Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
18. bralna značka za odrasle   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 Seznam knjig za 18. bralno značko Natisni E-pošta


Isabel Allende: Paula

V novi knjigi priznane čilske pisateljice prebiramo ganljivo zgodbo o umiranju hčerke, kot tudi življenjsko zgodbo pisateljice Allendejeve. Mati se skozi pisanje pogovarja s svojo hčerko, ki neodzivna leži v bolniški postelji in ji pripoveduje o svojem in življenju njunih prednikov. Zanimivi so opisi politične situacije in življenja v takratnem Čilu.
Bianca Bellova: Jezero

Deček Nami živi z babico na obali ogromnega jezera, ki vaščanom ne pomeni le vira hrane, ampak so okrog njega spletli tudi svoja verovanja in tradicije. In tako, kot se jezero duši v onesnaženju, tako tudi družbene vezi, pod rusko okupacijo, razpadajo in iz ljudi vlečejo tisto najslabše.


Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo je tudi e-knjiga


Jeanine Cummins: Ameriška tla

Vsi v hiši in na vrtu so mrtvi, žrtve mehiškega mamilarskega kartela. Vsi razen Lydie in njenega osemletnega sina Luca, ki se, skrita v kopalnici, rešita. Za zdaj. Lydia ve, da šef kartela ne bo odnehal, dokler se ne maščuje nad celo njeno družino, in ostane ji ena sama pot – beg v ZDA.


Renato Ferrari: Murva Fabianijevih: stoletje miru na Krasu

Ljubezenski roman je življenjepis Charlotte von Koffler, pozneje Fabiani, matere znamenitega slovenskega arhitekta Maksa Fabianija, katerega stvaritve so zaznamovale Ljubljano, Trst in Dunaj. Zgodba je postavljena v čas konca 19. in začetek 20. stoletja in govori o mladi plemkinji, ki se iz mestnega jedra Trsta zaradi očetovega službovanja, preseli na podeželje Krasa. Tam začne odkrivati čar podeželja in spoznavati domačine, med katerimi eden od njih postane ljubezen njenega življenja. Roman čudovito opisuje lepoto primorja in življenje prebivalcev Krasa pred prvo svetovno vojno.
Fran Saleški Finžgar: Sama

Večerniška povest je po izročilu namenjena najširšemu krogu bralcev. Ob šestdesetletnici smrti Frana Šaleškega Finžgarja (1871 – 1962), dolgoletnega urednika Mohorjeve, ponovno prihaja v branje njegova povest Sama, ki je prvič izhajala pred sto desetimi leti v reviji Dom in svet. Alena Tropotec kot domača učiteljica na vasi poučuje sina bogatega trgovca Smrekarja, hkrati pa pomaga tudi njemu. Spozna zase idelanega moškega, študenta Bresta. Alena je vpletena v goljufijo z lesom, o čemer se zaupa Brestu. Mlada človeka se zbližata, toda Brest nenadoma odide na Dunaj, Alena pa vsa nesrečna ostane sama.Barbara Ana Fužir Schart: Zaštrikane zgodbe – intimni kažipot po Mozirju

Gre za svojevrsten vodnik po Mozirju in okolici, ki prinaša osem kratkih literaliziranih zgodb iz polpretekle zgodovine in sodobnosti. Bralec v knjigi med drugim izve, zakaj so določena vrata takšna, kot so, zakaj smo tako ponosni na Gaj, zakaj so prebivalci stopili tesno skupaj, ko je pogorela koča na Golteh.


Hella S. Haasse: Črno jezero

Nemška pisateljica, rojena na otoku Java, ki je bil nizozemska kolonija, v tej presunljivi noveli razkriva osnovne probleme nizozemskega kolonializma in nasprotje dveh kultur. Črno jezero je pripoved o skupnem otroštvu in odraščanju nizozemskega sina kolonialnega posestnika in indonezijskega domorodskega fanta Oeroega. Kljub številnim kontrastom med obema kulturama in tlečemu sovraštvu domačinov do kolonialistov, se odnos med fantoma prekine šele z odhodom belega mladeniča na študij na Nizozemsko. V rojstni kraj se vrne čez leta, ko je ta na višku osvobodilnega gibanja. V razrušeni deželi išče Oeroega, vse dokler se ne soočita pri Črnem jezeru, skrivnostnem kraju, ki ju je usodno povezal in dokončno ločil.
Toshikazu Kawaguchi: Preden se kava ohladi

Japonska uspešnica avtorja Toshikazu Kawaguchi je zgodba o kavarni, ki po spletu naključij in pod določenimi pogoji ter pravili omogoča vrnitev posameznika v preteklost. Zgodba govori o štirih osebah, vsaka ima svojo življenjsko zgodbo, v kateri je hrepenenje in upanje, da jim bo povratek v čas izpolnil posebno željo. Obstaja pa eno pravilo, ki ga popotnik ne sme prekršiti - vrniti se mora preden se kava ohladi.Boris Kolar: Potopimo Islandijo!

