Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7   Digitaliziran arhiv glasila Kroj   Nova sezona Filmsko-bralne značke   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:






ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 















Seznam knjig za 5. bralno značko za odrasle Natisni E-pošta

Carlos Ruiz Zafon: Senca Vetra

Ganljiva zgodba, ki se dogaja leta 1945 v Barceloni, ko dobi 10-letni Daniel v roke star pozabljen roman »Senca vetra«, delo nekega Juliana Caraxa. Odloči se poiskati še druge Caraxove knjige, s tem pa njegova nedolžna želja poseže v eno najtemnejših skrivnosti Barcelone …

Zoran Ferić: Smrt deklice z vžigalicami

Skozi zgodbo spremljamo raziskavo umora transeksualnega delavca na jadranskem otoku. V romanu se prepletajo elementi detektivke, političnega trilerja in grozljivke, spoznavamo pa nacionalne teme in lokalno življenje izven turistične sezone.

Preverite, če je knjiga prosta


Ildefonso Falcones: Morska katedrala

Odličen zgodovinski roman o srednjeveški Barceloni in življenju Arnaua, ki se zateče v to cvetoče mesto ter si z delom nosača kamenja za »Morsko katedralo« skuša kupiti izgubljeno svobodo.

Nejc Zaplotnik: Pot

Prvoosebna življenjska zgodba Nejca Zaplotnika, ki se začenja z njegovo mladostjo. Nadaljuje se z opisi alpinističnih podvigov in vseh najodličnejših vzponov, tudi na Mount Everest. Govori o poteh, ki jih je prehodil in ki so ga zaznamovale.

Miha Mazzini: Kralj ropotajočih duhov

Duhovit roman o dvanajstletnem fantiču Egonu Vittoriju se dogaja v sedemdesetih in osemdesetih letih 20. stoletja na Jesenicah. Egon živi vsaj v treh različnih svetovih: v vsakdanjem življenju z nevrotično mamo in versko zagreto babico; drugi svet mu predstavljata glasba in film; v tretjem svetu pa se znajdejo ljubezen, prijateljstvo in šola.

Angela Vode: Skriti spomin

Biografski roman Angele Vode prinaša nov, svež pogled na predvojna feministična in revolucionarna gibanja ter enkraten, pretreslijv vpogled v povojne razmere v komunističnih zaporih. V pričujoči knjigi je avtorica želela podržati ogledalo družbi, hkrati pa obračunati s svojim življenjem.

Vladislav Bajac: Knjiga o bambusu

Zgodba se dogaja v japonski preteklosti, med samuraji, krutimi vladarji zenovskimi modreci in sanjskimi princesami. Govori o ljubezni in sovraštvu, o hrepenenju in notranjem nemiru, o oblasti in ponižnosti ter iskanju odgovorov na neizrekljiva vprašanja.

Sonja Merljak: Dekle kot Tisa

Roman je hkrati strastna ljubezenska romanca mladega para iz kulturno mešanega okolja, temelječa na osebni izkušnji, ter zgodovinska drama o času razpadanja Jugoslavije, ki ga je najbolj boleče doživljala generacija mladostnikov, ki so bili v tistem času kandidati za nabornike v JLA.

Aksinja Kermauner: Berenikini kodri

Roman predstavi vzporedni zgodbi, dva svetova: klasičnega, ki temelji na moralnih vrednotah in postmodernega, v katerem veljajo le materialne dobrine. Napeta zgodba opisuje dijakinjo Anino, ki je albina in razvajenega dijaka Nika, ki s prijatelji stavi, da bo Anino osvojil. Oba junaka kljub različnim pogledom prepoznavata prave življenjske vrednote.

Goran Vojnović: Čefurji raus

Roman, ki v slovenskem literarnem prostoru najkompleksneje doslej obravnava tematiko priseljencev. V zgodbi sledimo Markovemu odraščanju v Fužinah, ko z grenkosladkim humorjem opisuje svoje spopadanje z identiteto, starši in stereotipi okolja. Delo je bilo z nagrado Kresnik razglašeno za najboljši roman leta 2008.

