodba se prebira tekoče in bralca ves čas drži v napetosti.
 
Knjiga meseca maja 2016 v Knjižnici Mozirje Natisni E-poštaJohn Williams: Stoner

Stoner je v izvirniku izšel v Ameriki leta 1965, status prestižnega romana, ki mu pritiče še danes, pa je pričel dobivati šele ob vstopu v tretje tisočletje. Danes je velika evropska uspešnica, in to celo brez pomoči kakšne filmske adaptacije, tudi na slovenskem knjižnem trgu je eden najboljših prevedenih romanov v letošnjem letu.

Glavni junak romana je William Stoner, ki se kmečkim staršem v slabih življenjskih pogojih rodi ob koncu 19. stoletja. Kot mlad fant dobi priložnost za študij kmetijstva, ob tem pa spozna, da je njegova prava ljubezen literatura. S pomočjo te ljubezni se prebija skozi pogosta življenjska in poklicna razočaranja, njegova predanost literaturi ter življenjskost njegove tragične usode pa sta tisti, ki bralca hkrati ganeta in pretreseta.
 
Knjiga meseca aprila 2016 Natisni E-poštaTommi Kinnunen: Križišče štirih poti

V središču zgodbe, ki zajema dogodke od konca 19. Pa do konca 20. stoletja, so trije ženski liki. Vsaka po svoje močna, posebna. Četrta pot pa je pot moškega, tragična in močno povezana z vsemi tremi ženskami. Življenje na Finskem bralec spoznava skozi oči treh generacij žensk, matere, hčere in snahe. Vse tri so močne in neustrašno kljubujejo moškim naklonjeni družbi. Maria je ugledna babica, ki sama vzgaja svojo hči in zavestno moških ne spusti več v svoje življenje.
Njena hči Lahja se z družbo spopada preko svojega poklica, ki je v takratnih razmerah za žensko nenavaden, je namreč fotografinja. Poročena je z Onnijem in skupaj vzgajata tri otroke. A ljubezen ji ni naklonjena, zato se popolnoma zapre vase in postane hladna do svojih najbližjih. Snaha Kaarina je edina, ki je naklonjena tradicionalni vlogi ženske, prav zaradi tega pa postavljena pred marsikatero preizkušnjo.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 Naprej > Konec >>

Rezultati 10 - 18 od 18