Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Otvoritev novih prostorov Knjižnice Solčava   Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7   Digitaliziran arhiv glasila Kroj   Nova sezona Filmsko-bralne značke   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:






ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 















Seznam knjig za 9. bralno značko za odrasle Natisni E-pošta


Kader Abdolah: Hiša ob mošeji

Iran, leto 1979. Družina Aga Džana v hiši ob mošeji živi že osem stoletij. Prostor kipi od življenja pod budnimi očmi štorkelj, ki gnezdijo na bližnjih minaretih. Toda pred durmi je prevrat, kakršnega ne pomnijo. Iran politično vre. Pod ajatoli vzkipi radikalno gibanje; iranska stvarnost, kot jo je poznal Aga Džan, se začne krhati - prijatelji postanejo sovražniki, ljubezen se sprevrže v srd in sovraštvo.



Jussi Adler Olsen: Komora

Oddelek Q je svet zase, ustanovljen posebej za ekscentričnega in malce otopelega Carla Morcka, ki preživlja težke dni, potem ko je bil v strelskem obračunu ubit njegov kolega. Dodelijo mu odmaknjeno pisarno v kleti, kjer v kupu zaprašenih primerov Morcka pritegne pet let staro izginotje mlade, zagnane političarke Merete Lynggaard, ki je niso nikdar našli.

Preverite, če je knjiga prosta






Ayad Akhtar: Kamen potrpljenja

Kamen potrpljenja je pretresljiv zapis usode mlade muslimanske ženske v zatiralnem afganistanskem režimu. Ob vzglavju svojega moža, ki leži v komi, nepremičen in nem, pred nami sestavlja mozaik svojega življenja in nam počasi odpira srce. Pripoveduje mu o svojem življenju, brez zadržkov in strahu, prvič nekompromisno iskreno.





Isabel Allende: Otok pod morjem

Roman je izjemna saga o suženjstvu, prepovedanih razmerjih in bitkah za osvoboditev črncev izpod jarma belih gospodarjev. Dogaja se na karibskem otoku Saint Domingue (Haiti) ob koncu 18. stoletja. V njej spremljamo življenje dveh izjemnih žensk, plašne sužnje Tété in prekrasne mulatke Violette. Presunljiva in napeta zgodba o ženskem pogumu v težkih zgodovinskih razmerah.



Cvetka Bevc: Potovci

Avtorica skozi tri zgodbe, postavljene v različna časovna obdobja, primerja in povezuje usodo večnih popotnikov, potovcev. Prva pripoved se dogaja na začetku našega štetja in opisuje trpko pot apostolov Jerneja in Tadeja, ki naj bi v Armenijo zanesla krščanstvo. Druga in tretja zgodba, ki odlično prepletata življenji deda in vnuka, sta postavljeni v čas obeh svetovnih vojn v Prekmurju in čas konca hladne vojne.



Mirjana Bobić-Mojsilović: Dnevnik srbske gospodinje

Roman govori o odraščanju energične srbske najstnice Andželke v Titovi Jugoslaviji, ki se v ničemer ne razlikuje od mladosti njenih slovenskih kolegic. Tistim, ki so odraščali v Jugoslaviji, razkriva paleto že skoraj pozabljenih podob, zvokov, vonjev in okusov. Delo skuša ubesediti stisko in tragično usodo malih ljudi ob razpadu nekdanje Jugoslavije.



Chris Cleave: Druga roka

Pretresljiva zgodba o šestnajstletni nigerijski deklici Čebelici, ki pobegne v Veliko Britanijo, kjer pozna uspešno urednico modne revije Sahar in njenega moža Andrewa. Njihova življenja so za vedno povezana zaradi usodnega dogodka v Nigeriji. Delo, ki nas spodbudi k razmišljanju in ostane še dolgo v spominu.


Jennifer Crusie: Velike skušnjave malega mesta

Lahkoten ljubezenski ropman o Sophie, ki si služi denar s snemanjem porok, kar jo nekega dne pripelje v majhno mesto v Ohiu. Tam je vse popolno, še posebej župan Phineas. Sophie si želi le posneti filmček in se odpeljati domov, vendar se stvari zapletejo.



