Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7   Digitaliziran arhiv glasila Kroj   Nova sezona Filmsko-bralne značke   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:






ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 















Seznam knjig za 17. bralno značko Natisni E-pošta


Selja Ahava: Stvari, ki padejo z neba in Preden moj mož izgine

Finska pisateljica, scenaristka in dramaturginja je za svoj drugi roman Stvari, ki padejo z neba (2015) prejela nagrado Evropske unije za književnost. V romanu avtorica s svojevrstnim pripovednim slogom podaja nenavadno tragikomično zgodbo o usodah posameznikov, ki so jim naključja spremenila življenje.

Preden moj mož izgine (2017) je njen tretji roman. Gre za avtoričino osebno zgodbo, ki govori o tem, kako ji je mož po desetih letih zakona povedal, da si je že od nekdaj želel biti ženska.






Viola Ardone: Otroci z vlaka

Otroci z vlaka je pretresljiva zgodba o ločitvi otrok z juga Italije, ki se je med letoma 1945 in 1952 resnično dogajala in usodno zaznamovala marsikatero življenjsko pot. Družine z juga so svoje otroke, da bi jih rešile pred lakoto, z vlakom poslale v rejo na bogatejši sever države. Tam je otroke pričakal nov in nerazumljiv svet.


Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo je tudi e-knjiga






Penelope Bagieu: Neustrašne: portreti neuklonljivih žensk

Risoroman o življenjih in delu žensk raznoterih poklicev, zanimanj in narodnosti, ki so v različnih obdobjih vsaka na svoj način – večkrat so pri tem ogromno tvegale – zaznamovale zgodovino. Med njimi je nekaj znanih imen, večino pa je zgodovinopisje prezrlo. Neustrašne odlikuje premišljeno razmerje zgodovinskih podatkov in humorja, ki pa nikakor ne relativizira poguma in visoke cene, ki so jo večkrat morale plačati te ženske, ker so si drznile upreti se družbenim predsodkom, povezanim s spolom.
Način njihove predstavitve v stripovskih vinjetah bralko in bralca spodbuja k nadaljnjemu raziskovanju junakinj.









Diane Chamberlain: Proti svoji volji, Skrivna sestra, Hči iz prihodnosti

Ameriška sodobna avtorica Diane Chamberlain sodi med najbolj brane avtorje svojega časa. Njen način pisanja se prepleta med različnimi žanri, od romance, osebnega samospoznavanja, kriminalke do misterija z šokantnim preobratom.

Proti svoji volji je zgodba o treh družinah, ena od teh je temnopolta, ki živijo in delajo na plantaži v Severni Karolini. Odnosi med družinami so zgledni, a mlada nova socialna delavka Jane začne počasi odkrivati, da ni tako, kot je videti.

Skrivna sestra govori o Riley Macpherson, ki je vse življenje verjela, da je njena starejša sestra kot najstnica naredila samomor. To prepričanje je zaznamovalo njeno in bratovo otroštvo in ji zdaj kroji prihodnost.

Hči iz prihodnosti je roman o materinstvu, o boju matere, da reši svojega bolnega nerojenega otroka ter o težki odločitvi, ki zahteva ogromno moči in poguma.





Paolo Cognetti: Osem gora

Prvoosebni pripovedovalec Pietro je osamljen mestni fant iz Milana. Njegove starše združuje skupna strast do gora. V gorah sta se spoznala, se zaljubila in celo poročila. Ko odkrijejo vasico Grana, ob vznožju Monte Rosa, začutijo, da so našli pravo mesto za pobeg iz velemesta. Njihova poletja se polnijo z neskončnimi pohodi po gorah.



Fiorella De Maria: Speča priča

Idilo angleškega podeželja, kateremu kraljuje benediktinski samostan, pretrese krut zločin. Deček v koči na robu vasi odkrije dve trupli. Umorjen je tuj umetnik, poleg leži hudo pretepena žena vaškega zdravnika, ki pa v resnici še kaže znake življenja. Okrutno dejanje prevzame patra Gabriela, ki začne na lastno pest raziskovati ozadje storjenega dejanja.







