Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Predstavitev knjige Tonča Žunterja   Knjižnica Mozirje bo v soboto zaprta   Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7   Digitaliziran arhiv glasila Kroj   Nova sezona Filmsko-bralne značke   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:






ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 















Seznam knjig za 10. bralno značko Natisni E-pošta


Emmanuel Carrere: Drugi in jaz

Glavni motiv romana je soočanje s smrtjo bližnjega. Avtor nazorno pripoveduje o okoliščinah, ki spremljajo dve tragediji: smrt deklice v naravni katastrofi in smrt mlade ženske, matere treh otrok, zaradi raka. Obe zgodbi sta pomembno posegli v njegovo življenje. Čeprav sta zgodbi na videz nepovezani, pripoved tudi bralca spodbudi k razmisleku o lastnem svetu.



Helena Cestnik: Deseteronočje

V Deseteronočju Helena Cestnik odstre redko tkanino pripovedi duhovnika, ki si je žensko dovolil ljubiti bolj kot Boga; z globokimi očmi zre v gostoto, moč in jakost življenja, izprašuje posredništvo med institucijo in njenimi člani, meri bližino in oddaljenost in sveti v najintimnejše pribežališče razmišljujočih, strtih, ljubečih …


Preverite, če je knjiga prosta






Mira Delavec Touhami: Hči puščave

Knjiga o Tuaregih in njihovi kulturi prihaja izpod peresa njihove preučevalke, samostojne humanitarne delavke ddr. Mire Delavec Touhami.
Slednja zadnja leta pomaga Tuaregom nomadom, ki so se znašli na robu preživetja.





Iztok Geister: Newyorški dnevnik

Avtor sledi v New Yorku nemogočemu paru: pisatelju, ki je dvakrat starejši od svoje muze, in izmikajoči se fotografinji. Potepata se po avenijah in parkih, obiskujeta razstave. Kljub temu, da prebivata v velemestnem stanovanju, njun kovček, poln čustvene prtljage, prinesene iz domovine, še kar potuje, iz dneva v dan si ga podajata iz rok v roke. Ko se že zdi, da je zgodba preveč vsakdanja in premalo vznemirljiva, se neke viharne noči vse skupaj postavi na glavo.




David Hill: Bratova vojna

Piše se leto 1914, v Evropi je pravkar izbruhnila najhujša vojna, kar jih pomni svet. Na Novi Zelandiji pa se brata William in Edmund, ki oba ljubita svojo domovino, soočita s težko preizkušnjo: William se takoj ponosno javi na vojaško dolžnost, mlajši Edmund pa zavrne nošenje orožja. Tako postane vojni oporečnik.




Khaled Hosseini: In v gorah odzvanja

V majhni afganistanski vasici nesrečna usoda loči bratca in sestrico, ki pa kljub povsem različni nadaljnji življenjski poti ostaneta povezana za vedno. Oče triletno hčer Pari iz prvega zakona proda kabulskemu paru brez otrok, njen desetletni brat Abdul pa si priseže, da ne bo nikoli pozabil nanjo. Da kri ni voda, dokazujejo tudi zgodbe drugih knjižnih junakov, ki jih avtor spretno niza ter na koncu poveže v univerzalno zgodbo o družini in ljubezni, ki povezuje ter ločuje.



Siri Hustvedt: Poletje brez moških

Pesnica Mia Fredericksen doživi živčen zlom, ko ji mož Boris sporoči, da bi po tridesetih letih zakona želel »pavzo«. To seveda preživlja s precej mlajšo ljubico. Po prihodu iz bolnišnice se Mia vrne v svoje rodno mesto, se druži z materjo in njenimi prijateljicami ter vodi delavnico kreativnega pisanja za najstnice. Kmalu se ji začne odstirati prostor njene svobode in priložnost za osebnostno rast. Roman je poln humorja in provokativnosti, v njem je kanček feminizma, a brez vsake nestrpnosti.



