Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Otvoritev novih prostorov Knjižnice Solčava   Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7   Digitaliziran arhiv glasila Kroj   Nova sezona Filmsko-bralne značke   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:






ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 















Seznam knjig za 15. bralno značko Natisni E-pošta


Louis Adamič: Iz mnogih dežel

Slovenski pisatelj, ki je s 15-imi leti migriral v ZDA, je znan kot eden od najzgodnejših utemeljiteljev multikulturalizma v ZDA. Tudi v knjigi, za katero je kmalu po izidu prejel nagrado Anisfield-Wolf Book Award, namenjeno delom, ki se zavzemajo proti rasizmu, se je lotil tematike priseljencev. Knjiga temelji na dvajsetih portretih priseljencev in njihovih skupnosti različnih narodnosti, ki jih pisatelj oriše na podlagi številnih raziskav, vsaka zgodba zase pa je opisana z veliko mero človečnosti. Raznolike zgodbe ljudi z vseh koncev sveta pa bralca hitro prevzamejo …





Agatha Christie:

Pisateljica velja za eno najbolj branih avtoric detektivskih romanov na svetu. V njenih skoraj sto romanih se vedno pojavijo mojstrski zapleti, ki so vabljivi za vse ljubitelje dobrih kriminalk. Pisateljica, ki je poznana po svojem edinstvenem slogu pisanja, je ustvarila pronicljiva detektivska uma Hercula Poirota in Gospodično Marple.


Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo tudi e-knjiga





Karel Gržan: Jaz, Čarli Čeplin

Avtor se v tej knjigi pokaže še z ene žlahtne plati: kako iz neprijetnih situacij, ki takrat ko se zgodijo, marsikdaj niso zabavne, izluščiti pozitivno in se jim in sebi nasmejati potem, ko minejo. Avtor je mojster pripovedovanja, tako da prigode (večinoma resnične) slika naravno, s hitrim pripovednim zamahom, tako da se bralec brez težav vživi in marsikdaj "umira" od smeha. Žanr, kakor se ga je lotil Gržan v tej knjigi, je redkost v slovenskem prostoru, kjer prevladuje prepričanje, da se je bolje smejati drugim, kot pa izpostavljati sebe.






Stephen Hawking: Kratki odgovori na temeljna vprašanja

Slavni kozmolog in avtor svetovnih uspešnic Kratka zgodovina časa in Vesolje v orehovi lupini, Stephen Hawking, v pričujoči knjigi obdela vrsto pomembnih in razburljivih tem o vesolju, v njegovem pisanju pa ne manjka zanj značilnega humorja. Ta zadnja knjiga enega največjih umov, kar jih je kdaj bilo, podaja njegov osebni pogled na izzive, s katerimi se sooča človeštvo, in začrta nekaj možnosti razvoja našega planeta.





Ernest Hemingway: Starec in morje

Novelo Starec in morje je Hemingway napisal leta 1951 na Kubi, zanjo pa prejel Pulitzerjevo nagrado za literaturo.

Zgodba o ribiču Santiagu, ki daleč na morju ujame ribo mečarico, ni samo tenkočutna pripoved o izjemni moči ribičeve volje, ampak alegorija protislovja med željo po življenju in boju ter staranjem in onemoglostjo. Starec se sreča z življenjem in neskončnim morjem moč z nemočjo; spokojnost z divjo nevarnostjo.
Hemingway pa bralcem z zgodbo sporoča, da se ne smejo vdati, ne glede na to, kaj se jim zgodi v življenju.





Aleksander Hemon: Vprašanje Bruna

Zbirka kratke proze v junaku osrednje novele, Jozefu Proneku, v marsičem povzema biografijo samega avtorja: medtem ko je na večmesečni štipendiji v ZDA, izbruhne vojna v BiH, prijatelji in sorodniki so ujeti v obleganem Sarajevu, junak pa skuša razbrati, kaj se dogaja, preko TV ekranov in redkih pisem ter klicev. Izkoreninjenost, občutki krivde, odrezanost, tudi jezikovna, od vseh doslej znanih svetov porajajo suh humor ter hkrati svež poetični pogled tako na novo domovino kot na otroštvo in mladost v bivši Jugoslaviji. Avtor spada med kandidate za Nobelovo nagrado za književnost z območja bivše države.



