Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
Faks 03 837 01 81, E-MAIL: knjiznica.mozirje@moz.sik.si

Delovni čas: pon. 8-15, tor. 8-18, sre. 8-15, čet. 13-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Slovenska knjiga meseca februarja 2019   Na današnji dan leta 1581   Knjiga meseca februarja 2019   Mladinska knjiga meseca februarja 2019   Odprtje spominske razstave Alojza Zavolovška   Slovenska knjiga meseca januarja 2019   Novosti s knjižnih polic v Knjižnici Mozirje   Družinska knjiga meseca januarja 2019   Najbolj brane knjige v letu 2018
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
Poezija meseca
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 Knjižnica Ljubno Natisni E-pošta
Splošno
Knjižničarstvo je na Ljubnem zaživelo 12. junija 1976, dejavnost se je že takrat potekala v okviru Knjižnice Mozirje. Knjižnica je takrat gostovala v kulturnem domu Ljubno, v prostoru, velikem približno 15m2. S kasnejšo selitvijo v večji prostor z novo opremo, je knjižnica sicer pridobila na prostorski urejenosti, kljub temu pa je prostor zaradi vse večjega povpraševanja po novi literaturi in zaradi občutno povečanega obiska ter izposoje z leti postajal premajhen.
Knjižna zbirka je takrat štela med 1.000 in 3.000 enotami, z novitetami se je dopolnjevala enkrat do dvakrat letno. Knjižnica Ljubno je že takrat in še danes deluje za potrebe okoli 2.700 prebivalcev.

Ker splošne knjižnice danes prevzemajo nove naloge informacijskega centra v kraju, torej dajanja in posredovanja informacij iz najrazličnejših modernih medijev, je po letu 2000 zaživela ideja občine, da knjižnico preselimo v nove, večje in zlasti lažje dostopne prostore v starem delu osnovne šole na Ljubnem. Pridobili in uredili smo prostor z 84 m2 površine. V knjižnici je oddelek za odrasle, čitalnica ter videoteka, mladinski oddelek in računalniški kotiček.

Slavnostno otvoritev prostorov smo pripravili v decembru 2003, maja naslednje leto pa so strokovno delo izposoje in delo z uporabniki ter bralci prevzeli strokovni delavci iz osrednje knjižnice Mozirje. Takrat so se pričele tudi priprave na računalniško vodeno izposojo.

Gradivo
Knjižnična zbirka danes šteje 8.715 enot, od tega 62 videokaset in DVD-jev. Knjižno zbirko vsako leto dopolnjujemo z novitetami, medtem ko avdio-video program pogosto menjamo in kroži med vsemi enotami knjižnice.
Standard predpisuje knjižnično zbirko, ki ni manjša od 6.000 enot. Standarde torej dosegamo, za popolno zbirko pa bi uporabnikom morali nuditi 4 enote na prebivalca občine, kar bi za občino Ljubno pomenilo okoli 10.840 enot. V knjižnico na Ljubnem je včlanjenih 476 članov, ki so knjižnico obiskali 7.373-krat, izposodili pa so si 16.820 enot gradiv.

Avgusta leta 2007 je Knjižnica Ljubno ob Savinji začela izvajati dodatno dejavnost, izposojo igrač na dom, ki so se je seveda razveselili predvsem otroci. V spremstvu staršev oziroma odrasle, za otroka odgovorne osebe, si lahko otroci izposodijo preko 70 različnih igrač in iger, ki so namenjene razvijanju didaktičnih, ročnih in umskih sposobnosti otrok vseh starostnih skupin, poleg tega pa so tudi zabavne.
Igrače, ki so na voljo za izposojo na dom in ne za igro v sami knjižnici, so namenjene otrokom od prvega leta starosti dalje. Izbira je velika, na voljo so različne lesene in plastične kocke, tovornjački in druga vozila, lesen voziček za lutke, številne didaktične in družabne igre …

 
< Nazaj