Igor Karlovšek: Odvetnik

Ljubezenska zgodba v romanu Odvetnik ima realističen družbeno-politični okvir: osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je bila Slovenija del Jugoslavije in so bili partijski funkcionarji vsemogočni. Eden od njih je Vojko Železnik, ki na poti proti vrhu ne pozna ovir. Za svoje cilje žrtvuje vse in vsakogar, tudi svojo hčer …




Nataša Konc Lorenzutti: Kava pri dišečem jasminu

Kava pri dišečem jasminu je tretjeosebna pripoved o mladi protagonistki Jasmini, v katero so tu in tam vrinjeni prvoosebni dnevniški zapiski iz poznejšega časa. Roman v svojem osrčju obravnava dvojno odvisnost - odvisnost od odnosa in odvisnost od iger na srečo. V romanu namreč spremljamo glavna lika: Primoža, odvisnika od iger na srečo, in Jasmino, ki se nanj nezdravo naveže, ter številne napete preobrate v njunem odnosu, za katerega se zdi, da vodi v pogubo.



Camila Läckberg: Kamnosek

Ko eden od ribičev, najde utopljeno deklico, so najprej prepričani, da je bila smrt nesrečen dogodek. Vendar obdukcija pokaže, da ima v pljučih sladko vodo z ostanki mila. Nekdo je deklico torej utopil v hiši, jo oblekel in jo odvrgel v morje. Toda kdo bi želel tako škodovati sedemletni Sari? In zakaj?
Patrik Hedström, skupaj s svojimi sodelavci s policijske postaje v Tanumshedeju znova sodeluje v zapleteni preiskavi umora. Za idiličnimi pročelji Fjällbacke se skriva drugačna resničnost: sosedski prepiri, družinski spori in afere z otroško pornografijo.



Feri Lainšček: Orkester za poljube

V romanu Orkester za poljube je v ospredju zgodba medicinske sestre Terezije Jurša. Ta najprej v ne povsem pojasnjenih okoliščinah izgubi moža, dravskega splavarja in ljudskega godca Pavleka, nato pa ji zaradi izrazitega socialnega čuta odpovejo še službo v ptujski mestni hranilnici.



Davorin Lenko: Telesa v temi

Roman Telesa v temi, ki ga je napisal Solčavan Davorin Lenko je prejel Delovo nagrado Kresnik za najboljši slovenski roman letošnjega leta.
Osrednji lik romana Telesa v temi je pisatelj brez imena (prijatelj ga kliče z namišljenim vzdevkom Hank), ki je nekoč hotel napisati zgodbo o nekom, ki ima raka na modih in ga zato kastrirajo. Nekaj desetletij pozneje se mu zgodi, da sam živi to zgodbo. Fizično v spolnosti ne more več sodelovati, zato mora nekako na novo opredeliti svoj odnos do samega sebe in spolnosti. Telesna pohaba, ki jo je deležen naš Hank, se reproducira v tisoč in eno obliko ekscesnosti, s katero poskuša naš »junak« čutiti tisto, česar ne more čutiti – svoj lastni seksualni užitek.


Preverite, če je knjiga prosta






Milena Miklavčič: Ogenj, rit in kače, niso za igrače

Knjiga je mešanica bistroumne etnološke raziskave in zgodovinske analize, posveča intimnemu življenju, torej spolnosti, higieni in prehranjevanju Slovencev, ki so bili na naših tleh rojeni v prvi polovici 20. stoletja. Miklavčičeva je svojo raziskavo opravila tako, da se je o teh rečeh pogovorila z več kot petdesetimi sogovorniki, njihove odgovore pa logično razporedila znotraj zastavljenih vsebinskih enot. Humorno, trpko in pogosto presenetljivo branje, v katerem spoznamo, kako drugače so živeli naši nedavni predniki. Izviren prispevek k zgodovini slovenskega vsakdanjega življenja.