Dalila Heuse: Sramežljivost občutij

Čeprav večkrat nagrajeni roman pripoveduje o spolni zlorabi male deklice, to ni zgolj zgodba o hudem trpljenju deklice in nedoumljivi nasilnosti njenega očeta, ampak predvsem zgodba o moči ljubezni, preseganju trpljenja in polnem življenju odrasle ženske. Roman je pisan s stališča več oseb: ostarelega slikarja Ludvika, ki trpi za izgubo spomina, pisateljice, ki Ludviku pošlje avtobiografski roman Življenje Dorjane Hector, ter uspešne poslovne ženske, ki se na oddelku za intenzivno nego po hudi prometni nesreči bori s smrtjo.






Boris Karlovšek: Stoja na krogih

Mladenič z diplomo prava, danes pa mož v zrelih letih, se je v času svojega pripravništva dnevno srečeval z legendo slovenskega športa, Leonom Štukljem. Z velikimi očmi je poslušal njegove spomine in ga občudoval kot človeka. Njegovo načelnost, pokončno držo in brezkompromisno življensko disciplino. Pred nami je literarizirana biografija o Leonu Štuklju.




Igor Karlovšek: Sodišče

Tik po osamosvojitvi je zakoten slovenski kraj, Jurklošter, prizorišče surovega strelskega obračuna. Osrednji krivec zanj postane računalničar Peter Prah, ki je sicer tisto noč preživel z mladoletno natakarico Ano. Ob tej, osrednji, potekajo še vzporedne zgodbe, v središču vseh pa je sodišče.




Jakob J. Kenda: Apalaška pot

Potopisni roman Apalaška pot: 3.500 kilometrov hribov in Amerike je humoren in iskren zapis o avtorjevem doživljanju dolge pešpoti. Prek razgibanega dogajanja med pohodom prikazuje tudi posebnosti te divjinske poti, ameriške narave in pohodništva. Prek popotnih tovarišev, mest ob poti in ljudi, ki jih srečuje v njih, pa razkriva sodobno ameriško stvarnost.









Feri Lainšček: Zadoščenje

V kriminalnem romanu spremljamo zgodbo najstnice, ki je žrtev spolnega nasilja. V vlogi preiskovalca domnevnega posilstva se pojavi inšpektor Kosmas Schwaz, ki pa se kmalu sooči z novo dimenzijo zločina. Poleg trupla domnevnega storilca posilstva, inšpektor in drugi preiskovalci dan za dnem odkrivajo nova trupla, ki so povezana s posilstvom dekleta. Avtor postopoma razkriva drugačno idejno izhodišče romana, kot ga bralec kriminalke lahko pričakuje, saj se kriminalisti v napredovanju preiskave soočajo z demoničnimi silami in pojavi paranormalnega.






Amin Maalouf: Taniosova pečina

V Bejrutu rojeni pisatelj, ki že vrsto let živi in ustvarja v Franciji, v svojih delih pogosto prepleta zgodovinska dejstva z elementi orientalskih legend in mistiko Orienta. Tudi roman Taniosova pečina je osnovan na legendi o dečku Taniosu, ki je nekega dne splezal na pečino in čudežno izginil. Zgodbo o izginulem dečku so očetje in dedje iz roda v rod pripovedovali otrokom, med njimi je bil tudi sam pisatelj. Pisatelj nam skozi roman razkriva dečkovo življenje od rojstva preko šolanja do njegovega izginotja, pri tem pa se opira na širše zgodovinsko ozadje.


