Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7   Digitaliziran arhiv glasila Kroj   Nova sezona Filmsko-bralne značke   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:






ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 















Seznam knjig za 16. bralno značko Natisni E-pošta


Aljoša Bagola: Kako izgoreti

Eden najbolj priznanih oglaševalskih kreativnih direktorjev iskreno razkriva, kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke. Pravi, da je izgorelost v njegovo življenje prišla, da ga preobrazi in ne porazi. Nevsakdanje razmišljanja o tem, kako se učinkovito spoprijeti s podivjanostjo sodobnega sveta ter kljub vsemu v njem najti kanček utehe, pomirjenosti in optimizma.






Ksenija Benedetti: Kažipoti

Ksenija Benedetti ima nekaj, kar je izjemno dragoceno - občutek za duh časa. Je moderna in sveža, zato jo imajo rade tudi najmlajše generacije. Ima občutek za to, kje živimo, kaj se nam dogaja, sluti, kam gremo. Kolumne, ki so izhajale v Primorskih novicah, so sedaj izdane v knjižni obliki.


Preverite, če je knjiga prosta






Mitja Čander: Slepec

Roman govori o moškem srednjih let, ki je v skladu z medicinsko definicijo slep, čeprav ima še vedno pet odstotkov vida. Slepec se nikakor nima za slepca, ampak za normalnega človeka. Roman govori o njegovih frustracijah in boju za lastno dostojanstvo, pa tudi o stereotipih družbe v odnosu do invalidnosti. Kategorija slepote pa ni obdelana zgolj na individualni ravni. Roman se razpre tudi v družbeno oziroma politično dimenzijo.







Paolo Giordano: V času epidemije

Italijanski pisatelj in fizik v knjigi s pomenljivim naslovom V času epidemije, ki jo je začel pisati 29. februarja 2020, razmišlja o aktualni epidemiji koronavirusa. Sprašuje se, kakšne bodo posledice epidemije za celotno družbo in kaj nas čaka. Avtor v jasnem in razumljivem jeziku pojasni delovanje virusa, začetek epidemije in razloge za karanteno.










Peter Handke: Žalost onkraj sanj

V novem slovenskem prevodu je ponovno izšel eden najlepših romanov nobelovca Petra Handkeja, Žalost onkraj sanj. Handke je začel pisati roman takoj po maminem samomoru, ki je bila slovenskega rodu. V njem problematizira vlogo žensk pred in med drugo svetovno vojno. Govori o njihovi ujetosti, izključenosti iz družbenega dogajanja in omejitvah v izobraževanju. Zato njegova mati pred bralčevimi očmi »zaživi z vsemi svojimi mladostnimi sanjami, petjem, plesom, pa tudi z vso svojo trmo in neupogljivostjo, z vsem trpljenjem v okolju in času, ki ženskam nista dopuščala osebne svobode, kaj šele romantike«, je zapisala dr. Amalija Maček, prevajalka in avtorica spremne besede. Močno in ganljivo.



Oto Horvat: Sabo je obstal

Avtobiografski roman avtorja srbskega rodu, Ota Horvata, se na liričen način spopada z izgubo ljubljene osebe. Izpoved življenja po smrti partnerice, ljubljene A., ki izgubi boj s smrtonosno boleznijo, ter posledično Sabovo brezmiselno tavanje, njegovi spomini na rojstno Sarajevo, življenje v Berlinu ter odnos do očeta. Te okoliščine ustvarijo vrtinec občutij nemoči, obupa, bolečine in žalosti, ki zre v srce izpovedovalca, v katerem poleg strtja tli še globoka ljubezen. Za žalostinko Sabo je obstal je Horvat prejel nagrado Biljane Jovanović in bil v ožjem izboru za nagrado NIN.






Oskar Hudales: Križar Lenart

Zgodovinski roman Križar Lenart je delo pisatelja Oskarja Hudalesa, ki je svojo mladost preživljal v naši dolini. V romanu je upodobljen slovenski mali človek, podložnik, ki se udeleži križarskih vojn in kateremu z neverjetno vztrajnostjo, sposobnostjo in požrtvovalnostjo uspe doseči premostitev razrednih in socialnih razlik. Roman je napisan po resničnem dogodku, ki se je zgodil 18. septembra leta 1231, resnične pa so tudi številne osebe v romanu: Lenart, kmet Janez, oglejski patriarh Bertold, gornjegrajski opat Albert, plemiči iz Bočne, Ivanja, Grušovelj in Žovneka.