Marta Orešnik, Vida Štiglic in Peter Weiss: Gori, doli, sem in tja - Folklorne pripovedi iz Zgornje Savinjske doline

V knjigi so zbrane pripovedke iz različnih krajev naše doline. Po vsebini so razdeljene na 14 razdelkov. Razlagalne in vraževerne povedke kažejo na bistrost in izkušenost naših prednikov, vražljive pripovedke govorijo o coprnicah in hudiču, strašljive pa o nerazložljivih pojavih in tudi človeški nagajivosti. Posebno dragocene so pravljice in bajčne povedke, ki ohranjajo še veliko lokalnih značilnosti.




Marjolijn van Heemstra: In ime mu bo

V romanu se nizozemska pisateljica, pesnica in dramatičarka poda na razburljivo raziskovanje družinske legende o bratrancu Fransu. Slednji je bil član odporniškega gibanja, zaradi domnevnega sodelovanja v bombnem napadu pa se ga je prijel vzdevek 'bratranec bombaš'.
Že pri osemnajstih letih se Marjolijn van Heemstra odloči, da če bo kdaj rodila sina, ga bo poimenovala po legendarnem bratrancu. Ko leta kasneje res zanosi, se odloči raziskati, kdo je bil pravzaprav človek za to legendo in ali si res zasluži, da bi se njegovo ime preneslo naprej ali kot zapiše pisateljica: “Človek mora zrasti v svoje ime. Ime je stopalo.”



Danijel Hren: Saharska izkušnja

Danijel Hren v knjigi piše o svoji osebni izkušnji, ko je kot poklicni pilot štiri leta preživel v kmetijskem letalstvu v Alžiriji. Veliko zanimivih preizkušenj, adrenalina in letalskih zgodb, ki so avtorja kalile v izvrstnega pilota potniških letal.










Erica Johnson Debeljak: Devica, kraljica, vdova, prasica

Roman presega tradicionalne žanrske oznake. Ni le knjiga spominov, temveč tudi antropološka analiza vloge ženske kot žene, vdove in uganke skozi zgodovino. Govori o žalovanju, ampak tudi o opolnomočenju.
Avtorica preprede svojo osebno izkušnjo z vzburljivimi zgodbami zgodovinskih vdov. Neustrašno se sooči s tabuji smrti in vdovstva v sodobni družbi: z medikalizacijo in birokratizacijo žalovanja, z bojem za materialno preživetje, ki kljub manjši pozornosti v primerjavi s čustvenimi vprašanji ostaja osrednja izkušnja vdovstva, ne nazadnje pa z nevarno seksualnostjo vdov. Nastalo je dinamično delo, ki raziskuje najgloblja teoretska in izkustvena vprašanja življenja in smrti ter ženske med njima.








Josip Jurčič: Deseti brat

Vlada Republike Slovenije je leto 2021 razglasila za leto Josipa Jurčiča.

Deseti brat je prvi izvirni slovenski roman. Jurčič nam v njem predstavi življenje takratne grajske gospode in življenje kmečkih posebnežev. V središču romana je ljubezenska zgodba med domačim učiteljem Lovrom Kvasom in grajsko gospodično Manico, ki se prepleta s skrivnostno zgodbo starega Piškava in vaškega posebneža, desetega brata Martinka Spaka.

Preverite, če je knjiga prosta






Borut Kraševec: Agni

Roman Agni je ljubezenska drama, spletena iz treh pripovednih linij: živalske (samica kunca), dekliške (dekle v času spolnega zorenja) in odrasle (trije odrasli liki, ki tvorijo ljubezenski trikotnik ‒ dekletov oče, mama in teta). Zunanji okvir daje romanu življenje samice kunca od njenega rojstva do smrti. Knjiga je dobila nagrado za najboljši prvenec na 36. Slovenskem knjižnem sejmu leta 2020.



Preverite, če je knjiga prosta



Selma Lagerlöf: Cesar Portugalije

Roman največje pisateljice švedske književnosti in prve pisateljice, ki je prejela Nobelovo nagrado za književnost (1909), v izredno berljivem slogu opisuje ganljivo ljubezen očeta do svoje edinke. Življenje revnega kmeta Jana se osmisli šele z rojstvom hčerke Klare Fine Gulleborg. Njuna izredna povezanost se kruto prekine, ko se takrat že odrasla hči v iskanju zaslužka napoti v Stockholm. Očeta to tako prizadene, da zaživi v svojem fantazijskem svetu.





