Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
V petek bo knjižnica odprta do 16. ure   Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7   Digitaliziran arhiv glasila Kroj   Nova sezona Filmsko-bralne značke   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 To noč sem jo videl Natisni E-pošta


Drago Jančar: TO NOČ SEM JO VIDEL

Pri delu v knjižnici se pogosto srečujem z uporabniki in njihovimi  željami. Vedno skušam prisluhniti bralcem in jim ponuditi knjigo, za katero menim, da jim bo všeč. Veliko lažje je, če bralca že dolgo spremljam in poznam. Kadar razmišljam o tem, kaj vse sem prebrala v letih dela v knjižnici, me spremlja občutek privilegiranosti, saj sem vedno brala nove knjige. Pogosto v mislih delam seznam tistih, ki so me najbolj nagovorile. Zagotovo je ena izmed njih Jančarjev roman To noč sem jo videl. Letos je pri založbi Beletrina izšel ponatis. Knjiga velja za enega najbolj branih romanov zadnjih let na Slovenskem.
To noč sem jo videl je roman o nekaj letih življenja in skrivnostnem izginotju Veronike Zarnik, mlade ženske iz ljubljanske meščanske družbe, ki jo je vase potegnil tok druge svetovne vojne. Zgradbo romana sestavlja pet pripovedovalcev. Svojo zgodbo o Veroniki pripoveduje njen nekdanji ljubimec, oficir jugoslovanske kraljeve vojske, ki se je leta petinštirideset znašel v ujetniškem taborišču v Palmanovi; zgodbo nadaljuje njena mati, ki isto leto čaka na vrnitev hčere v ljubljanskem predmestnem stanovanju, potopljena v spomine in blodna od negotovega upanja; o njej govorita zdravnik nemške okupacijske vojske in družinska gospodinja; nazadnje nekdanji partizan, ki je iz nejasnega osebnega nagiba, polnega nesporazumov, sprožil neslutene usodne posledice.

Drago Jančar se je v romanu naslonil na zgodovinske osebe, povezane z gradom Strmol na Gorenjskem, predvsem na njenega lastnika Rada Hribarja in ženo Ksenijo.

Vladka Planovšek

Preverite razpoložljivost knjig
 
< Nazaj   Naprej >