Roy Jacobsen: Nevidni

Roman je večgeneracijska družinska zgodba, ki se dogaja na samotnem norveškem otoku Barroy, kjer gospodujejo narava, zakoreninjen in preprost način življenja v surovem okolju ter nenehna izpostavljenost takim in drugačnim obiskom in vdorom ob prisotnosti morja. Zgodba družine se pretaka iz enega letnega časa v drugega, iz ene življenjske preizkušnje v drugo ter iz ene generacije v naslednjo, z njim pa je Jacobsen (1954), eden od najvidnejših norveških literatov zadnjega obdobja in prejemnik mnogih nagrad, spisal morda svoje najprepričljivejše delo doslej.



Bernarda Jurič: 12.000 kilometrov greha

Bernarda Jurič je spomladi 2018 v 27 dneh prekolesarila 5.500 kilometrov od Pertha na zahodni do Sydneya na vzhodni obali Avstralije. Jeseni se je vrnila in se kot prva in edina ženska doslej udeležila posamične kolesarske dirke od severa do juga avstralske neskončnosti. 6200 kilometrov dežele kengurujev je premagala v 34 dneh. Je prva na svetu, ki ji je uspelo v enem kolesarskem letu prevoziti obe poti brez spremljevalne ekipe in v ekstremnih razmerah. Večino časa je bila v coni digitalne tišine. Hrano si je lahko kupila samo na bencinskih črpalkah vsakih nekaj sto kilometrov. Spanje v postelji je bil pravi luksuz. Tudi odrgnine tam spodaj je niso ustavile. Ta dežela jo privlači kot magnet in verjetno še ni rekla zadnje besede.










Kamenko Kesar: Žena ima vedno prav, Mene ne bo noben jebo, Ko bi moški vedeli

Avtor je priljubljeni bloger, ki v svojem blogu piše o ljubezni, seksu, poslu, denarju, kuhanju in skrbi za družino. Glavna nit je odnos moški – ženska, njegova razmišljanja pa so iz digitalnega okolja našle svojo pot v tudi v analogno obliko, in sicer v obliki treh knjig. V teh najbolj prepriča način pisanja, ki nas nasmeji do solz.








Darinka Kozinc: Les Slovenes

V knjigi avtorica pripoveduje zgodbo mladih deklet, ki so leta 1937 odšle kot varuške, dojilje ali hišne pomočnice v Egipt. Njihova usoda je bila težka, nekatere so zašle na stranpota, druge pa so imele srečo. V Aleksandriji so imele zatočišče v Azilu sv. Frančiška, ki so ga vodile šolske sestre. Zgodba se prepleta od tridesetih let prejšnjega stoletja do začetka petdesetih, ko se je razširila revolucija in prisilila kralja Faruka k odstopu. S tem pa se je končala evropska prisotnost v Egiptu in doba aleksandrink.

Preverite, če je knjiga prosta







Nani Kušar (Nani Kušar Žibert)

Nani Kušar je slovenska pisateljica, ki v svojih romanih obravnava aktualne življenjske tematike, dogajanje pa je postavljeno v domače, slovensko okolje. Njeni romani so lahkotno in sproščujoče branje.



Preverite, če je knjiga prosta




Davorin Lenko: Psihoporn

Psihoporn je Lenkova druga zbirka kratke proze po Postopoma zapuščati Misantropolis. Kot naslov namiguje, je delo tematizacija duševnega ekscesa, neustavljive sle, v kateri se prepletata telesna in duševna dimenzija spolnosti. Dvogovori, izjave in kratki eseji o spolnosti, ki jih uporabi v knjigi, razgaljajo subjekt razprave in ga postavijo na podium, v objekt in cilj vzburjanja; duhovnega vzburjenja. Pričujoča zbirka je začetek cikla z naslovom Ženska (Rezilo).





Charles: Martin: Pošlji nam dež

Restavracija ob vodi, ki sta jo odprla Alliejina starša, je propadla. Izguba moža v prometni nesreči, četudi Allie zakon že dolgo ni več izpolnjeval, pa bi lahko bila kaplja čez rob. Roman nas spomni na pravi pomen resnice in na moč ljubezni, ki lahko očisti preteklost. Avtor je bistroumne povedi in bisere modrosti stkal v očarljivo in dobro ubrano pripoved.







Kristian Novak: Cigan, ampak najlepši

Mojstrski literarni dosežek, ki je sestavljen kot niz pogovorov. Skozi te se zgodba, ki se lahko bere kot kriminalka, sestavlja v mozaik, ki odstira sodobne družbene probleme rasizma in migracij. Glavni protagonisti so mladi Rom Sandi, ki se zaljubi v Mileno, ločeno štiridesetletnico. Nuzat, Kurd iz Mosula, ki beži pred vojno. Plančić, policijski govornik, ki skuša prikriti škandal. Vse te zgodbe povezuje truplo in pajek, ki plete svojo mrežo.