V najnovejšem romanu ekologa in pisatelja Borisa Kolarja spremljamo boj malega človeka (tj. skupinico nizozemskih občinarjev) proti krivični usodi, za katero stojijo tvegan kapital in propadle islandske banke. Kot rešitev za nastalo situacijo si voditelji različnih političnih strank izmislijo maščevalno odpravo z ladjo proti Islandiji z namenom, da le-to potopijo. Pisatelj nas z veliko mero humorja popelje na pravcato odisejado z mnogimi pustolovskimi prigodami. Roman je bil tudi na letošnjem seznamu desetih nominirancev za nagrado kresnik.


Adriana Kuči: Ime mi je Sarajevo

Družbeni, vojni, psihološki, ljubezenski roman Ime mi je Sarajevo, ki ga je avtorica napisala v slovenskem jeziku, nosi svojo srž že v naslovu. V mestu, ki je slovelo in znova slovi po posebnem vzdušju, domačnosti in hkrati uglajenosti, po preprostosti, a hkrati skrivnostnosti.
To je zgodba o 16-letni najstnici Lani leta 1992 v okupiranem Sarajevu in odrasli Lani v sedanjem času, ko si ustvari življenje v Mariboru.
Nataša Konc Lorenzutti: Beseda, ki je nimam

Sonjo prične po nonini smrti vznemirjati družinska zgodovina. Njena babica in njen brat sta namreč med vojno ostala brez obeh staršev, predvsem pa je usodnega dne, ko so nacisti ločili mame in otroke, izginila njuna mlajša sestra, takrat še dojenček. Nihče ni uspel odkriti, kaj se je z njo dogajalo in ali je sploh še živa, zato si to na svoja ramena naloži Sonja.

Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo je tudi e-knjiga


Jedrt Lapuh Maležič: Napol morilke

Zgodovinski roman, ki se dogaja med leti 1920 in 1941 na Primorskem in Štajerskem, v času porasta ideologije fašizma in njegovega protipola, komunizma. Zgodba postavi v središče protagonistko Marino Zanut in z njo njeno družino; hčerko Zorko in mamo ter babico Marijo. Zapuščene in prepuščene samim sebi bežijo pred fašističnim nasiljem iz Trsta na istrsko podeželje k sorodnikom in nato k dobrotnikom v Maribor. Roman z begunsko tematiko zajema širše področje “bega”; političnega, spolno-šovinističnega in bega pred samim sabo.

Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo je tudi e-knjigaDavorin Lenko: Triger

Psihološki roman Davorina Lenka, nominiranca za kresnika 2022, tematizira problematiko triggerja; sprožilca, katerega odziv lahko človeka, pelje tako daleč, da lahko zagreši umor. V zgodbi nastopa protagonistka Aleksandra, diplomantka prevajalstva, ki živi nezadovoljno, neuspešno in otopelo življenje. Privlačiti jo začnejo nenavadne, bizarne teme, kot so življenja serijskih morilcev. V roke dobi neizdano knjigo pobeglega morilca dveh žensk, Darijana Urha, v kateri napoveduje apokaliptično “dobo Ženske”. V njej se sproži nova vitalna energija, ki jo pelje v spiralo spolnega razvrata, manipulacije in nasilja. V njej se začne naznanjati rojstvo Ženske.