Jure Černič: Bebo

Literarni prvenec novinarja in literarnega komparativista Jureta Černiča pripoveduje zgodbo o fantu Bebu, ki mu ji v resnici ime Benjamin. Zaradi prirojene napake ni tak kot drugi otroci. Med njim in njegovim bratom se razvijeta močno sprejemanje in prijateljstvo, kar bralec spoznava skozi zgodbo, polno srčnosti, optimizma in trdne volje.



Evald Flisar: Dekle, ki bi raje bilo drugje

Špela je dekle iz tipičnega slovenskega blokovskega naselja, ki si želi samo stran. Stran od vseh, ki vsakodnevno najedajo njeno že tako nizko samopodobo. Na socialnem omrežju ponovno najde stik z nekdanjo sošolko, ki ji v Londonu ponudi delno zaposlitev. Izkoristi priložnost, odpotuje v London, tam pa se začne njeno življenje presenetljivo obračati …



Arno Geiger: Stari kralj v izgnanstvu

Ugledni avstrijski pisatelj skozi tankočutno pripoved portretira očeta Augusta, obolelega za Alzheimerjevo boleznijo. Pisatelj, njegova brat in sestra ter drugi sorodniki na začetku ne opazijo, da je oče bolan. Zdi se jim čuden, njegovo vedenje spremenjeno, a to pripisujejo starosti. Pretresljiva zgodba, a hkrati duhovita ter polna optimizma, odstira številne stiske, s katerimi se ubadajo bolnik in njegova okolica. Stiske, s katerimi se srečuje tudi vedno več Slovencev.



Morris Gleitzman: Nekoč, Potem, Zdaj

Avtorjev ded je bil Jud iz Krakowa na Poljskem v času holokavsta. O tem strašnem obdobju pripovedujeta prvi dve zgodbi, Nekoč in Potem, v katerih se desetletni judovski deček Feliks bori za preživetje v okupirani Poljski. Z njim je mala prijateljica Zelda, ki pogumnemu dečku pomaga skozi vse grozljive preizkušnje. Tretji del se dogaja v Avstraliji, Felix je sedaj 80-letni starec s skrhano dušo, z njim pa poletje preživlja vnukinja Zelda. Gleitzman tudi v tem delu poskrbi, da bralcu zastane dih …

Preverite, če je knjiga prosta

Preverite, če je knjiga prosta

Preverite, če je knjiga prosta






Maja Haderlap: Angel pozabe

Izhodišče dogajanja v romanu Angel pozabe je dolina Lepene na avstrijskem Koroškem v drugi polovici dvajsetega stoletja, vendar sta glavna tema in opredeljujoči čas druga svetovna vojna. Zgodba je napisana z gledišča deklice, rojene v šestdesetih letih, potomke dveh generacij, ki sta vojno doživeli na svoji koži, posledice le-te pa nosijo glavni liki s sabo vse življenje.

Preverite, če je knjiga prosta



Dušan Jelinčič: Nocoj bom ubil Chomskega

Pustolovska in napeta zgodba študenta Denisa, ki sredi uspešnega študija medicine zaradi ljubezenskega razočaranja in eksistencialne krize, odide v tujsko legijo. Glavni junak je s tem pahnjen v nevarno afriško pustolovščino, ki se nenadejano začini z močnim erotičnim doživetjem.



Jonas Jonasson: Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil

Duhovita in tankočutna zgodba o Allanu, ki na svoj stoti rojstni dan pobegne iz doma za ostarele. Čeprav je v svojem življenju prepotoval dežele od Mehike do Himalaje in srečal svetovne voditelje od Stalina do Trumana, njegovih dogodivščin še ni konec. Sedaj sta mu za petami lokalna policija in nevarna kriminalna tolpa.