Preverite, če je knjiga prosta





Adam Makos: Višji klic - Resnična zgodba o boju in viteštvu sredi razklanega neba druge svetovne vojne

Dva vojna pilota, Američan Charlie Brown in Nemec Franz Stigler, sta resnična junaka čustvene zgodbe iz druge svetovne vojne, ki opisuje zmago človečnosti nad sistemom. Zgodilo se je leta 1943, ko se je Brown s sesutim letalom in ranjeno posadko vračal z bojnega poleta nad Nemčijo in se v zraku srečal z nemškim lovcem, katerega je upravljal spreten bojni pilot, Stigler.
Usodno srečanje in neverjetno dejanje nemškega pilota je oba moža za vedno zaznamovalo, ameriško 8. zračno poveljstvo pa je takrat dogodke med njima označilo kot »strogo zaupne«. Po štirih desetletjih je med sedaj že starima možema prišlo do vnovičnega srečanja, na katerem sta uresničila svojo zadnjo nalogo.


Preverite, če je knjiga prosta



Charles Martin: Ko črički jokajo

Lepa zgodba, polna drame, ljubezenskih zapletov, osrednja nit pripovedi pa sta življenje in zdravje, ki ju pogosto premalo cenimo. Glavni liki romana so moški s skrivnostjo, mala deklica s prirojeno srčno napako in njena požrtvovalna mama. Splet naključij, v katerem moški reši življenje male deklice, tri protagoniste močno poveže v zgodbi polni preizkušenj, a tudi lepih trenutkov in na koncu tudi ljubezni …






Miha Mazzini: Funny

Tipična slovenska družina, oče in mama, ujeta v vsakodnevne skrbi, začinjene z zaposlitveno krizo ter tridesetletni sin, ki ne želi zapustiti doma. Potem pa se mama odloči. Odšla bo v Afriko. Njen soprog ji tja sledi, tam pa oba hitro ugotovita, da ne gre zgolj za turistično potovanje. Po avtorjevih besedah je roman pisan kot zgodba o smislu življenja in krizi zahodne civilizacije. Ukvarja se s težkimi temami, ki pa so mojstrsko začinjene z Mazzinijevim humorjem.






Celeste Ng: Prikriti plameni

Dve družini, dve materi, isto mesto in dva popolnoma različna načina življenja. To je osnova zgodbe, katere poglavitno vprašanje je, kateri način življenja je boljši za njune odraščajoče otroke. Živeti lagodno življenje bogate elite brez lastne svobode ali imeti le osnovne dobrine, vendar s svobodnim izražanjem, ki vodi do uresničevanja življenjskih sanj? Vsaka odločitev ima svoje posledice in obe materi želita svoje otroke pred njimi zavarovati. Pa si ti tega res želijo?





Marija Oprešnik

Marija Oprešnik je manj znana sodobna slovenska pisateljica. Dogajanje v njenih romanih je postavljeno v domače, slovensko okolje in obravnava aktualne življenjske tematike. Avtorica v svoja dela spretno vključuje življenjske modrosti. Njeni romani so lahkotno in sproščujoče branje.





Preverite, če so knjige proste



Delia Owens: Tam, kjer pojejo raki

Po tihem mestecu ob zalivu na obali Severne Karoline že leta krožijo govorice o skrivnostni močvirki. Ko konec leta 1969 najdejo truplo Chasa Andrewsa, meščani za njegovo smrt osumijo Kyo Clark. Toda Kya ni, kar o njej govorijo. Občutljivo in inteligentno dekle je leta preživelo samo v močvirju, ki mu pravi dom. Njeni edini prijatelji so bili galebi, učiteljica pa narava. Potem pa je prišel čas, ko je zahrepenela po človeškem dotiku. Ko dva mladeniča iz mesta pritegne njena divja lepota, se Kya odpre novemu življenju – dokler se ne zgodi nepredstavljivo ...






Alejandro Palomas: Sin

To je zgodba o prijaznem in na videz srečnem dečku Guillemu, ki bi rad postal Mary Poppins. Ko svojo željo razkrije učiteljici, se pri njej prižge alarm in najprej se obrne na dečkovega očeta, nato pa se pogovori še s šolsko psihologinjo in jo prosi, naj dečka spremlja. Skozi pogovor s psihologinjo spoznamo dečka, ki je nadvse tenkočuten in občutljiv na dogajanje okrog sebe. Hkrati pa spoznamo, da ga odtujenost in iskanje topline pri sočloveku izjemno zaznamujeta. Čudovita zgodba, ki bralca prisili k razmišljanju o življenju in medčloveških odnosih.




