Osrednja knjižnica Mozirje
Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
20. bralna značka za odrasle 2024/2025   Poletni delovni čas v knjižnici Mozirje   Platforma COBISS Ela – prva javna platforma za izposojo e-knjig   Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
COBISS Ela
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 


Obrazi slovenskih pokrajin

Cobiss

knjižnica Celje

Dobre knjige

Kamra


Facebook

Knjižnica Ljubno Natisni E-pošta

Knjižnica Ljubno, Foršt 6, 3333 Ljubno, tel. 03 / 839-15-79
Za uporabnike posluje:
ponedeljek: 10-15,
sreda: 14-17,
četrtek: 12-19.

Ure pravljic: vsako tretjo sredo v mesecu.
Igralne urice: vsako prvo sredo v mesecu.
Bralni klub: vsak tretji ponedeljek v mesecu.

Razvoj Knjižnice Ljubno
Knjižničarstvo je na Ljubnem zaživelo 12. junija 1976, dejavnost je že takrat potekala v okviru Knjižnice Mozirje. Knjižnica je gostovala v Kulturnem domu Ljubno, v prostoru, velikem približno 15m2. S kasnejšo selitvijo v večji prostor z novo opremo, je knjižnica sicer pridobila na prostorski urejenosti, kljub temu pa je prostor zaradi vse večjega povpraševanja po novi literaturi in zaradi občutno povečanega obiska ter izposoje z leti postajal premajhen.

Knjižna zbirka je takrat štela med 1.000 in 3.000 enotami, z novostmi se je dopolnjevala enkrat do dvakrat letno. Knjižnica Ljubno je že takrat in še danes deluje za potrebe okoli 2.600 prebivalcev.

Ker splošne knjižnice danes prevzemajo nove naloge informacijskega centra v kraju, torej dajanja in posredovanja informacij iz najrazličnejših modernih medijev, je po letu 2000 zaživela ideja občine, da se knjižnica preseli v nove, večje in zlasti lažje dostopne prostore v starem delu osnovne šole na Ljubnem. Obsegala je prostor z 84 m2 površine. V knjižnici je bil oddelek za odrasle, čitalnica ter videoteka, mladinski oddelek in računalniški kotiček.

Slavnostna otvoritev prostorov je bila v decembru 2003, maja naslednje leto pa so strokovno delo izposoje in delo z uporabniki ter bralci prevzeli strokovni delavci iz Osrednje knjižnice Mozirje. Takrat so se pričele tudi priprave na računalniško vodeno izposojo.

Igroteka
Avgusta leta 2007 je Knjižnica Ljubno ob Savinji začela izvajati dodatno dejavnost, izposojo igrač na dom, ki so se je seveda razveselili predvsem otroci. V spremstvu staršev oziroma odrasle, za otroka odgovorne osebe, si lahko otroci izposodijo preko 93 različnih igrač in iger, ki so namenjene razvijanju didaktičnih, ročnih in umskih sposobnosti otrok vseh starostnih skupin, poleg tega pa so tudi zabavne.Igrače, ki so na voljo za izposojo na dom, so namenjene otrokom od prvega leta starosti dalje. Izbira je velika, na voljo so različne lesene in plastične kocke, tovornjački in druga vozila, lesen voziček za lutke, številne didaktične in družabne igre …

Ponovna selitev v Kulturni dom
Zaradi potreb osnovne šole po dodatnem prostoru je Knjižnica Ljubno leta 2019 izgubila prostor za mladinski oddelek. Občina je začela načrtovati selitev knjižnice v kulturni dom, za katerega je bila predvidena obnova. Julija 2021 so bili prostori za novo knjižnico pripravljeni do te mere, da je bila omogočena selitev knjižničnega gradiva. Preseliti je bilo potrebno preko 9.000 enot knjižničnega gradiva in knjižne regale. Slovesna otvoritev novih prostorov je bila 29. septembra 2021.

Knjižnica Ljubno se sedaj nahaja v prvem nadstropju obnovljenega Kulturnega doma in Kongresnega centra KLS in je z dvigalom dostopna tudi gibalno oviranim. Novi, svetli in moderni prostori obsegajo 150 m2 ter zajemajo osrednji prostor z izposojevalnim pultom, oddelkom za odrasle in računalniškim kotičkom. Oddelek za otroke in mladino je v svojem prostoru, kjer sta poleg knjižničnega gradiva tudi igroteka in prostor za ure pravljic.Poseben del Knjižnice Ljubno predstavlja Zbirka Petra Breznika s knjižničnim gradivom, ki ga je lastnik podaril Občini Ljubno. Bogata zbirka vsebuje številne šolske učbenike, vadnice, slovnice, prvi smučarski vodnik v slovenščini, vezano slovensko periodiko (Ljubljanski zvon, Dom in svet), prvotiske avtorjev slovenske moderne … Večina knjig je v odličnem stanju, najstarejše pa segajo v leto 1824. S to zbirko želimo približati pisano besedo naših predhodnikov mladim generacijam in obenem spodbujati bralno kulturo.Danes knjižnična zbirka Knjižnice Ljubno šteje 9.669 enot in se redno dopolnjuje z novostmi. Knjižnico Ljubno aktivno obiskuje okoli 395 članov.

 
< Nazaj