Metka Klevišar: Čisto vsakdanje stvari

V letih avtoričinega pisanja tedenske rubrike »Čisto vsakdanje stvari« za časopis Družina so nastale številne resnične zgodbe iz vsakdanjega življenja, ki so ves čas aktualne. Na zunaj to niso pomembne stvari, so pa del našega vsakdana in kakovost življenja je odvisna od tega, kako se z njimi srečujemo in se jih zavedamo. Bralca vzpodbudijo, da pobrska po svojem življenju in razmisli o sebi.





Maruša Krese: Da me je strah

Prvi roman avtorice je več kot pol stoletja trajajoča družinska zgodba, ki se začne z neustavljivo vojno vihro leta 1941. V deloma avtobiografski pripovedi se prepletajo trije prvoosebni glasovi, najprej glasova partizanskega para, pozneje pa še glas njune hčere. Intimni pogled na vojni in povojni čas načenja tudi vprašanja, ki Slovence razdvajajo še danes, hčerin vidik, zaznamovan s študentskimi protesti, vietnamsko vojno in hipijevstvom pa vodi do nesoglasja s starši.



Staša Lepej Bašelj: Moja samotna pot

Notarka iz Zagorja ob Savi, mati dveh skoraj odraslih otrok, se poleti 2006 namesto na klasičen oddih v senco ob morju sama odpravi na tridesetdnevno hojo po starodavni romarski poti Camino de Frances, dolgi 800 kilometrov. Želja je kar nekaj let tlela v njej, pa vendar se sprašujemo, kaj jo žene naprej, o čem premišljuje skozi dolge ure hoje, ali bo zmogla prenesti vse bolečine v mišicah in vročino? Svojo nepozabno preizkušnjo tankočutno popiše v dnevniku, ki odpira oči, ušesa in srce.


Preverite, če je knjiga prosta



Ante Mahkota: Sfinga

Sfinga je osebna izpoved enega največjih slovenskih alpinistov vseh časov, Anteja Mahkote. Knjiga je pričevanje o slovenskem klasičnem alpinizmu, potopis o plezalskih dejanjih v stenah in visokih gorah treh celin ter o svetu, kjer ni mogoče varno napredovati, če ne počakaš prijatelja.




Margaret Mazzantini: Novorojen

Pretresljiva zgodba o ljubezni, vojni, materinstvu in upanju. Glas iz preteklosti v Gemmi zbudi plaz spominov, zato se skupaj s sinom Pietrom poda iz rodnega Rima v Sarajevo, da bi ga poučila o deželi njegovega rojstva, in Diegu, očetu, ki ga ni nikoli spoznal. V tem z vojno zaznamovanem mestu pa jo čaka osupljivo razkritje, ob katerem bo spoznala vso razsežnost svoje izgube, srhljivo grozo vojne in odrešilno moč ljubezni.



Miha Mazzini: Paloma negra

Leta 1950 polkovniku Davidu, bivšemu partizanskemu junaku, zastane roka med birokratskim podpisovanjem nalogov za usmrtitev. Ko zaradi teže vesti tega ne zmore več, ga kazensko pošljejo na vojaško akcijo v odročno slovensko vas, kjer se stvari začnejo zapletati. Tla pod nogami mu spodmeknejo tudi lastni spomini na otroštvo.


Preverite, če je knjiga prosta




Jojo Moyes: Ob tebi

Zgodba o ljubezni, katere glavna lika sta Louise in Will, tetraplegik in njegova negovalka, nikogar ne pusti hladnega. Je ganljiva, duhovita in polna zapletov, ki bralca prisili, da razmisli o svojih vrednotah in prepričanjih. Življenje junakov se spremeni na bolje, vprašanje pa je, če je njuna navezanost dovolj globoka, da preživi tudi najhujše …


Preverite, če je knjiga prosta
Preverite, če je knjiga prosta



Carmen L. Oven: Sprehajalka gospodovega psa

Romantično zastavljeno večtedensko popotovanje z avtodomom po odročni puščavi med peskom in skalami se spreobrne v grobo ločitev mladega para, kar Mili zada globoke rane. Hladna bližina Daneta, bolečina tihega razhajanja in perzijska lirika jo vodijo skozi prašne beduinske dneve in noči, v katerih skuša po svojih najboljših močeh zakrpati rane, »obdržati srce v enem kosu« in znova najti samo sebe. Intimna zgodba o boleči preobrazbi mlade ženske.