Preverite, če je knjiga prosta

Preverite, če je knjiga prosta



Amos Oz: Panter v kleti

Zgodba je postavljena v poletje leta 1947, ko so v Jeruzalemu šteli zadnje dneve britanske okupacije in tik pred ustanovitvijo izraelske države. Glavni junak, dvanajstletni Profči, se predaja sanjarijam o vojni slavi in s prijateljema kuje domišljijske podtalne načrte. A hkrati se spoprijatelji s sramežljivim, judovski kulturi in jeziku naklonjenim angleškim vojakom, zaradi česar ga prijatelja obtožita izdajstva. Ljubezen do sovražnika je namreč vrhunec izdajstva. Oz se z vso resnostjo, a tudi smislom za humor vživi v zgodbo in še enkrat izpriča svoje poznavanje človeške narave, ki ji noben paradoks in ironija nista tuja.



Tone Peršak: Usedline

Tone Peršak v tem romanu prek spominov in zbledelih podob tipaje išče ničto točko lastne identitete, saj je »ta pot neizogibna, če hočeš res kdaj srečati sebe«. Najbolj presunljiv in tudi slogovno izbrušen je začetek romana, v katerem se tepeta zavračanje resnice o lastnem otroštvu in hkratno hlepenje po njej. To trenje se odraža tudi v tretjeosebni pripovedi, s katero avtor pripoveduje o sebi kot o nezakonskem otroku revne poljske delavke, ki se z materjo nenehno seli iz ene razdrapane bajte v drugo, je nenehno zasmehovan in večkrat lačen kot sit. Postopoma se v roman priplazijo avtentični spomini in skupaj z njimi prvosebna pripoved.




Nara Petrovič: Človek: navodila za uporabo

Že četrti ponatis daje vedeti, da je knjiga Človek: navodila za uporabo med Slovenci močno priljubljena. Vsebuje številne praktične napotke, kako preprečiti in zdraviti vse bolezni posameznikov in skupin. Opozarja na množico navad, katerih škodljivosti se ljudje pogosto niti ne zavedamo. V knjigi je predstavljeno skladno delovanje človeškega organizma v naravnem okolju, opisane pa so tudi možnosti, kako naravne navade udejanjati v mestnem okolju.






Rudi Podržaj: Simonove priče

Mozaični roman se z dvanajstimi zgodbami vrti okoli problematičnega, nesramnega, zvitega, potuhnjenega ter izkoriščevalskega najstnika Simona iz dobro situirane družine. Simon je že skoraj mali kriminalec, saj ni nikogar, ki bi se mu postavil po robu in odigral avtoriteto. Zgodba se kot sestavljanka gradi iz pripovedi ljudi, ki v njegovem življenju igrajo pomembno vlogo. Pisatelj mojstrsko zajame svet posameznih pripovedovalcev, obenem pa pretehtano stopnjuje razvoj celote.



Jean-Marc Potdevin: Resetiran

Nadvse prodoren francoski internetni poslovnež, Jean Marc Potdevin, je po prodaji uspešnega spletnega projekta, z nekaj milijoni evrov v žepu in službo izvršnega direktorja Yahooja za Evropo, prispel tako rekoč do samega vrhunca svoje poklicne poti. Kljub vsem uspehom se je počutil praznega in votlega, kar ga je pripeljalo do velike osebne krize. Začarani krog potrošništva in naprezanja za uspehi je nekega dne prekinil z odhodom na znamenito romarsko pot v Kompostelo. Na 1.800 km dolgem potovanju sta se breme na njegovi duši in tudi teža v nespametno obteženem nahrbtniku počasi zmanjševala. Na meditativni poti, ki jo je zaradi vnete tetive večinoma prehodil v sandalih, je veliko bral, molil, v tišini sestavljal svoje misli in poslušal svoje srce. Skozi težavne preizkušnje se je učil ponižnosti, zaupanja, odprtosti in ljubezni, ki so njegov svet postavile na drugačne, božje, temelje.


Preverite, če je knjiga prosta



Slavko Pregl: Kukavičje jajce

Zgodba se začne na pogrebu, ko za umrlim očetom hodijo trije sinovi v srednjih letih, povorki pa se pridruži tudi privlačna gospa, za katero se malce pozneje izkaže, da je njihova do zdaj neznana sestra. Bolj kot to, ali bo dediščina dobila še enega dodatnega člana, pa Pregl v nadaljevanju s samostojnimi časovnimi trakovi preigra življenjske zgodbe očeta in sinov, pri čemer se najbolj zaustavlja ravno pri srčnih težavah in ključnih odločitvah vseh udeležencev.




