Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Predstavitev knjige Tonča Žunterja   Knjižnica Mozirje bo v soboto zaprta   Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7   Digitaliziran arhiv glasila Kroj   Nova sezona Filmsko-bralne značke   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:






ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 















Seznam knjig za 6. bralno značko Natisni E-pošta

Alma Karlin: Sama

V novem romanu nam Alma Karlin razodeva svoje otroštvo, mladost, študij v Londonu, na Norveškem ter Švedskem. Skozi zgodbo se ves čas pretaka njena duhovitost. Gre za poslastico za vse ljubitelje te svetovne popotnice, saj jo prvič spoznavamo na zelo intimen način.


Alma Karlin: Angel na zemlji

Zgodba govori o zračnem duhu umrlega grajskega dediča. Duša, razpeta med nebom in zemljo, se vrača, da bi popravila storjeno krivico in da bi utemeljila pomembnost nadzemeljske inteligence. Pisateljica v tem delu prepleta religiozne fenomene Zahoda z mitskimi in duhovnimi sporočili Vzhoda.

Preverite, če je knjiga prosta




Igor Karlovšek: Gran Canaria

Delo je v dveh časovnih nitih napisan roman, v katerem na enem nivoju spremljamo domačinko, ki na istoimenskem otoku najde nezavestnega moškega slovanskega porekla. Ko si ta opomore od hudih poškodb, se pred nami začne razpletati Andrejeva zgodba, v kateri nas druga nit vodi v Andrejevo preteklost in njegovo služenje vojaškega roka, zaradi tragedije v vojašnici pa potem tudi v vojaški zapor, ki je korenito spremenil njegovo življenje.




Ivan Cankar: Črtice

V knjigi so zbrane bolj ali manj znane Cankarjeve črtice, ki se po tematiki delijo v štiri skupine; osrednja motiva prve skupine sta poveličani lik njegove matere ter pisateljeva bedna mladost; v drugi skupini črtic so opisane tuje usode; v tretji skupini so zbrane črtice, ki prikazujejo Cankarjev odnos do narave in skrivnosti živalskega sveta, črtice zadnje skupine pa opisujejo moreče ozračje prve svetovne vojne.


Feri Lainšček: Peronarji

Peronarji so Lainščkov prvi roman. Zgodba govori o fantu iz province, ki po neuspešnem sprejemnem izpitu na Likovni akademiji ostane v Ljubljani in se preživlja kot brezdomec. Dogajanje je zaznamovano z druženjem na Ljubljanski železniški postaji, ki je bila takrat nočno zbirališče najrazličnejših socialnih skupin. Avtor usode »peronarjev« poveže v zanimivo in napeto zgodbo.


Evald Flisar: Opazovalec

Roman je osebna izpoved sodobnega sedemnajstletnika, ki veliko bere in gleda filme. V ta omejeni življenjski čas želi mladi pripovedovalec zaobjeti vse, kar lahko človek naredi in doživi v obdobju osemdesetih let. Vse zgodbe hoče tudi sam doživeti, sicer bo prej ali slej postal njihova žrtev.


Tadej Golob: Svinjske nogice

Roman o kvaziumetniku z dna družbene lestvice, ki se s svojo mlado družino preseli v polkletno kotlovnico. A ker je v enem od predalov tudi odžagana šibrovka in vreča kokaina, se nam obeta več kot napeto branje.


Preverite, če je knjiga prosta

Prežihov Voranc: Ljubezen na odoru

Realistična novela Prežihovega Voranca govori o ženski, ujeti v zakon z ostarelim moškim, ki ga ne ljubi, ima pa z njim kopico otrok. Njeno življenje se spremeni, ko se zaljubi v gozdarja Voruha in z njim dobi še enega otroka. Kljub morebitnemu sovraštvu vaške skupnosti se Radmanca z otrokom preseli k Voruhu, vašačni pa vendarle uvidijo, kako resnična je novorojena ljubezen in jo priznajo …


Andrej E Skubic: Lahko

V romanu srečamo usodi dveh različnih žensk, obe sta značajsko skrivno povezani s čarovništva oproščeno Agato Schwarzkobler, obe neprilagodljivi in izstopajoči, in v obeh delih romana neugodne okoliščine pripeljejo do drastičnih in krvavih posledic.


Jani Virk: Ljubezen v zraku

Protagonist romana je ločenec srednjih let, samohranilec, učitelj glasbe, ujetnik svoje lastne razdvojenosti. Edino neuničljivo sonce mu predstavlja hči Ula. Njegovi poskusi uresničevanja ljubezni in opotekanja od ene telesne združitve z žensko do druge ga v zaključku pripeljejo v mehiško Tequilo.


