Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Otvoritev novih prostorov Knjižnice Solčava   Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7   Digitaliziran arhiv glasila Kroj   Nova sezona Filmsko-bralne značke   Dostop do Pressreaderja   Izposoja avdio knjig prek mobilne aplikacije Audibook
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:






ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 















Seznam knjig za 11. bralno značko Natisni E-pošta


Daria Bignardi: Popolna akustika

Arno je moški v srednjih letih, čelist v orkestru slavne milanske Scale, ki neprestano teži k popolnosti, k akustiki, v vseh stvareh. In če mu v orkestru ta akustika še nekako uspeva, se v družinskem okolju nič ne izide po njegovih popolnih načrtih. Saro, svojo ženo, pozna že iz otroštva, a šele ko ta razočarana uide iz na videz idealnega zakona, ugotovi, da njene občutljive, ranjene umetniške duše nikoli ni zares poznal.



Lucy Caldwell: Poletje v Belfastu

Vrt za hišo, kjer stanujeta Saoirse in Marjetica, je lahko prav nevaren kraj: fantje z ulice pri vratih ograje pustijo‘darila’, oče deklet domov pride pozno, z oteklo čeljustjo, in ko mimo njih korakajo pohodniki, morata zdrveti v hišo in okna tesno zapreti. Stene hiše ne morejo večno varovati družine in zgodi se usodna tragedija. Deset let pozneje si Saoirse ustvarja novo življenje na podeželju vendar še vedno ni popolnoma ubežala posledicam nepozabnega poletja v Belfastu.

Preverite, če je knjiga prosta






Alex Capus: Léon in Louise

Roman naslonjen na resnične dogodke in zgodbe resničnih oseb, saj se pisatelj osredotoči na ključne trenutke v življenju svojega deda po očetovi strani, ki je doživel in preživel dve svetovni vojni. A zgodovinsko je v tem romanu le ozadje, v ospredju je zgodba o veliki, skoraj sedemdeset let trajajoči ljubezni med avtorjevim dedom, domišljijsko dograjenim v Léona, in Louise, žensko, katere obstoj je dedova družina štela za njegovo skrivnost.






Paulo Coelho: Prešuštvo

Linda misli, da je srečna, saj ji v življenju nič ne manjka: ima ljubečega moža, dva ljubka otroka in povrh vsega še dovolj denarja, da ji sploh ne bi bilo treba hoditi v službo, ki pa jo kljub vsemu ima. A nekega jutra nenadoma spozna, da je življenje v zakonu ne izpolnjuje. Linda ve, da si želi in zasluži več.
Tako se prepusti toku življenja, ki ji na pot nepričakovano prinese ljubezen iz mladosti. A med raziskovanjem globin svoje duše v njej poleg svetle plati odkrije tudi temno …




Mateja Črv Sužnik: Zločin

Dogajanje je prirejeno po zgodbi Jakoba Alešovca, pisca prvih slovenskih kriminalk. Zgodba je pravcata kriminalka: bogata oderuhinja, ki si po mnenju marsikoga ne zasluži ne premoženja ne življenja; morilec in tat s sekiro; nikjer nobenih sledi, pa naj si še tako prizadevajo, da bi ga ulovili. Toda preiskovalni sodnik je odločen in vztrajen …





Siobhan Dowd: Barjanski otrok

Leta1981 Irsko pretresa globoka politična in humanitarna kriza. Osemnajstletni Fergus na visokem barju v pogorju Severne Irske po naključju naleti na dekliško truplo v barjanski šoti. Njegov starejši brat Joe gladovno stavka, doma se krešejo mnenja o obliki političnega boja, v njem se prebuja prva ljubezen. V sanjah mu prigovarja komaj slišni glas barjanskega otroka, čigar skrivnostna smrt se postopoma razkriva.



Bogomil Ferfila: potopisi

V Sloveniji je objavil več kot 40 knjig, kar nekaj v angleškem jeziku. Izredno popularna je njegova zbirka knjig Svet na dlani. Številne njegove knjige so izšle tudi v tujini. Objavil je več sto člankov in krajših del v številnih domačih in tujih revijah. Izobraževal se ni samo doma, ampak veliko tudi v tujini. Predaval je (in občasno predava) po svetu, predvsem pa na univerzah v ZDA in Kanadi. Velja za priljubljenega predavatelja.




Evald Flisar: Tam me boš našel

Ugleden poročen zdravnik srednjih let se zaljubi v psihično nestabilno 30 let mlajšo pacientko in se z njo zaplete v nenavaden odnos. Precej erotična pripoved se tekom zgodbe prelevi v potopisno obarvano iskanje smisla v gorah Afganistana. Slikovit opis pokrajine dodatno začini junakovo iskanje izgubljene ljubezni in smisla. Roman prikazuje ljubezen kot slepilo in samoslepilo, ki nas vse prepogosto prikrajša za pristno življenje.