Graeme Simsion: Projekt Rosie

Inteligenten in na videz privlačen profesor genetike, Don Tilman, se odloči, da je čas za poroko. Na prvi pogled preprosta naloga. Ampak genialni profesor ima aspergerjev sindrom, blažjo obliko avtizma, čeprav se tega ne zaveda. Da bi lažje našel pravo partnerko, k projektu pristopi znanstveno. Povsem brez čustev in le na podlagi obsežnega vprašalnika, ki vsebuje precej čudaških vprašanj. Potem pa se pojavi Rosie, ki bi pogrnila že pri prvem vprašanju …




M. L. Stedman: Luč sredi morja

Tom Sherbourne, vojni heroj, si želi le samote, zato sprejme službo svetilničarja in odide na Janus Rock, osamljeni avstralski otoček. A pred tem v pristanišču spozna privlačno Isabel, ki je ne more več pozabiti. Usoda ju pripelje skupaj, poročita se in Isabel odide s Tomom na otoček. Začetno srečo skalita dva spontana splava in mrtvorojenec. Isabel se utaplja v žalosti, kmalu pa na otok prinese čoln z mrtvim moškim in jokajočim dojenčkom. Užaloščeni par sprejme odločitev, ki pa ima usodne posledice ...



Preverite, če je knjiga prosta




Cheryl Strayed: Divja

"Ženska s praznino v srcu. To sem bila."
Tako se opiše 22-letna Cheryl, potem ko je izgubila mamo, družino in sebe. V trenutku brezupa je sklenila, da se bo podala na mogočno Pacifiško gorsko pešpot, ki vodi skozi puščave, po zasneženih vrhovih in nedotaknjenih gozdovih zahodnega roba ZDA. Šla je sama, brez pohodniških izkušenj. Na izjemni turi, ki ji včasih niso bili kos niti veliko trdnejši pohodniki, so jo skušale pasti žive in nežive narave ter neizprosne vremenske razmere. Spoznavala je redke pustolovce, gluho samoto, bajno lepoto narave ter na koncu vendarle spoznala in našla tudi sebe.
Pot do védenja, da zna, da zmore in da se splača živeti, je prelila v doživeto in duhovito pripoved.


Preverite, če je knjiga prosta
Preverite, če je knjiga prosta (žepnica)



Kjung Suk Šin: Prosim, pazi na mamo

Ganljiva zgodba korejske pisateljice pripoveduje o družinskih vezeh, nasprotjih med mladimi in ostarelimi, modernizacijo in tradicijo, predvsem pa o neskončnosti materinske ljubezni. Ostarela mati skrivnostno izgine, njeni odtujeni otroci pa se s tem zavedo, kako nenadomestljiva je bila njena ljubezen. Tankočuten portret preproste, a značajsko močne ženske in njenega (le) na videz vsakdanjega življenja.



Preverite, če je knjiga prosta



Brina Svit: Noč v Reykjaviku

Lisbeth Sorel si naroči in plača argetinskega plesalca tanga Eduarda Rosa, da bi v islandskem glavnem mestu z njo preživel noč. Seveda pa ta noč na Islandiji, ki je že sama po sebi nenavadna kulisa za enonočna srečanja, ni čisto običajna in poteka precej drugače, tako od pričakovanj glavne junakinje kot tudi bralcev. K temu še posebej prispeva dejstvo, da je zima in da je dan dolg samo nekaj ur. Junaka se zapleteta v vznemirljivo igro približevanja in oddaljevanja, včasih se zdi, da sta v harmoniji, spet drugič zaplešeta v kontrapunktu. Nekje vmes pa Lisbeth Sorel premišljuje o svojem življenju in o svojih razmerjih v njem. Noč kot priložnost za popotovanje v lastno preteklost.