Preverite, če je knjiga prosta



Boris Pahor: Knjiga o Radi

Avtor je v knjigi strnil razmišljanja o svoji življenjski sopotnici Radi Premrl. Delo je nastajalo od leta 2009 do 2011, v bridkem obdobju Radine bolezni in končnega slovesa. Ob premišljevanjih in tehtanjih o njej in o njunem odnosu se nizajo številni Pahorjevi nastopi pred domačo in tujo publiko ter čas njegove aktualnosti in slave.


Preverite, če je knjiga prosta



Peter Pyštanek: Rivers of Babylon

Rivers of Babylon je satiričen roman o prehodu iz komunizma v kapitalizem na Slovaškem. Opisuje preobrazbo preprostega podeželskega fanta, ki ga želja po dobičku pripelje do vodilnega položaja, ob tem pa izgubi moralne vrednote. Zgodba je polna črnega humorja, a na žalost vse preveč resnična in tipična, saj govori o tem, kako se je bogatelo v času žametne revolucije in povsod drugod v postkomunističnem svetu.


Preverite, če je knjiga prosta



Zlatka Rakovec Felser: Na valovih sreče in pogube: kraljica Barbara Celjska

Zgodovinski roman o razburljivem življenju najmlajše hčere celjskega grofa Hermana II., ki je v evropskem prostoru odigrala veliko pomembnejšo vlogo, kot ji jo zgodovinopisje priznava. Avtorica skozi čustveno izpoved povrne njeni zgodovinski vlogi mesto, ki ji pripada, zgodbo pa podkrepi z realnimi zgodovinskimi dogajanji.


Preverite, če je knjiga prosta



Barbara Raue: December Moon

Slovenska operna pevka v ljubezensko-erotičnem romanu izpoveduje resnično, grenko-sladko zgodbo, ki se začne nekega zasneženega decembra, ko med bivanjem v tujini sreča svojega idola iz najstniških let, slovitega rokerja. Sprva nedolžna aferica kmalu preraste v silovito, strastno, omamno razmerje, ki svoj tihi, intimni prostor išče sredi trušča nemških in ameriških velemest.

Preverite, če je knjiga prosta



Jorn Riel: Odbite arktične zgodbe

Kaj se zgodi s petelini, kadar je polarna noč? Kakšen je pogreb, če pokojni globoko zmrznjen sedi za mizo? Kako hodijo na stranišče Grenlandčani? Humorne pripovedi o moških samotarjih, ki kot lovci ždijo v ledenem svetu, bodo navdušile vse, ki radi prebirajo zabavne zgodbe o ljudeh, ki delujejo na drugačnih »obratih«.

Preverite, če je knjiga prosta
Preverite, če je knjiga prosta



Roman Rozina: Štirje v vrsti

Poletna dogodivščina se zgodi, ko se na oddih v obmorsko letovišče odpravijo skupaj štiri generacije moških v družini, od pradeda do pravnuka. Izkaže se, da se med seboj slabo poznajo, a v zanimivih počitniških pogovorih si velikokrat pridejo naproti. Pravnuk Jan skuša na podlagi teh pogovorov odkriti, kaj je sploh resnica, in kakšna naj bo njegova življenjska pot.

Preverite, če je knjiga prosta



Samo Rugelj: Delaj, teci, živi

Samo Rugelj, sin pokojnega slovenskega psihiatra Janeza Ruglja in urednik revije Bukla, v tej knjigi spregovori o pripravah rekreativnega tekača na maraton. Bralca seznanja s svojim doživljanjem 16-tedenskega programa za pripravo na 42-kilometrski maraton. Gladko berljiva pripoved pa se ne osredotoča le na gole tekaške priprave, ampak vključuje tudi ostale doživljaje, ki spremljajo rekreativnega tekača.

Preverite, če je knjiga prosta
Preverite, če je knjiga prosta


Pesniška zbirka - po izbiri

 
< Nazaj   Naprej >