Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7   Digitaliziran arhiv glasila Kroj   Nova sezona Filmsko-bralne značke   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:






ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 















Poletno branje Natisni E-pošta
Za vse bralce, ki iščejo idejo za počitniško branje smo knjižničarji v Knjižnici Mozirje oblikovali priporočilni seznam branja.


Sara Gruen: Voda za slone

Zgodbo pripoveduje Jakob, ki je že zakorakal v devetdeseta leta. V mladosti ga je splet okoliščin pripeljal v cirkus, kjer je delal kot cirkuški veterinar. Pred nami se tako izriše zgodba o cirkusu iz prve roke, zgodba o ljubezenskem trikotniku, ki postane kvadrat in zgodba o slonici, ki odigra ključno vlogo v razpletu.

Preverite, če je knjiga prosta
Preverite, če je knjiga prosta

Christina Hopkinson: Kup navlake pod stopnicami

Mary je prepričana, da med njo in organiziranim domom stoji ena sama ovira: ime ji je Joel in z njim je poročena. Čeprav tega sploh ne ve, ima Joel šest mesecev časa, da dokaže, da njegove dobre lastnosti odtehtajo slabe. Če ne ... Knjiga je Dnevnik Bridget Jones za generacijo poročenih.



Preverite, če je knjiga prosta

Marina Fiorato: Pihalec stekla z Murana

Steklarstvo je bilo gonilna sila Beneške republike, zato je bilo muransko steklo skrbno varovana skrivnost. Kaj se zgodi, ko največji umetnik svoje metode in svojo dušo proda, da bi zaščitil svojo skrito hčer? Njegova naslednica Leonora v sedanjosti najde v Benetkah novo življenje in ljubezen. Njena usoda postane neločljivo povezana z usodo njenega prednika in z njegovimi izdajalskimi skrivnostmi.



Preverite, če je knjiga prosta

Tomo Podstenšek: Dvigalo

Pet posameznikov se znajde ujetih v dvigalu, kjer bodo primorani preživeti cel vikend. Se bodo poskušali prilagoditi okoliščinam, bodo spletli tesne vezi ali pa si bodo položaj le še bolj zapletli? Dvigalo tako odstira številna vprašanja, na katera iščemo odgovore še nekaj časa po branju.

Preverite, če je knjiga prosta

Rok Klančnik: Trinajsti apostol

Knjiga je pravi turistični triler, saj nas popelje od Balija do Mailja. Glavni junak Gaj je uslužbenec v svetovni turistični organizaciji v Barceloni, ki na eni od službenih poti sreča Anjelico, znanko iz študentskih let in aktivno članico Apostolske cerkve. Ko se zapleteta v razmerje, Gal začne spoznavati, da je Apostolska cerkev vse prej kot običajna verska organizacija. Branje za ljubitelje kriminalk in avantur.

Preverite, če je knjiga prosta


Coben, Harlan: Ne povej nikomur

David Beck z ljubljeno ženo Elizabeth ob tihotnem jezeru praznuje obletnico njunega prvega poljuba. David in Elizabeth sta skupaj odraščala, se prvič poljubila pri dvanajstih in postala nerazdružljiva. Zdaj sta se kot mlada zakonca vrnila na kraj prvega poljuba. A romantični konec tedna ob jezeru se sprevrže v tragedijo, ko Elizabeth ugrabijo in umorijo. Morilca sicer ujamejo in obsodijo, a David nikakor ne more preboleti izgube. Osem let pozneje, na dan obletnice ženine smrti, David dobi elektronsko sporočilo s frazo, ki sta jo poznala le on in Elizabeth. Toda tega ne sme povedati nikomur … Zanimivo in napeto branje prinašajo tudi vsi ostali romani tega ameriškega avtorja.