Feri Lainšček: Kurji pastir

Feri Lainšček se z romanom Kurji pastir namenoma vrača v svoje zgodnje otroštvo. Odstira dolgo potlačene spomine in doživeto piše o dogodkih, ki jim je bil priča na neki nedoumljivi način, kot je na primer odločanje staršev o tem, kako ga bosta poimenovala, pa o tem, kako je potekalo njegovo rojstvo ali kakšne težave je imela mama pri začetnem dojenju. Prepričan je, da v zgodnjem otroštvu dobimo nekakšna nevidna očala, ki nam potem celo življenje barvajo pogled na svet.







Marc Levy: Ona in On

Mia je na velikem platnu zaljubljena ženska, v resničnem življenju pa igralka, ki se mora odločiti, ali naj ostane v zakonu s prešuštnim možem. Paul je ameriški pisatelj v Parizu, ki se trudi, da bi z novim romanom obudil staro slavo. Prijatelj ga pod pretvezo pošlje na zmenek z Mio in po začetni zadregi se med njima razvije prijateljstvo. Ampak ljubezen ima svoje načrte v tem iskrivem romanu najbolj branega francoskega pisatelja na svetu.







Javier Marías: Berta Isla

J. Marias je eden najslavnejših španskih pisateljev. Berta Isla, Madridčanka, in Tomas, ki ima delno angleške korenine, sta par še iz srednješolskih let, ko je bila Španija pod Francovo diktaturo. Po študiju Tomasa zaradi izjemne nadarjenosti za jezike in posnemanje vohunska organizacija M16 povabi k sodelovanju. Kljub temu se z Berto poročita in imata dva otroka, katerih odraščanju pa Tomas skoraj ni priča, saj so njegove delovne odsotnosti vedno daljše.

Preverite, če so knjige proste



Vesna Milek: Ogledala

Zapisi iz Delove rubrike Dobro jutro, drobne impresije, ki naj bi bile bralcem navdih za lep začetek dneva. Vesna Milek v teh zapisih zelo osebno razmišlja o knjigah, gledališču, filmu, ljubezni, strahu, zanimivih ljudeh ... Hvalnica lepih trenutkov, ki jih avtorica zna opaziti in še bolje zapisati.






Alena Mornštajnová: Hana

Roman polagoma in z različnih perspektiv razkriva usodo češke judovske družine med letoma 1933 in 1963. V prvem delu zgodbo pripoveduje devetletna Mira, ki ji njena otroška nabritost reši življenje v družinski tragediji. Mira pristane v varstvu čudaške tete. V drugem delu izvemo več o Mirini babici Elsi in njenem življenju kot vdovi z dvema majhnima otrokoma v času, ko je bil antisemitizem v porastu in nacizem vse bližje. V zadnjem delu, ki ga pripoveduje Hana, pa se razkrije njena življenjska pot, ki jo je hudo zaznamovala druga svetovna vojna. Odlično spisana zgodba je leta 2018 prejela nagrado češka knjiga za najboljše prozno delo preteklega leta.






Alenka Planinc Rozman.: Srce bije v dvojini

Resnična zgodba zakoncev Rozman, ki se po več neuspelih poskusih zanositve podata na težko pot do posvojitve otroka. Alenka in Igor, danes srečna mama in oče dveh prisrčnih dvojčkov iz Afrike, sta opisala svojo nekajletno trnovo pot do starševstva. Zgodba je razdeljena na dva glavna dela dogajanja in vsebuje več poglavij. Kljub težji tematiki je zgodba zelo hitro berljiva in v bralcu prebudi raznovrstna čustva.




Preverite, če je knjiga prosta




Jaap Robben: Bratov kožuh

Trinajstletni Brian živi v revni družini, njegov starejši brat pa je nastanjen v ustanovi za otroke s posebnimi potrebami. Ko se oče nenadoma odloči Luciena vzeti v domačo oskrbo, mora skrb zanj v celoti prevzeti Brian. Kljub preveliki odgovornosti brata razvijeta ljubeč odnos, nato pa se nekega dne usodno zaplete. Zgodba o veliki ljubezni v izrednih okoliščinah si je prislužila nominacijo za mednarodno nagrado booker 2021.