Manca Košir: Objemi srca

Manca nas spet nagovarja s svojim značilnim žarom in energijo v drugi knjigi zbranih kolumn iz revije Obrazi. Njeni zapisi zajemajo povsem različne teme, njihova energija pa sega daleč čez lepo zveneče in dobro zložene besede. Manca s svojimi zgodbami spreminja življenja. Zato, ker jih piše iz življenja in zato, ker jih živi.


Boris Pahor: Moje suhote

Moje suhote je avtobiografska zgodba Borisa Pahorja, ki jo zaznamujejo življenje v večnacionalnem okolju in vsi bistveni totalitarni sistemi 20. stoletja: fašizem, nacizem in komunizem. Avtor je skeptičen v odnosu do ideologij in jim s svojo močno življenjsko voljo zelo uspešno kljubuje.

Preverite, če je knjiga prosta




Boris Pahor: Nekropola

Pripoved govori o zaporniku iz nacističnega taborišča. Ta se po več desetletjih odpravi v spominski park, kjer opazuje turiste, obenem pa podoživlja leta smrti. Stari taboriščnik pa ne ostaja le pri trenutkih, tovarištvih, opisovanju prenašanja trupel, ampak premišljuje tudi o načinih, kako skušnja taborišč ostaja zunaj modernega spomina.

Preverite, če je knjiga prosta


Jiang Rong: Volčji totem

Roman je prikaz življenja v mongolskih stepah v času kitajske kulturne revolucije. Mojstrsko prikazuje večplastne odnose med nomadi in priseljenci, živalmi in ljudmi ter naravo in civilizacijo. Je dobitnik nagrade za najboljši azijski roma leta 2007.


Muriel Barbery: Eleganca ježa

Renee Michel je le navidez povprečna in neopazna 54-letna vratarica bogataškega stanovanjskega bloka v Parizu, v resnici pa zelo izobražena in kultivirana oseba. Njeno prefinjenost opazi najmlajša stanovalka bloka, inteligentna in nesrečna dvanajstletnica Paloma, ki zaničuje snobizem ter visokoleteče cilje svojih staršev. Ko se v blok vseli še Japonec, gospod Ozu, nastane trikotnik nenavadnih usod …


Paolo Giordano: Samotnost praštevil

Rahločutna zgodba o samoti, drugačnosti in prijateljstvu. Osamljena najstnika se spoprijateljita in med njima se oblikuje posebna vez, ki pa se nikoli ne razvije v romantično razmerje. Sta kot praštevilska dvojčka - vedno skupaj, a se nikoli ne dotikata.


Toni Morrison: Najbolj modre oči

Najbolj modre oči je globoka, psihološka pripoved treh deklic. Črnska družina živi v skromni hiši v mestnem naselju. Za nekaj časa vzamejo k sebi deklico Pecolo, ki je noseča. Zlorabil jo je lastni oče. Piše se leto 1941, ko je pred vrati vojna. Pisateljica pripoveduje o vzdušju v družini in o njeni zasebnosti v skupnosti, ki se jo trudijo zadržati za zidovi doma; o dogodkih, ki boleče opozarjajo na položaj ženske v črnskih družinah; o nasilju, ki ostaja zavito v molk.



Toni Morrison: Milost

Najnovejši roman nobelovke in Pulitzerjeve nagrajenke Toni Morrison bralca prestavi v čas kolonialne Amerike 17. stoletja, v čas samih začetkov suženjstva. V romanu z različnih perspektiv »tipičnih« prebivalcev takratne Amerike spremljamo njihova najskrivnejša iskanja. V ospredju je pretresljiva pripoved 16-letne deklice – sužnje Florens, ki je nekaj, kar je bila milost, razumela kot izdajo.


Preverite, če je knjiga prosta


Michal Viewegh: Roman za ženske

Roman je češka različica Dnevnika Bridget Jones. Zabavna zgodba o Lauri, mladi urednici Zaupnih pisem v ženski reviji, in o Oliverju, ki je ustvarjalec v oglaševalski agenciji. Njuno razmerje se vse bolj zapleta. Po knjigi je bil leta 2005 posnet tudi film z naslovom Film za ženske.


Michal Viewegh: Roman za moške

Roman uspešnega češkega pisatelja je privlačna zgodba, katere dogajalni okvir so smučarske počitnice v Italiji. V njem predstavi raznovrstne razsežnosti medčloveških odnosov. Avtor neusmiljeno razkriva princip delovanja povprečne moške psihe in ves čas preizkuša, do kod lahko gre.
Michal Viewegh: Letoviščarji

V romanu sledimo slikovitemu prepletu tragikomičnih in na trenutke absurdnih usod štiriindvajsetih sopotnikov, ki se med poletnim potovanjem z avtobusom v Italijo začasno prelevijo v turiste. Avtor s skupino čeških turistov različnih starosti in zanimanj uprizori "melanholično komedijo" o bedi in banalnosti medčloveških odnosov.
Preverite, če je knjiga prosta
Preverite, če je knjiga prosta
Frank McCourt: Učitelj