Feliks Plohl: Vsi moji grehi

Feliks Plohl se je med prestajanjem zaporne kazni na Dobu odločil napisati svojo življenjsko zgodbo. Poleg obilice vznemirljivih življenjskih pripetljajev knjigo odlikuje sproščen in razgiban jezik. Pred bralcem se tako odprejo vznemirljivi in predvsem pristni psihološki vidiki, ki zaradi sočnega jezika in pripovedne dinamike delujejo zelo polnokrvno.




Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo tudi e-knjiga




Romain Puertolas: Fantastično popotovanje fakirja, ki je obtičal v Ikeini omari

N
enavadna zgodba o poklicnem sleparju, ki nekega dne odide iz svoje majhne indijske vasi v Pariz v Ikeo, da bi si priskrbel predmet, po katerem hrepeni: popolnoma novo posteljo z žeblji. Čeprav v žepu svilenih hlač nima niti enega pravega evra, je prepričan, da mu bo podvig uspel ? posteljo bo kupil s ponarejenim bankovcem za 100 evrov in običajno zalogo trikov. Toda na begu pred maščevanjem opeharjenega taksista se fakir po naključju odpravi na turnejo po Evropi, ki se začne v garderobni omari kultnega švedskega proizvajalca pohištva. Aktualna knjiga v času ilegalnih migracij in univerzalne želje po na videz boljšem življenju.




Preverite, če je knjiga prosta




Samo Rugelj: Resnica ima tvoje oči

Še vedno vitalnemu elektroinženirju Mihu Premrlu, ki živi umirjeno življenje s svojo dolgoletno ljubeznijo Mijo, se ob koncu koledarskega leta približuje delovna upokojitev. Po svoje se je veseli, ker bi rad prebral knjižno zbirko svoje mladosti. Med prazniki jima sin Rok, ki se s svojo ženo odpravlja na silvestrovanje v Istambul, prvič pripelje v varstvo vnukinjo in vnuka, nad čemer Miha ni navdušen. Tedaj pa novoletna noč udari s tragično silo v njuna življenja, česar si nista mogla niti zamisliti.



Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo tudi e-knjiga




Bekim Sejranović: Tvoj sin Huckleberry Finn

Hudo bolni pripovedovalčev oče Stari se iz Avstralije vrne v Bosno. Sin, s katerim imata že dolgo slabe odnose, je pisatelj, ki pozimi živi in služi denar na Norveškem, poletja pa preživlja na barki, s katero pluje po reki Savi, piše in se drogira. Oče mu kupi večjo, a staro ladjo in skupaj jo poskušata obnoviti. Nekega jutra se Stari ne vrne z nočnega ribolova. Sin ga gre iskat, a se v strahu pred resnico verižno zadeva s svojimi »koktejli«. Med iskanjem očeta pripoveduje o kompleksnem odnosu oče-sin, o svoji barki, plovbi do Črnega morja s prijateljema Pettrom in Mokujem ter drugih prelomnicah v svojem življenju.



Preverite, če je knjiga prosta



Veronika Simoniti: Ivana pred morjem

Pripovedovalka se iz Pariza vrne na Primorsko, da bi po mamini smrti pospravila hišo in jo dala v prodajo. Med pregledovanjem rodbinskih pisem, knjig, fotografij in pohištva skupaj z njo odkrivamo življenje babice Ivane in deda Adriana. Vnukinja med starimi fotografijami odkrije eno, na kateri noseča babica drži svojo petletno hčer edinko za roko, na zadnji strani pa je zapisana letnica 1943. Kaj se je zgodilo z Ivaninim drugim otrokom, kdo je bil njegov oče?