Perumal Murugan: Delno ženska

Ljubezen v Indiji je omejena in hkrati obogatena z njihovimi verskimi in kulturnimi prepričanji. Mlada zakonca se trudita zanositi, ker pa jima ne uspe, skušata najti srečo in veselje v drugih stvareh. A družba tega noče sprejeti in njuna ljubezen je na hudi preizkušnji.Chimamanda Ngozi Adichie: Zapiski o žalovanju

V knjigi Zapiski o žalovanju avtorica opisuje svoje doživljanje ob smrti očeta, ki je nepričakovano umrl v času lockdowna. V tem času so bila nigerijska letališča zaprta, zaradi česar ni mogla priti na pogreb, ki so ga morali prestaviti. Obsojeni so bili na čakanje.Boris Pahor: Nekropola

V letu 2022 se je poslovil eden od velikanov slovenske književnosti, Boris Pahor. V Osrednji knjižnici Mozirje smo se odločili, da se na njegov opus del spomnimo z njegovo prelomnim in najbolj znanim delom, Nekropola. Avtobiografski roman govori o aretaciji avtorja leta 1944 in njegovi deportaciji v koncentracijska taborišča Dachau, Natzwiler-Struthof in Bergen-Belsen. Kritiki in poznavalci so roman ocenili kot eno najboljših pričevanj o taboriščnem življenju v svetovni literaturi. Nekropola stoji kot spomenik grozotam zločina proti človečnosti in opomin, da se takšna grozodejstva ne smejo ponoviti nikoli več.

Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo je tudi e-knjigaPavlina Pajk: Slučaji usode

Malvino, mlado dekle z otrokom, zapusti mož, ki oškoduje svojo tovarno in pobegne v neznano. Malvina, sicer krepostna in izobražena ženska, se znajde v velikih finančnih težavah, zato se zateče k materi, nato pa postane družabnica starejši graščakinji. Ko se domov iz tujine nepričakovano vrne Otmar, dedič gradu, se pripoved začenja zapletati.


Zoran Smiljanić (risba), Blaž Vurnik (scenarij): Plečnik.

O velikem slovenskem arhitektu, Jožetu Plečniku, je bilo napisano že vse. Sedaj pa je njegova življenjska in ustvarjalna pot prelita tudi v risbo oziroma strip. Vsebino je Blaž Vurnik črpal iz bogate strokovne in znanstvene literature, ki jo hrani Plečnikova hiša. Zoran Smiljanić pa je strip še dodatno obogatil z natančno izrisanimi detajli Plečnikove arhitekturne dediščine.


Emílios Salomú: Dnevnik nezvestobe

Osrednji lik tega grškega romana je arheolog Jórgos Dukarélis, ki se po približno dvajsetih letih spet vrne na otok, ki je zaznamoval njegovo kariero. Na njem je namreč našel žensko okostje, eno najstarejših v Kikladih, kar mu je prineslo mednarodno slavo. Seveda pa to ni razlog njegovega sedanjega obiska: med takratnimi izkopavanji se je zapletel s študentko Andigóni, ki je z njim zanosila, zato se je ločil od svoje žene in zaživel z njo. Vendar pa je nekdanja študentka in sedanja žena pred dnevi skrivnostno izginila, zato želi Dukarélis na mestu, kjer se je začelo njuno razmerje, priti do konca razlogu za njeno izginotje. Ljubezenska drama s pridihom napetosti, ki se dogaja v senci grškega otoka, je privlačen roman, kot nalašč za poletno branje. Roman je leta 2013 prejel nagrado Evropske unije za književnost.
Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo je tudi e-knjiga
Irena Svetek: Rdeča kapica ali Beli volk

Avtorica je prva dama kriminalnega žanra na južni strani Alp. Napisala je prva dva dela trilogije, v kateri je glavnii lik okrožni državni tožilec Mio Aurelli, zasvojenec z igrami na srečo. Gre za serijo psiholoških kriminalk, ki na nek način nastavljajo ogledalo družbi. V Rdeči kapici so glavna nit posledice vzgojnega zanemarjanja in zlorabe otrok, v drugem pa staroslovansko mitološko izročilo.Preverite, če sta knjigi prosti

Na voljo sta tudi e-knjigi

Miha Šalehar: Pustolovec zmote

V patetičnem priročniku za razumevanje priletnih alfa samcev se Šalehar iskrivo in iskreno sooči z zagatami srednjih let. Odlično branje, ob katerem se hahljamo s kančkom grenkobe. Ker smo (ali še bomo) vsi v istem zosu.Preverite, če je knjiga prosta

Dušan Šarotar: Zvezdna karta

Zvezdna karta je pripoved o judovski družini, katere usoda se jim zapečati leta 1944, ko iz Sobote deportirajo vse Jude, med njimi tudi junake romana, trgovca Frana, njegovo ženo Rožo ter sina edinca Evgena. Od teh se vrne samo eden, zaznamovan za celotno življenje. Njihovo zgodbo o trpkih, nikoli uresničenih življenjih, pripoveduje njihova služkinja Žalna. Dušan Šarotar zgodbo mojstrsko zapisuje z izbranimi in natančnimi besedami, ter ustvari melanholično vzdušje, za katero si je prislužil nominaciji za Cankarjevo nagrado in kresnik leta 2022.Preverite, če je knjiga prosta