Preverite, če je knjiga prosta





Donal Ryan: Vrteče se srce

Prvenec irskega pisatelja Donala Ryana, ki je bil nagrajen z nagrado Evropske unije za književnost, govori o majhnem mestecu na zahodu Irske, čigar idiličnost podeželja zmotijo neusmiljeno nasilništvo, umor in ugrabitev. Z odkritim in vrhunskim slogom pisanja se nam skozi osebne izpovedi več kot dvajsetih različnih pripovedovalcev, prebivalcev mesteca, razgrne zgodba skupnosti. Pripovedovalci raziskujejo svoje notranje vzgibe, razmišljajo o življenju, preteklosti in negotovi sedanjosti, ki jo krojita recesija in izguba služb. Roman nam v labirintu pripovedovanja nakaže, kako stvari v resnici niso nikoli takšne, kot se kažejo na površju.



Preverite, če je knjiga prosta





Karina Sainz Borgo: Hči Španke

Hči Španke nas posrka v temačno in nepredvidljivo vzdušje sodobnega Caracasa. Je zgodba o žalovanju, osamljenosti in preživetju v mestu, ki se je spremenilo v pekel.
Pravo moč temu romanu daje portret ženske v življenjski stiski. 38-letna Adelaida ostane sama v mestu, prežetem z nasiljem, ki uravnava dnevni ritem življenja. Kmalu ugotovi, da je njeno stanovanje prevzela skupina nepoznanih žensk po navodilih Maršalke, zato trka na sosedina vrata, da bi dobila nekaj odgovorov. Vrata pa ostanejo nema ...



Preverite, če je knjiga prosta






Renata Salecl: Človek človeku virus in Strast do nevednosti: kdaj in zakaj ne želimo vedeti

Slovenska filozofinja, sociologinja in glavna raziskovalka na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, Renata Salecl, je v letu 2020 izdala dve knjigi, ki sta odraz in zrcalo duha časa v katerem se je znašlo človeštvo; v pandemiji.

Človek človeku virus je, kot že igriv naslov nakazuje, knjiga o odnosih med ljudmi, o čustvih, kot so tesnoba, jeza pa tudi solidarnost in iskrenost, kot odziv na kaotičnost dobe. Knjiga predstavlja psihološko plat zdravstvene krize ter se sprašuje, kaj je pomembno v življenju in kakšna prihodnost nas lahko pričakuje.

V Strasti do nevednosti se glavna vprašanja vrtijo okoli vednosti, kaj je ta in ali jo sploh hočemo posedovati. Njena protipomenka, nevednost, z različnimi razsežnostmi, tako na družbeni ravni - preprečevanje dostopa do informacij, lažne novice in teorije zarote, kot na osebni ravni - travmatične izkušnje, ki zastre pogled pred rešitvijo osebnega problema, postavi mejo vednosti in ponovno prevrednoti njeno vlogo v človeškem bivanju. Sokratov modri izrek »Vem, da nič ne vem« postane ponovno aktualen in daje dobro popotnico sedanjim časom.




Preverite, če sta knjigi prosti



Samanta Schweblin: Varna razdalja

Prvenec argentinske pisateljice, zapisan v nekoliko nenavadnem slogu, pripoveduje o Amandi, mladi mamici iz velemesta, ki z majhno hčerjo preživlja počitnice na podeželju. Kmalu se zaplete v niz nenavadnih dogodkov, naleti na pohabljene živali in ljudi, predvsem otroke, vseskozi jo spremlja nenavaden vonj, ki se širi z neskončnih sojinih polj. Roman je bil leta 2017 nominiran za mednarodno nagrado booker.