Preverite, če je knjiga prosta



Marina Stepnova: Lazarjeve ženske

Ruska družinska saga je spletena okoli genialnega znanstvenika Lazarja Lindta in treh žensk, ki so odločilno zaznamovale njegovo življenje. Prva je veliko starejša Marusja, žena njegovega prijatelja, ki ji nikoli ne izda svojih čustev. Druga je veliko mlajša Galina, ki jo je poročil na silo. Tretja je njegova vnukinja Lidočka, nadarjena balerina. V romanu prava družina sploh ne obstaja, je pa ves čas izraženo hrepenenje po njej in po domačem ognjišču.





Preverite, če je knjiga prosta



Miha Šalehar: Duh česa

V Duhu česa avtor z veliko mero humorja, cinizma in sarkazma secira duh časa na Slovenskem v zadnjih štirih letih. Z isto mero samoironije in humorja opisuje tudi sebe, svoje izkušnje in način bivanja. Izbrane kolumne bodo nasmejale predvsem tiste, ki jim je v življenju pomembnejše bivanje kot posedovanje, ki jim več pomeni kakovostno živeti, čim več različnega doživeti in spoznati kot pa vse več imeti, najnovejši televizor, avto ..., kar presega njihov domet.




Preverite, če je knjiga prosta



Natalija Šimunović: Elegija

Družinska drama je literarni popis življenja primabalerine Ljube Kvaternik in skladatelja Egona Rajherja. Po smrti pater familiasa se v meščanski družinski vili šele začnejo odstirati pravi odnosi in razmerja. Potomci živijo v različnih svetovih. Kljub nasprotjem med njimi je vila spodbudno okolje za vnuka Mojmirja in Veroniko, ki sta podedovala umetniške gene. Romaneskni prvenec odlikuje bogat jezik, ki je mestoma ironičen. Žanrski prijemi v romanu pa napeto zgodbo še pospešujejo.



Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo tudi e-knjiga




Marjan Tomšič: Šavrinke

Tomšič v svojem romanu opiše realno, zgodovinsko podobo deklet, žena in mater, ki so predvsem od konca 19. stoletja do zaključka 2. svetovne vojne vsakodnevno potovale med Istro in Trstom, kjer so prodajale največ jajca, pa tudi druge kmečke dobrine. Njihov zaslužek je bil pogosto edini vir preživljanja družine. Ker so kot preskrbovalke družin posegle v tedanjo patriarhalno družbo, so bile prej kot pohval deležne številnih očitkov. Osrednji lik romana je Šavrinka Katina iz Gračišča, ob njej pa Tomšič razprostira tudi usode drugih Šavrink.



Preverite, če je knjiga prosta



Benedict Wells: O koncu žalosti

Družino s tremi otroki doleti tragedija, ko starša v prometni nesreči izgubita življenje. Trije otroci, prvoosebni pripovedovalec zgodbe Jules ter njegova brat Marty in sestra Liz, gredo v internat, kjer vsak na svoj način žalujejo. V svoji mladosti in žalosti so nezmožni pomagati drug drugemu, kar jih močno zaznamuje. Jules v internatu spozna Alvo, ljubezen svojega življenja, v prihodnjih letih pa se tudi sorojenci znova zbližajo. Tako si poskušajo biti v oporo, saj življenje prinaša nove izzive. Nemško-švicarski pisatelj je za svoj roman prejel evropsko nagrado za književnost.




Preverite, če je knjiga prosta

Bronja Žakelj: Belo se pere na devetdeset

Duhovit in navdihujoč roman, ki opisuje življensko zgodbo pripovedovalke, odraščajoče v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjegastoletja . Njen otroški svet sestavljajo starši, brat Rok, babica Dada, tete in strici, pa Albert keksi, Oddaja o morju in pomorščakih, Gavrilović in prenos sarajevskih olimpijskih iger. Avtobiografski roman pa je predvsem pripoved o odraščanju, soočenju z izgubo in boleznijo, pripoved o udomačevanju strahu in vsem tistem, česar nočemo videti, dokler s tem nismo neizbežno soočeni.

Roman je prejel nagrado kresnik za najboljši slovenski roman preteklega leta.

Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo tudi e-knjiga



Pesniška zbirka - po izbiri

 
< Nazaj   Naprej >