Maja Gal Štromar: Potaknjenci

Zgodba o na prvi pogled nemočnem Patriku, ki mu ukazujejo številne ženske njegovega življenja, od babice, tet in mame do žene. Precej travmatizirani brezposelni biolog srednjih let, oče treh otrok, se naenkrat znajde na sodišču, obtožen posilstva in umora. Takrat se zgrnejo sodna poročila, o njem govorijo ljubezenska pisma, kriminalistična poročila, psihološke analize, iz katerih detektivsko razbiramo, kdo je morilec, pa tudi kdo je pravzaprav Patrik Šelec.



Vesna V. Godina: Zablode postsocializma

Pred nami je intrigantna analiza razlogov, zakaj je Slovenija zašla v krizo. Osnovna diagnoza zveni na videz preprosto: kapitalizem smo uvozili na nam tuj način, kar je nujno proizvedlo ekonomsko, socialno in politično krizo. A knjiga se tu ne ustavi, marveč postreže s kritiko klasičnih, večinoma ekonomskih receptov za rešitev ter začrta antropološki okvir slovenske postsocialistične kriminalke z vrsto prodornih primerjav z drugimi evropskimi državami.



Jože Horvat: Domorodje

V knjigi so zbrane štiri zgodbe o »malih« ljudeh. Prebirali boste o kmetu, ki izgubi sina in v hišo dobi zeta, političnega veljaka, katerega sovraži … O mlademu župniku, ki želi pomagati izven zidov cerkve, pa mu nadrejeni tega ne pusti, o dveh ostarelih bratih, popolnoma izgubljenih brez matere, ki je v bolnišnici. Zgodbe so hkrati čudovita hvalnica polju, od katerega prekmurski človek živi ali je živel.



Michel Houellebecq: Zemljevid in ozemlje; Lanzarote

Slikarar Jed Martin se ukvarja s slikanjem portretov znanih osebnosti. Nekega dne si zaželi, da bi mu besedilo za katalog napisal sam Michel Houellebecq – on bi ga pa v zameno portretiral. A nekaj mesecev po tistem, ko mu izroči portret, se zgodi strašen zločin: Houellebecqa najdejo mrtvega in razkosanega ...

V noveli Lanzarote cinični in politično nekorektni pripovedovalec duhovito zapisuje dogodke in svoja opažanja, ki se vrtijo okoli novodobnega turizma, seksualnosti in mesijanstva.



Preverite, če sta knjigi prosti






Alojz Ihan: Slike z razstave

Slike z razstave je slavna klavirska suita Modesta Musorgskega. Teh deset slikarsko-glasbenih kompozicij pa daje tudi ton poglavjem v romanu. V vratolomnem svetu farmacevtskih kupčij, sredi razklenjenih strasti in anomalij tranzicije se srečajo umirjeni zdravnik pred upokojitvijo, nekdanji poslovnež in štiridesetletni propadli borznik ter zala ruska prevajalka, ki ji v slovanskem svetu po lepoti ni para. Mafijski obračuni in nepričakovani zasuki nas včasih spominjajo na vsebine knjig Arta Paasiline.


Preverite, če je knjiga prosta



Drago Jančar: Maj, november

Roman govori o življenju mladega Cirila Kraljeviča in o svetu, v katerem živi. V zelo kratkem času se skozi zgodbo odvijejo sklepna poglavja njegovih poskusov, da bi našel svoj prostor pod soncem in si postavil smiselni življenjski cilj, ki se neulovljivo premika med skrajnima poloma visokih sanj o umetnosti in ljubezni ter banalno, tudi brutalno vsakdanjostjo. Mladi junak se iz protagonista, ki je želel svetu vtisniti svojo enkratno in neponovljivo podobo, preobraža v nemočnega marginalnega opazovalca.





Aleksandra Kocmut: Prehajalec

Prehajalec prehaja med fiziko in metafiziko in se sprašuje, katera stvarnost je sploh resnična: ali ta, ki jo vidimo, ali tista, ki jo občutimo. Prehajanja so nanizana v osmih zgodbah, napisanih v tekočem, na videz preprostem, izredno berljivem jeziku. Skozi takšno lahkotno pisateljsko govorico pa se nam razkriva vsebina, ki presega okvir razvedrilnega, kratkočasnega branja ob čaju in piškotih v dolgih zimskih večerih.







Daša Koprivec: Dediščina Aleksandrink in spomini njihovih potomcev

Aleksandrinke so bile žene in dekleta iz Goriške, ki so se od druge polovice 19. stoletja zaposlovale v Egiptu kot varuške, sobarice, kuharice, guvernante in dojilje. Nosilci pripovedi v knjigi so potomci aleksandrink, ki pričajo tudi o spremenjenem vrednotenju njihovih babic in prababic ter skrbi za ohranitev njihove dediščine.




Milan Kundera: Neznosna lahkost bivanja

Roman je ob izidu leta 1984 na mah osvojil svetovno javnost in obveljal za najpristnejšo leposlovno pripoved o usodnih dogodkih, ki so z vdorom sil Varšavskega pakta na Češkoslovaško avgusta 1968 dokončno pokopali upanje na socializem s človeškim obrazom. Po tridesetih letih je še vedno živ, središče bralčeve pozornosti pa osvoji intimna zgodba dveh krhkih človeških bitij in njune srečno - nesrečne ljubezni.