Preverite, če je knjiga prosta



Andrej E. Skubic: Krasni dnevi

Mirno bivanje vdovca Dušana v domu za starejše občane prekine obisk kriminalistov, ki iščejo njegovo hčer Lejo. Dušan iz rumenih medijev kmalu izve, da naj bi Leja, »pripadnica kulturniške estrade«, preživela noč s tovornjakarjem, ki je v hiši skrival truplo svoje žene. Dušan se poda na iskanje hčere, obenem pa tudi na potovanje v lastno preteklost. Ko se Leji in Dušanu vendarle uspe srečati, si med vožnjo do starega družinskega vikenda končno izpovesta vso zgodbo o le na videz funkcionalni družini in napačnih odločitvah. Krasni dnevi so vselej zgolj v spominu.


Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo je tudi e-knjiga



Brina Svit : Nove definicije ljubezni

Deset ljubezenskih zgodb Brine Svit, sicer avtorice številnih priljubljenih romanov, je deset variacij na temo ljubezni, ko se glavne junakinje in junaki znajdejo na točki preloma zaradi smrti, odtujenosti, selitve, obsesivnosti, samote. Novele govorijo o novih začetkih in odkrivanju stvari v sebi, ki jih nismo poznali, govorijo o tem, kako iznajdemo nekaj, kar nas presega in to podarimo, ne da bi karkoli pričakovali v zameno.





Preverite, če je knjiga prosta




Marija Štremfelj: Objem na vrhu sveta

Marija in Andrej Štremfelj sta se objela na vrhu sveta kot prvi zakonski par v zgodovini himalajskih vzponov.

Navdihujoča zgodba o ljubezni med dvema zakoncema in o vrhunskem alpinizmu, ki ju povezuje. Oba enakovredna pripovedovalca iste zgodbe, ki sta jo doživljala vsak na svoj način. To je tudi knjiga o njunem življenju. O strahovih, željah, žalosti in veselju. Takrat sta prvič na odpravo odšla oba skupaj. Doma sta za skoraj tri mesece v varstvu domačih pustila dva majhna otroka. Vsi težki trenutki, kot pravita v knjigi, so izginili v pozabo. Zakonca Štremfelj sta uspešno združila družino in vrhunski alpinizem. 7. oktobra 1990 sta z roko v roki skupaj stopila na 8848 visoko Sagarmatho, čelo neba, kot pravijo Mount Everestu v Nepalu oz. Čomolungmo, tibetansko mati vesolja.



Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo je tudi e-knjiga



Jani Virk: Jaka in Vane

Poklon osemdesetim letom prejšnjega stoletja skozi zgodbo Jaka, ki se mu konča obdobje najstniške svobode z odhodom v jugoslovansko vojsko. Po kazni ga premestijo na Kosovo, kjer so že vidni zametki razpada bivše države. Tam se spoprijatelji z ljubljanskim pesnikom Vanetom, s katerim po odsluženem vojaškem roku zaživita bohemsko študentsko življenje in se potepata po Evropi. Doma se iščeta, generacijo pa zaznamujejo različna družbena in umetniška gibanja, ki so prinesla družbene spremembe v naši nekdanji državi.



Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo je tudi e-knjiga

Goran Vojnović: Đorđić se vrača

Sledimo mislim in dogodivščinam Marka Đorđića, Čefurja iz Fužin in protagonista romana Čefurji raus!, ki se avgusta 2017 vrne iz Bosne v Slovenijo po desetih letih. Leta, ki jih je preživel v Bosni, kjer si celijo rane po vojni in kjer so prisotni nacionalizmi, so pustile posledice na njegovi duši. Ob vrnitvi ugotovi, da je oče težko zbolel, mati se počuti izgubljeno, prijatelji pa so zabredli vsak na svojem področju. Istočasno se začne evropsko prvenstvo v košarki. Slovenska reprezentanca niza zmage, sam pa ugotavlja, da so se rodne Fužine spremenile pa tudi ljudje, ki so mu bili blizu. Vse bolj mu postaja jasno, da mu mesto ni tam.


Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo je tudi e-knjiga
   

Karolina Kalan: Diagnoza: blondinka

Najbolj zabavna, duhovita in prikupno zmešana knjiga je tu! »Diagnoza: blondinka« prinaša seks v mestu, dnevnik Bridget Jones in ščepec Dese v eni osebi in v eni knjigi.
  Preverite, če je knjiga prosta
   


Pesniška zbirka - po izbiri

 
< Nazaj   Naprej >