Xinran: Nebesni pokop

Nebesni pokop je resnična pripoved o kitajski zdravnici, ki je iskala svojega moža v zasedenem Tibetu. Bil je zdravnik v Maovi osvobodilni ljudski armadi in ko so ga po dveh mesecih razglasili za pogrešanega, se je pridružila vojakom ter odšla za njim. Nadaljnjih trideset let je zdravnica preživela v Tibetu ter postala tibetanska budistka.

Khaled Hosseini: Tisoč veličastnih sonc

Ganljiva zgodba, ki opisuje življenje v Afganistanu od sedemdestetih let 20. stoletja do danes. Predstavljena je skozi oči dveh afganistanskih žensk različnih generacij ter neenakega socialnega izvora, ki ju vrsta naključij poveže v tesno prijateljstvo.

Preverite, če je knjiga prosta

Irena Svetek: Sedmi val

Roman Sedmi val je sodoben družinski roman, kjer gre za prikaz življenja v današnjem času, ki posamezniku po eni strani nudi svobodo, po drugi strani pa ravno ta svoboda prinese vdor v družino, kar pripelje do dokončnega razpada trdnega družinskega jedra.
Zgodba je navkljub temi, ki jo obravnava, vseskozi naravnana pozitivno.

Preverite, če je knjiga prosta


Metod Pevec: Teža neba

Teža neba je roman o raziskovanju ženske duše. Hana in Samo sta lep par z ljubko osemletno hčerko. Oba sta arhitekta in sta skupaj že iz študentskih let. Težave se pojavijo, ko Hana ugotovi, da živi v zlati kletki. Poskus pobega do temeljev pretrese njeno življenje.

Bernhard Schlink: Bralec

Zgodba o prepovedani ljubezni med 15-letnim dečkom in 36-letno žensko. Njuno razmerje je polno skrivnosti. Hanna nenadoma izgine. Skrivnosti se začnejo razkrivati leta kasneje, ko Hanni sodijo zaradi dela v nacističnem taboru, Michael pa je študent prava, ki opazuje njen primer.

Vasja Ferrari: Svetišče

Svetišče je v poetično slikovitem jeziku napisan roman, ki nas popelje po življenjski poti mladeniča, ki upa, da najde bistvo, kar bi mu osmislilo bivanje. Odpravi se v tempelj daleč na vzhod in pri tem odkriva lepote narave, obenem pa tudi temno plat, v katero se je pogreznilo človeštvo.

Joe Simpson: Dotik praznine

Pretresljiva zgodba o vzponu dveh mladih angleških plezalcev v perujskih Andih. Njun sestop zaznamuje nesreča, saj se eden izmed njiju poškoduje. Plezalca v vedno slabših vremenskih razmerah nadaljujeta sestop. Začne se drama, ki se sprevrže v enega najbolj neverjetnih bojev za preživetje v zgodovini alpinizma.

Metod Pevec: Marija Ana

Roman Marija Ana je zgodba o ženski, njenem čustvovanju in tragični usodi. Naslovna junakinja je posvečena v skrivnosti zdravilstva – torej v tisto, kar so včasih imenovali čarovništvo. Kmečka povest je postavljena na obrobje, visoko v slovenske hribe, v zaselek Črni Mlin.

Jostein Gaarder: Lepotica s pomarančami

Navidez preprosta zgodba, ki se v resnici loteva velikih vprašanj o pomenu življenja. Petnajstletni Georg dobi v roke pismo svojega pokojnega očeta. Oče želi z njim deliti zgodbo o Lepotici s pomarančami, ki je pomembno zaznamovala njegovo življenje, hkrati pa želi sinu podati svoje izkušnje in življenjske resnice.

Pesniška zbirka - po izbiri

 
< Nazaj