O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 Poezija meseca


Poezija meseca maja 2019 v Knjižnici Mozirje Natisni E-pošta

Jure Jakob: Lakota

Jure Jakob je pisec petih pesniških zbirk (Tri postaje, Budnost, Zapuščeni kraji, Delci dela, Lakota), monografske študije o pripovedništvu Lojzeta Kovačiča Otroški pogled, prozno-esejistične knjige Hiše in drugi prosti spisi ter avtor več otroških pesniških slikanic.
Za pesniško zbirko Lakota, ki jo je avtor lani izdal pod streho založbe LUD Literatura, je prejel nagrado Prešernovega sklada. Jure Jakob tudi v peti zbirki poezije ostaja zvest motiviki, ki povečini črpa iz narave, vaškega ali primestnega okolja, vsakdanjih opravil. Vse to pa pesniku uspeva upesniti z občutenostjo in umirjenostjo, ki jo lahko razumemo tudi kot način bivanja ali odmik od današnjega »ponorelega« sveta.

 
Poezija meseca junija 2018 v Knjižnici Mozirje Natisni E-pošta

Rupi Kaur: Sonce in njeno cvetje

V Sloveniji že imamo prevedeno prvo knjižno izdajo Med in mleko mlade kanadsko-indijske pesnice Rupi Kaur. Sedaj je založba Mladinska knjiga prevedla njeno drugo, dolgo pričakovano, pesniško zbirko z naslovom Sonce in njeno cvetje. Rupi Kaur je glasnica novega feminizma, ki s svojimi preprostimi verzi hitro osvaja srca, predvsem mladih bralk. Njene pesmi v novi zbirki se tematsko lotevajo okrevanja in osebnostne rasti, družinskih odnosov, ne boji se niti težkih tematik, kot so zlorabe žensk, detomor …
Njeni verzi so v knjigi Sonce in njeno cvetje pospremljeni oziroma nadgrajeni z ilustracijami, ki so njeno delo, vsaki pesmi pa dodajo novo globino razumevanja in so nepogrešljiv del verzov.