Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Poplavljene knjige   19. bralna značka za odrasle   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook   Pikina bralna značka
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 Knjižnica Ljubno Natisni E-pošta

Knjižnica Ljubno, Foršt 6, 3333 Ljubno, tel. 03 / 839-15-79
Za uporabnike posluje:
ponedeljek: 10-15,
sreda: 14-17,
četrtek: 12-19.

Splošno
Knjižničarstvo je na Ljubnem zaživelo 12. junija 1976, dejavnost se je že takrat potekala v okviru Knjižnice Mozirje. Knjižnica je takrat gostovala v kulturnem domu Ljubno, v prostoru, velikem približno 15m2. S kasnejšo selitvijo v večji prostor z novo opremo, je knjižnica sicer pridobila na prostorski urejenosti, kljub temu pa je prostor zaradi vse večjega povpraševanja po novi literaturi in zaradi občutno povečanega obiska ter izposoje z leti postajal premajhen.
Knjižna zbirka je takrat štela med 1.000 in 3.000 enotami, z novitetami se je dopolnjevala enkrat do dvakrat letno. Knjižnica Ljubno je že takrat in še danes deluje za potrebe okoli 2.700 prebivalcev.

Ker splošne knjižnice danes prevzemajo nove naloge informacijskega centra v kraju, torej dajanja in posredovanja informacij iz najrazličnejših modernih medijev, je po letu 2000 zaživela ideja občine, da knjižnico preselimo v nove, večje in zlasti lažje dostopne prostore v starem delu osnovne šole na Ljubnem. Pridobili in uredili smo prostor z 84 m2 površine. V knjižnici je oddelek za odrasle, čitalnica ter videoteka, mladinski oddelek in računalniški kotiček.

Slavnostno otvoritev prostorov smo pripravili v decembru 2003, maja naslednje leto pa so strokovno delo izposoje in delo z uporabniki ter bralci prevzeli strokovni delavci iz osrednje knjižnice Mozirje. Takrat so se pričele tudi priprave na računalniško vodeno izposojo.

Gradivo
Knjižnična zbirka danes šteje 9.237 enot, Knjižno zbirko vsako leto dopolnjujemo z novitetami, medtem ko avdio-video program pogosto menjamo in kroži med vsemi enotami knjižnice.
Standard predpisuje knjižnično zbirko, ki ni manjša od 6.000 enot. Standarde torej dosegamo, za popolno zbirko pa bi uporabnikom morali nuditi 4 enote na prebivalca občine, kar bi za občino Ljubno pomenilo okoli 10.840 enot. V knjižnico na Ljubnem je včlanjenih 407 članov, ki so knjižnico obiskali 4.628-krat, izposodili pa so si 11.276 enot gradiv.

Avgusta leta 2007 je Knjižnica Ljubno ob Savinji začela izvajati dodatno dejavnost, izposojo igrač na dom, ki so se je seveda razveselili predvsem otroci. V spremstvu staršev oziroma odrasle, za otroka odgovorne osebe, si lahko otroci izposodijo preko 70 različnih igrač in iger, ki so namenjene razvijanju didaktičnih, ročnih in umskih sposobnosti otrok vseh starostnih skupin, poleg tega pa so tudi zabavne.
Igrače, ki so na voljo za izposojo na dom in ne za igro v sami knjižnici, so namenjene otrokom od prvega leta starosti dalje. Izbira je velika, na voljo so različne lesene in plastične kocke, tovornjački in druga vozila, lesen voziček za lutke, številne didaktične in družabne igre …

 
< Nazaj