Sebastijan Pregelj: V Elvisovi sobi

V Elvisovi sobi je roman o odraščanju fanta Jana, edinca iz povprečne ljubljanske družine osemdesetih let prejšnjega stoletja. Zgodbo Jana spremljamo od vstopa v prvi razred do njegovega odhoda v vojsko tik pred razpadom Jugoslavije. Čeprav gre po eni strani za razvojni roman, ki nam pokaže odraščanje enega fanta, je to slika celotne generacije, ki je odraščala v Jugoslaviji in je bila tesno vpeta v njen razpad, vojna, povojna in osamosvojitvena leta.


Nominacija za nagrado kresnik 2020

Cankarjeva nagrada za leto 2020



Preverite, če so knjige proste



Elli H. Radinger: Modrost volkov

Mednarodna uspešnica izpod peresa nekdanje odvetnice, ki zapusti svojo varno službo in se odpravi v divjo Minnesoto in v Yellowstone nacionalni park opazovat in preučevat trop volkov, je hvalnica naravi in divjemu življenju. Spomini, opazki in odkrivanja zakonitosti zveri dajejo bralcu vpogled v dinamiko volčje družine, katero zapolnjujejo zanesljivost, razumnost, tovarištvo in sočutje, ter postavljajo ogledalo človeku in njegovi družbi. Elli H. Radinger ponudi bralcu modrosti in vrednote neukrotljive živali, po kateri nostalgično hrepeni moderni človek.





Radmilović, Marko: Kolesar

Avtor je uveljavljen kolumnist, znan po svojem hudomušnem načinu pisanja o perečih temah vsakdana. Kolesar je njegov romaneskni prvenec, ki je žanrsko kriminalka, vendar ne po skandinavskem modelu. Gre za zabavno branje, kar običajno ni značilno za kriminalke. Roman se delno naslanja na resnična dejstva in usodo slovenskega interniranca Janeza Godca, o katerem je avtor pred desetletjem posnel dokumentarni film, tokrat pa je napisal še roman. Glavni lik je osamljen srednješolski učitelj zgodovine, ki se zaplete v preiskavo umora v domu upokojencev.





Milan Romih: Skozi trave oblakov

Gore in prijateljstvo so v romanu predstavljeni s pomočjo edinstvene vezi, ki neločljivo povezuje eno z drugim. Govori o študentskih letih v Ljubljani, o plezanju v domačih hribih, o prvih občutkih vznesenosti ob srečanju z ulicami zaprašenega vrveža v Kathmanduju, premraženem ždenju v šotorih v baznih taborih, pripetljajih v južnoameriških mestih in vasicah, plezanju v navezah s tistimi, ki se jim najbolj zaupa … Iskrenost Miha, Jaka, Luka in ostalih mladih fantov, ki nastopajo v romanu, v pripoved prinese zven resničnosti situacij, ki jih obdajajo. Zelo lep predgovor h knjigi je napisal priznani zdravnik in alpinist dr. Anton Žunter.



Preverite, če je knjiga prosta




Sally Rooney: Normalni ljudje

Mlada irska pisateljica navdušuje s svojimi opisi milenijske generacije, za roman Normalni ljudje je bila med drugim nominirana za Bookerjevo nagrado. V zgodbi sledimo odraščanju in zgodnji odraslosti Marianne in Connella, ki se kljub (ali pa ravno zato) bleščečemu intelektu spopadata s številnimi dvomi o lastni vrednosti. Nenavadna ljubezenska zgodba sorodnih duš, ki prihajata iz popolnoma ločenih svetov.



Preverite, če je knjiga prosta





J. K. Rowling: Klic kukavice, Sviloprejka, Po poti zla, Smrtonosna belina

Knjige sestavljajo detektivsko serijo o Cormoranu Striku, ki jo je pod psevdonimom zapisala slovita J. K. Rowling. Detektiv se s svojo pomočnico loteva različnih primerov od umora manekenke, skrivnostnega izginotja pisatelja do zločina iz otroštva. Romani so se uvrstili na vrh mednarodnih knjižnih lestvic, po romanih so posneli tudi serijo.



Preverite, če so knjige proste





Bernhard Schlink: Olga

Roman enega najuspešnejših evropskih pisateljev pokaže, kako se lahko zgodovinske okoliščine zarežejo v usode ljudi. Olga, proletarska sirota, doseže učiteljsko izobrazbo, a se zaveda omejitev časa, ki ji ne dovoljuje zveze s Herbertom, sinom bogatega zemljiškega posestnika. Vendar se kljub temu, da prihajata iz različnih slojev in imata drugačna značaja, najdeta in dopolnjujeta. Avtor oriše like v vsej svoji polnosti skozi dolg zgodovinski presek, ki ga zna inteligentna Olga zelo dobro videti in oceniti. Roman, ki ga preberemo na dah, a z nami ostaja še dolgo.



Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo je tudi e-knjiga



Maria Semple: Kam si šla, Bernadette

Zgodbo, katere srž so večplastni medčloveški odnosi, sestavljajo mama Bernadette, genialna arhitektka, ki pa živi povsem za družino, oče, tehnološki guru pri Microsoftu, in hčerka Bee, uspešna učenka na zelo napredni šoli. V središču dogajanja je tesnobna Bernardette in njeno skrivnostno izginotje tik pred družinskim potovanjem na Antarktiko. Bee začne raziskovati, kdo je sploh njena mama in kakšna presenečenja skriva njena družina …



Preverite, če je knjiga prosta



Ruta Sepetys: V morju zrnce soli

Ganljivo napisan roman o najhujši ladijski tragediji vseh časov, ki se je zgodila ob koncu druge svetovne vojne. Roman v ospredje postavlja like štirih mladih ljudi, beguncev iz Vzhodne Prusije, ki so ujeti med nacisti na eni in Sovjeti na drugi strani, vsi pa imajo skupno željo vkrcati se na ladjo Wilhelm Gustloff, ki naj bi jih prepeljala na varno. Vendar v ruskem torpediranju ladja potone in v morju umre več kot 9000 ljudi.




Preverite, če je knjiga prosta



Luan Starova: Čas koz

Luan Starova je makedonski pisatelj albanskih korenin s pestrimi življenjskimi izkušnjami bivanja v barvitem balkanskem kotlu. Zgodba nas popelje v Skopje po koncu druge svetovne vojne, ko se partija zagnano loteva urbanizacije balkanskih gorskih predelov. V ta namen kmetom z direktivo odredi usmrtitev njihovih koz. A kako usmrtiti družinskega člana, ki te s svojim mlekom preživlja? Humorno in hkrati bridko izpisan roman osvetli usode makedonskih kmetov, ki se odločno uprejo nerazumni politiki.



Preverite, če je knjiga prosta



Janja Vidmar: Naš Tone ne tone

Humoren roman, ki skozi oči Slovenceljna Toneta nastavlja kritično ogledalo naši družbi. Tonetov vsakdan ob proizvodnem delu in debatah ob pivcu po službi se korenito spremeni, ko ga zapusti žena. Duhovito izrazje s prvinami štajerskega dialekta bogati nova Tonetova spoznanja v značilnem avtoričinem slogu.




Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo je tudi e-knjiga




Vlado Vrbič: Prestreljene sanje

To je roman o pesniku Karlu Destovniku – Kajuhu, roman o družbenem in političnem dogajanju v Šoštanju pred in med drugo svetovno vojno, roman o njegovi družini, predvsem pa roman o mladeniču, ki se odloči, da bo živel svoje sanje, pisal poezijo in aktivno sodeloval pri gradnji »novega sveta«.

Roman izžareva njegovo navdušenje, pogum, veselje, ljubezen, upanje, žalost, tesnobo, bolečino in jezo, iz katerih je vzklila poezija, ki še vedno odzvanja. Kljub temu, da je bilo napisanih že nekaj Kajuhovih biografij, je to roman, ki povzema njegovo celo življenje, od začetka, do bridkega konca leta 1944.



Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo je tudi e-knjiga



Goroslav Vukšić-Gogo: Norci pomorci

Prvenec Goroslava Vukšiča je potopis odraščanja na morju in odkrivanje sveta skozi oči pomorščaka. Zgodba govori o dveh fantih, kadetih vajencih, in dveh starešinah, vrženih v splet rasizma, homofobije, mukotrpnega dela, mamil in alkohola, v katerem se spletajo prijateljstva in nove ljubezni. Pripoved je izmišljena, pa vendar zaradi avtorjevega življenja na morju v nekaterih pogledih avtobiografska. Norci pomorci se obračajo od romaniziranja pomorskega bivanja v viharne pustolovščine in norije surovega divjega življenja.



Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo je tudi e-knjiga

Markus Zusak: Fant, ki je postal most

Ganljiva zgodba o petih bratih, ki v predmestni hiši odraščajo sami s tropom nenavadnih ljubljenčkov. Neukročeni spoznavajo življenje ter skrivnosti, ki so pripeljale do izgube mame in odhoda očeta, ki ni bil Morilec od nekdaj. V središču nenavadne družine je fant Clay, ki zgradi most med preteklostjo in prihodnostjo svojih najbližjih. Veličasten predmestni ep, ki ga je avtor pisal trinajst let in zanj lani prejel knjižno nagrado Indie.


Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo je tudi e-knjiga



Pesniška zbirka - po izbiri

 
< Nazaj   Naprej >