Austen, Jane: Prepričevanje

Anne Elliot je druga od treh hčera domišljavega in snobovskega plemiča sira Walterja, ki je zaradi pretiranega zapravljanja prisiljen oddati svojo podeželsko hišo in se preseliti v Bath, da bi lahko tako odplačal svoje dolgove. Osem let pred začetkom zgodbe je Anne bila kratek čas zaročena z mornariškim častnikom Frederickom Wentworthom, toda družinska prijateljica in zaupnica, lady Russell, jo je prepričala, da bi poroka s takšnim človekom bila nerazumna, mlada in neizkušena Anne pa jo je sicer poslušala in prekinila zaroko, vendar nikoli ni prenehala obžalovati svoje odločitve. Po spletu okoliščin se Anne in Frederick ponovno srečata …

Harris, Joanne: Peščene sipine

Vaščani obubožane francoske vasice se že več generacij bojujejo za dostop do edine plaže, ki bi v njihova revna življenja lahko prinesla nekaj turističnega vrveža, s tem pa tudi nekaj več denarja. Njihovo malodušje na vsak način želi razbiti Mado, ognjevita mladenka, ki v družbi privlačnega brezdomca nevarno zakoplje v mračne zgodbe iz preteklosti, razkrije pozabljene strasti in tragične ljubezni, ki lahko za zmeraj spremenijo usode ljudi.

Falcones, Ildefonso: Morska katedrala

Obsežen roman je postavljen v Katalonijo na začetku 14. stoletja in nam prinaša pretresljive zgodbe, ki so spremljale gradnjo znamenite gotske katedrale. Za Barcelono in njeno celotno skupnost, od nosačev kamenja do obrtnikov, trgovcev in sužnjev, je imela ta stavba neprecenljiv simbolni pomen, saj jo je revno ljudstvo gradilo brez kakršne koli pomoči. V romanu sledimo življenju Arnaua Estanyola, ki se je rodil kot podložnik, trdo garal kot pristaniški nosač, postal ugleden menjalec denarja, častitljivi pristaniški konzul in na koncu celo baron. Zraven pa dobimo še zgodovinsko lekcijo življenja in običajev ljudi v srednjem veku, spoznamo obveze podložnikov, pravice svobodnih meščanov, delo trgovcev in težakov, pojavijo se tudi zametki cerkvene inkvizicije in predsodki do židovskih manjšin.

Pulko, Benka: Pocestnica

Knjiga Pocestnica je več kot potopis, je življenjski potopis Benke Pulko, svetovne popotnice, ki sprejme odločitev in se poda na potep po svetu z motorjem.
Pred potovanjem jo čaka kup priprav in dirka za sponzorji in denarjem… Ko ji vse to približno uspe, se najprej poda v Severno Ameriko, kjer se dolgo potovanje z motorjem na sedem kontinentov začne. Nato z Benko potujemo po svetu in spoznavamo zanimive kraje in ljudi. Hkrati nam ob dogodivščinah s poti v potopisu predstavlja tudi svoja stališča in nauke, ki bi se jih morali držati, če želimo uspeti v življenju. Ravno to naredi knjigo zanimivo tudi za tiste bralce, ki jim potopisi niso ravno prva izbira. Napisana je v rahlo humornem stilu, berljivo, odkritosrčno in z veliko optimizma.

Mary Ann Shaffer in Annie Barrows: Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov

Mineva prvo leto po 2. svetovni vojni in mlada pisateljica Juliet Ashton se ne more domisliti, o čem bi pisala. Takrat prejme pismo Dawseyja Adamsa iz Guernseyja, ki je po naključju dobil v roke njeno staro knjigo. Hitro ugotovita, da ju druži skupna ljubezen do branja, zato si začneta dopisovati. Dawsey je član Guernseyjskega društva za književnost in pito iz krompirjevih olupkov in nenavadno ime društva mlado pisateljico spodbudi, da si začne dopisovati še z drugimi člani. Sledijo si številna pisma, ki pripovedujejo zgodbe o življenju na Guernseyju pod nemško zasedbo in Juliet se zave, da je samo društvo vsaj toliko nenavadno kot njegovo ime …
  Preverite, če je knjiga prosta
   
Aravind Adiga: Beli tiger

Glavnemu junaku zgodbe Balramu uspe nepredstavljivo – iz reveža postane milijonar. Takšna usoda je tako redka kot je redek beli tiger v džungli. Svojo življenjsko zgodbo Balram podaja sam, v dolgem pismu kitajskemu predsedniku vlade, ki prihaja na obisk v Indijo. V sedmih nočeh pripoveduje o sebi, saj je doživel Indijo iz zelo različnih vidikov; kot revež iz podeželja, kot bogatašev služabnik, nazadnje kot bogataš… Vse podrobnosti prelomnega dogodka, ki Balramu spremeni življenje, se postopoma razkrivajo v napeti, duhoviti in iskrivi zgodbi, ki se dotika temeljnih vprašanj današnjega globaliziranega sveta.

   
 
Naprej >