Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Predstavitev knjige Tonča Žunterja   Knjižnica Mozirje bo v soboto zaprta   Literarni večer z dr. Samom Rugljem in Renate Rugelj   Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7   Digitaliziran arhiv glasila Kroj   Nova sezona Filmsko-bralne značke   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 Poezija meseca


Poezija meseca novembra 2021 v Knjižnici Mozirje Natisni E-pošta

Milan Jesih: Tako rekoč

Verzi v predstavljeni pesniški zbirki niso verzi za iskanje dušnega miru, ampak so poslastica za literarne gurmane, po mnenju poznavalcev skorajda spomenik maternemu jeziku. Brez silovite koncentracije ni mogoče doumeti vseh skrivnih besed, njihovih pomenov. Ljubitelji njegove poezije priznavajo, da ni vsak dan narejen za Jesihove verze, ampak, ko jih bralec doume, sledi navdušenje.
Vsestranski ustvarjalec je v letošnjem letu prejel nagrado zlatnik poezije za življenjski opus, ustvarjalni prispevek k slovenski kulturi in literaturi ter za žlahtnost pesniškega jezika. Nagrado v okviru Veronikine nagrade podeljuje Hiša kulture Celje.

 
Poezija meseca maja 2021 v Knjižnici Mozirje Natisni E-pošta

Cvetka Lipuš: Odhajanje za začetnike

Vsebina, skrita za duhovitim naslovom, pripoveduje o odhajanjih vseh vrst, in kot namiguje naslov, so zbrane pesmi pravzaprav priročnik za različna odhajanja. Iz njih je mogoče dojeti, da obstajajo različni odhodi: dobesedni, kot so preselitev, potovanje, smrt, in odhodi v prenesenem pomenu, kot so pobeg v notranjo imigracijo, izguba spomina, roda, smrt drage osebe.
Pripovedujejo o dogodkih, ki jih izkušamo skozi celotno življenje. Pesmi so razporejene v pet razdelkov, pet postaj na poti odhajanja. Prve pesmi pripovedujejo, kako se skriti, druge, kako oditi, tretje pripovedujejo o poti in potovanjih, četrte o tem, kako je potovati v samosti, in pete, kako zajeti luč – zase in za druge. Večkrat nagrajena pesnica je pesmi zapisala s srcem na dlani, odkrito.

 
Poezija meseca decembra 2019 v Knjižnici Mozirje Natisni E-pošta

Feri Lainšček: Ljubi me, kot sonce sije

S svojo zadnjo pesniško zbirko Feri Lainšček naslavlja tiste, ki ostajajo odprti za ljubezenska čustva in so torej tako ali drugače še vedno mladi v svoji duši. Premaguje daljave hrepenenja, si vedno znova pripenja krila sanj, kliče k trajanju in dvojini ljubezni, vzajemni bližini. Zbirka zajema že objavljene in nekatere tudi uglasbene pesmi ter nekaj še neobjavljenih. Nežne besede je slikovno obogatil Danijel Demšar.

Njegove pesmi vzljubijo tudi tisti, ki sicer niso ljubitelji poezije, zato najbrž ni posameznika, ki se vsaj bežno ne bi srečal z njegovim obsežnim ustvarjalnim opusom. Lainščkova zbirka pesmi Ne bodi kot drugi je ena najbolj prodajanih pesniških zbirk pri nas.

 
Poezija meseca maja 2019 v Knjižnici Mozirje Natisni E-pošta

Jure Jakob: Lakota

Jure Jakob je pisec petih pesniških zbirk (Tri postaje, Budnost, Zapuščeni kraji, Delci dela, Lakota), monografske študije o pripovedništvu Lojzeta Kovačiča Otroški pogled, prozno-esejistične knjige Hiše in drugi prosti spisi ter avtor več otroških pesniških slikanic.
Za pesniško zbirko Lakota, ki jo je avtor lani izdal pod streho založbe LUD Literatura, je prejel nagrado Prešernovega sklada. Jure Jakob tudi v peti zbirki poezije ostaja zvest motiviki, ki povečini črpa iz narave, vaškega ali primestnega okolja, vsakdanjih opravil. Vse to pa pesniku uspeva upesniti z občutenostjo in umirjenostjo, ki jo lahko razumemo tudi kot način bivanja ali odmik od današnjega »ponorelega« sveta.

 
Poezija meseca junija 2018 v Knjižnici Mozirje Natisni E-pošta

Rupi Kaur: Sonce in njeno cvetje

V Sloveniji že imamo prevedeno prvo knjižno izdajo Med in mleko mlade kanadsko-indijske pesnice Rupi Kaur. Sedaj je založba Mladinska knjiga prevedla njeno drugo, dolgo pričakovano, pesniško zbirko z naslovom Sonce in njeno cvetje. Rupi Kaur je glasnica novega feminizma, ki s svojimi preprostimi verzi hitro osvaja srca, predvsem mladih bralk. Njene pesmi v novi zbirki se tematsko lotevajo okrevanja in osebnostne rasti, družinskih odnosov, ne boji se niti težkih tematik, kot so zlorabe žensk, detomor …
Njeni verzi so v knjigi Sonce in njeno cvetje pospremljeni oziroma nadgrajeni z ilustracijami, ki so njeno delo, vsaki pesmi pa dodajo novo globino razumevanja in so nepogrešljiv del verzov.