Preverite, če je knjiga prosta



Goran Tribušon: Zgodovina pornografije

Zgodovina pornografije je napol avtobiografska proza, v kateri se lahko prepozna veliko bralcev.
Roman je prvoosebno pripovedovana zgodba o odraščanju skupine prijateljev v manjšem hrvaškem mestu, ki se po maturi razidejo vsak na svojo stran. Po dolgem času se prijatelji, zdaj odrasli ljudje, srečajo v domačem kraju na pogrebu sošolca.



Preverite, če je knjiga prosta



Ayfer Tunç: Noč zelene vile

Roman je delo turške avtorice, ki skozi tragično zgodbo mlade, razgledane in pametne ženske prikazuje razklanost današnje urbane Turčije. Glavna junakinja vidi vso zlaganost in sprenevedanje družbe, v kateri se giblje. Hrepeni po resnični ljubezni, zaupanju in iskrenosti, a ujeta v vlogo žrtve, ne premore moči, da bi se iztrgala in zaživela svoje lastno življenje, dokler ne postane žrtev hude zlorabe politično vplivnega človeka. Na samem dnu, izčrpana od življenja se odloči za resnico in razkritje in čeprav tvega lastno življenje, ga v resnici pridobi.



Preverite, če je knjiga prosta



Janja Vidmar, Boris Grivić: Tretja možnost

Tretja možnost je pretresljiv in napet roman, ki postavlja v ospredje najhujši zločin sodobne Evrope. V njem sledimo zgodbi 16-letne begunke iz Srebrenice in 42-letnega uspešnega odvetnika, skozi katero se odstirajo grozote genocida v Srebrenici in tudi številna druga razkritja dvoličnosti humanitarnih organizacij ter odnosa Nemčije do beguncev. Dogajanje je postavljeno v 90-ta, v Köln, Aachen, Maastricht in Srebrenico. Knjiga bralca vrtoglavo popelje v svet umazanih gospodarskih in političnih intrig vse do presenetljivega konca.


Preverite, če je knjiga prosta



Jože Vršnik: Preproste zgodbe s solčavskih planin

Joža Vršnik-Robanov piše o sebi in o svojem doživljanju narave, sredi katere je živel in jo imel neizmerno rad. Zavest, da je Robanov, potomec rodu, ki že pol tisočletja gospodari na svoji zemlji, ga je navdajala s ponosom, hkrati pa je čutil, da mu to nalaga dolžnost braniti dediščino prednikov in ohraniti Robanov kot nedotaknjen, kar je tudi dosegel. V svoji knigi pa piše tudi o trdih in klenih ljudeh, ki že več stoletij živijo in vztrajajo na tem prelepem koščku Solčavskega.

Preverite, če je knjiga prosta
Preverite, če je knjiga prosta



Erik Wilson: Varno pred ognjem

Gasilski načelnik Caleb Holt in njegova žena Catherine se po sedmih letih zakona, neskončnih prepirih, jezi in nezadovoljstvu začneta spraševati, kaj se je zgodilo z njima.
Odločita se za ločitev, toda Caleba oče izzove naj sprejme 40-dnevni izziv: Izziv ljubezni. Caleb se kljub številnim dvomom odloči zanj in se pri tem ne zaveda, da bo ta odločitev za vedno spremenila njegovo življenje.
Presenečen odkrije resnični pomen ljubezni in se odloči, da se bo pričel boriti za svojo ženo.


Preverite, če je knjiga prosta



Eric Wilson, Theresa Preston: Oktobrski otrok, Vsako življenje je lepo

Devetnajstletna dinamična Hannah se je vedno počutila drugačno, vedno je imela občutek, da ji nekaj manjka. Po pojavu nenavadnih zdravstvenih težav ji starši končno razkrijejo resnico: bila je posvojena, ker je preživela poskus splava. Ganljiva zgodba se na neobsojajoč način dotika vprašanj splava, družinskih odnosov, odpuščanja in resnice, ki osvobaja. Roman je navdihnjen po resnični zgodbi Gianne Jessen, ki je bila leta 1977 rojena med splavom s solno raztopino.


Preverite, če je knjiga prosta


Pesniška zbirka - po izbiri

 
< Nazaj   Naprej >