Knjiga je pričevanje o poučevanju književnosti. McCourt priznava, da se je moral v razredu zmeraj zabavati, kar mogoče zveni neresno in sebično, vendar je po drugi strani jasno, da je tak učitelj bolj človeški in manj šolski, bolj življenjski in manj duhamoren, skladnejši z duhom same literature. Morda to ni malo in morda bi se morala šola, v kateri življenjskost in človeškost nista samoumevni, več učiti od literature.
Preverite, če je knjiga prosta

Peter O'Connor: Prvi sončni žarek

Sara se je vedno prilagajala pričakovanjem drugih, zlasti očetovim. Njeno življenje je videti idealno, začenja obetavno poklicno pot in prihodnost se ji nasmiha, čeprav z vsakim dnem čuti, da se odmika od sebe. Njen ded je vse življenje potoval in se prepuščal trenutkom ... Zdaj se bliža koncu življenja in njegova zadnja želja je videti, kar se mu je vselej izmikalo, popolni sončni mrk. Potovanje čez Avstralijo spremeni njuno življenje.

Preverite, če je knjiga prosta

Natacha Appanah-Mouriquand: Annina poroka

Dogajanje romana je postavljeno v okvir enega samega dneva. Annina mati Sonia se pripravlja na hčerino poroko, ob tem pa se spominja odločilnih trenutkov in dogodkov v njunem življenju. Ugotavlja, kako različni sta si s hčerko po značaju, mišljenju in pogledih na svet. Zgodba je rahločutna in na momente humorno napisana.
Preverite, če je knjiga prosta

Luis Sepulveda: Starec, ki je bral ljubezenske romane

Žilavi starec, ki živi v koči iz sladkornega trsa ob reki Nangaritza, večkrat prihaja v mesto, kjer se v glavnem ustavlja na pomolu pristanišča. Še nekateri drugi vaščani tukaj pričakujejo ladjo, ki jim dovaža najnujnejše zaloge, z njo pa pripotuje tudi zobozdravnik. Zobozdravnik pa ne opravlja samo svojega dela, temveč prinaša Joseju knjige. Take, s srečnim koncem,ljubezenske. Nesrečnih ne mara. Dovolj jih je bilo že v življenju.
Preverite, če je knjiga prosta
Preverite, če je knjiga prosta

Leonard Cohen: Najljubša igra

Roman je fragmentirano, deloma avtobiografsko in mestoma s poetizirano prozo začinjeno čtivo, odlikuje ga prefinjeni smisel za humor in ironijo. Protagonist romana ima veliko skupnega s Cohenom: judovsko poreklo, očetovo smrt, nevrotično mater, deška in pozneje moška prijateljstva, pesniški poklic, prve ljubezni, ženske …
Preverite, če je knjiga prosta

Carlos Ruiz Zafon: Igra angela

Zgodba govori o mladem pisatelju, ki pod psevdonimom piše pogrošne romane. Po uspehu se preseli v razkošno vilo, a njegovo življenje mu ne prinaša sreče. Vse pa se popolnoma spremeni, ko mu založnik predlaga ponudbo, ki ga pahne na temno stran življenja in v svet skrivnostnih umorov.
Preverite, če je knjiga prosta

Penelope Fitzgerald: Knjigarna

Florence kljub nasprotovanjem v majhnem angleškem obmorskem mestecu Hardborough odpre knjigarno in je odločena, da se neustrašno spopade z vsemi tegobami, med katere sodi tako iskanje primerne ponudbe za svoje stranke kot usposabljanje desetletnega asistenta za delo v knjigarni. Knjiga se je uvrstila v ožji izbor za nagrado Booker.
Preverite, če je knjiga prosta

Eckhart Tolle: Nova zemlja

Knjiga s področja duhovnosti nam razodeva odgovore na najpomembnejša bivanjska vprašanja: kdo v resnici smo, od kod smo prišli, kam gremo, kakšen je naš namen bivanja na zemlji in kje se skrivajo sreča, notranji mir in Nebesa … Teoretične ugotovitve avtor podkrepi s primeri iz vsakdanjega življenja, starodavnimi zgodbicami ter praktičnimi vajami.
Preverite, če je knjiga prosta

Franček Knez: Ožarjeni kamen

Ožarjeni kamen je avtobiografska pripoved našega priznanega alpinista, ki v nizu zgodb predstavlja svojo plezalsko pot od samih začetkov pa do ustvarjalnih vrhuncev. Popelje nas po nenavadni in osupljivi poti, na kateri ne manjka drznih pogledov v vrtoglave prepade in obzorja, ki jih pred vsakogar postavlja življenje.
Preverite, če je knjiga prosta


Pesniška zbirka - po izbiri

 
< Nazaj   Naprej >