Ivana Šojat: Unterstadt

Hrvaška pisateljica, ki živi v Osijeku, je napisala roman o svojem domačem mestu, o njegovi četrti Donji grad (nem. Unterstadt) in vanj umestila družino nemških korenin. Bralca v zgodbi vodi skozi usode, ljubezni, trpljenje in življenje v vseh njegovih niansah štirih generacij žensk. Skozi njihove zgodbe bralec spoznava tudi zgodovinsko ozadje in usodo mesta ter države. Unterstadt je kultni roman, napisan v bogatem jeziku in je prejemnik številnih nagrad.
Preverite, če je knjiga prostaIrena Štaudohar: Kaj hoče ženska?

Avtorica v esejih raziskuje zgodbe žensk, ki so ji bile v velik navdih, saj so pogumno pokazale svojo strast tako na področju osebnega življenja, sploh ljubezenskega, kot tudi pri zasledovanju svoje kariere. V knjigi med drugim prebiramo kratke biografije pisateljic Doris Lessing in Nore Ephron, pustolovke Robyn Davidson, igralk Zsa Zsa Gabor in Jeanne Moreau.
Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo je tudi e-knjigaIztok Tomazin: Na meji

V Tomazinu lastnem slogu pisana avtobiografska pripoved se meša z vživetim podoživljanjem tujih podvigov, mešanih s pustolovskimi, včasih skoraj meditativnimi odlomki. Ne manjka niti družbenokritične osti. Na meji je torej gorniška knjiga, ki pa v žanrskem pogledu prestopa meje. Knjiga je pisan preplet avtorjeve vsestranskosti, zato bo potešila privržence napetega branja, pa tudi literarne sladokusce.


Preverite, če je knjiga prosta
Boštjan Videmšek: Plan B : pionirji boja s podnebno krizo in prihodnost mobilnosti

Novinar Boštjan Videmšek je skupaj s priznanim fotografom Matjažem Krivicem prepotoval svet v iskanju plana B – rešitve za ohranitev našega planeta in njegove naravne raznolikosti. Obiskala sta različne skupnosti, ki so se lotile spopada s podnebno krizo, iskala sta alternativne vire energije, podrobno raziskala industrijo litija. Nastala je študija, ki prinaša upanje, a rešitve obstajajo.

Nagrada za izstopajoče novinarske dosežke watchdog 2020, velika nagrada SKS - knjiga leta 2020Preverite, če je knjiga prosta

Na voljo je tudi e-knjiga
Metoda Vidmar Vengust: Drevesa govorijo

Metoda Vidmar Vengust je zdravnica, specialistka psihiatrije. Ko je izvedela za diagnozo, avtoimunsko bolezen multipla skleroza, je poiskala pomoč pri smreki, ki je rasla zadaj za hišo. Skozi svojo pot notranjega zdravljenja je napisala knjigo o tem, kako se celiti. Zbrane informacije ter podarjena energija te prodorne zdravnice bodo marsikomu v jasno podporo in navdih.Preverite, če je knjiga prosta
Raynor Winn: Prežeta s soljo

Potopis po angleški obali, ki je hkrati tudi potopis po človeški psihi in medosebnih odnosih. Raynor in Moth, ki se znajdeta v izredno težki življenjski situaciji, spontano sprejmeta odločitev in se podata na več kot tisoč kilometrov dolg pohod po znani poti na jugozahodni britanski obali: od Somerseta do Dorseta, čez Devon in Cornwall.Preverite, če je knjiga prosta

Serija romaniziranih biografij izjemnih žensk

Knjige lahkotnega značaja pripovedujejo o življenjih velikih žensk in njihovih sopotnikov. Serija ponuja zanimivo branje o izjemnih ženskah, ki so ustvarjale velike zgodbe in živele velike ljubezni.


Zbirka Ti vražji fantje v letečih škatlah

Serija del o podvigih angleških pilotov med prvo in drugo svetovno vojno je v okviru založbe Mladinska knjiga izhajala v 70. letih prejšnjega stoletja in takoj osvojila slovenske bralce. Zgodbe ponujajo potop v svet pustolovščin in vojnih junakov … na zemlji in v zraku.

Pesniška zbirka - po izbiri

 
Naprej >