Preverite, če je knjiga prosta



Feri Lainšček: Strah za metulje v nevihti

Dogajanje je postavljeno na začetek sedemdesetih let 20. stoletja, glavna tema, ki jo nadvladuje ena najbolj pristno prikazanih ljubezenskih zgodb v slovenski literaturi, pa je bivanje vojaka v naročju JLA. Glavni junak Marko se znajde kot stereotipno nesposoben vojak v vojašnici v Zemunu. Kasneje ga prestavijo v vojaški klub, kjer spozna samozavestno in neposredno Ljiljano. Od njune sicer nesrečne ljubezni pa ostane več kot spomin.





Doris Lessing: Peti otrok

Harriet in David se poročita in imata veliko družino, ki živi v lepem sožitju. Vse do rojstva petega otroka. Ben je drugače, kot bi bil neandertalski otrok. Izžareva nasilje, ki se ga vsi bojijo, zato se prijatelji začnejo umikati, srečno družinsko življenje je le še preteklost. Tudi družina, razen matere, Bena odklanja, in Harriet prisilijo, da mora Ben v zavod. A mama je mama in se ne odreče svojemu najmlajšemu. Navidezno preprosta zgodba, ki v bralcu vzbudi razmišljanje o drugačnosti in zanikanju le-te …





Thomas Mann: Smrt v Benetkah

Gustav von Aschenbach je osamljeni, melanholični, umirajoči komponist, ki pripotuje v Benetke, da bi si v miru odpočil po seriji osebnih pretresov. Nastani se v hotelu na Lidu, a postaja čedalje bolj nemiren, saj njegovo pozornost vseskozi privlači lepota dečka Tadzia, ki tam počitnikuje s starši. Aschenbachu uteleša idealno lepoto, ki jo je dolga leta iskal ... Novela Thomasa Manna je delno avtobiografska, kar razkrivajo njegovi osebni dnevniki.



Preverite, če je knjiga prosta




Miljenko Jergović: Oče

Pripoved, ki se začne dan po smrti pisateljevega očeta, je razmišljanje o minevanju, prepleteno z njegovimi spomini na otroštvo v Jugoslaviji v sedemdesetih let, mladostništvo v osemdesetih in vojne na Balkanu v devetdesetih. S pripovedovanjem o očetu in širši družini Jergović namreč osvetli nekaj usodnih in absurdnih preobratov krvavega razpada Jugoslavije.



Preverite, če je knjiga prosta




Miha Mazzini: Izbrisana

Izbrisana je zgodba o samski mamici Zali, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstaja ne ona ne njen novorojenček. Je roman o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka …




Preverite, če je knjiga prosta




Jo Nesbo: Snežak in Leopard

Nesbo je poznan kot eden najboljših piscev kriminalk na svetu. Njegovi romani, serija z glavnim junakom detektivom Harryjem Holom, bralca povsem prevzamejo, saj so pisani inteligentno, realno, hkrati pa bralcu do samega razpleta ne odkrijejo preveč. Knjige so prevedene v štirideset jezikov, pogostokrat nagrajene ter redno na lestvicah najbolje prodajanih knjig.




Preverite, če sta knjigi prosti



Ivan Pregelj: Tolminci

Letos mineva 500 let od velikega vseslovenskega kmečkega upora, v romanu o Tolmincih pa je Ivan Pregelj upodobil zgodovinske dogodke iz let 1712–1713, ko so se tolminski kmetje in bajtarji uprli plemstvu. Njihovega potrpljenja je bilo konec, ko je grofovska oblast z zviševanjem tlake »pridobila ljudi kot svoje premoženje« in so vedno novi davki »deževali na ljudi«. To socialno uporništvo je obenem tudi nacionalno, saj gre za upor proti tuji oblasti.




Preverite, če je knjiga prosta



Tatiana de Rosnay: Sarin ključ

Julia Jarmond, ameriška novinarka v Parizu, raziskuje deportacijo pariških Judov iz l. 1942. Njena zgodba se preplete z nesrečno usodo Sare Starzynski, ki je nekoč živela v stanovanju, kamor se namerava vseliti Julia s svojo družino. Pretresljiva zgodba male deklice, ki ne more razumeti, zakaj se je nadnjo in nad njeno družino zgrnilo zlo II. svetovne vojne. Julia Jarmond s pomočjo odkrivanja Sarine zgodbe najde moč za prelomne odločitve v svojem lastnem življenju.




Preverite, če je knjiga prosta



Marko Sosič: Kratki roman o snegu in ljubezni

Roman o izgubljenih in znova najdenih bližinah v času nasilja. Nenavadna študija o spominjanju, znotraj tega tematskega risa pa seveda o vsem, kar je nesrečnega in nasilnega odložilo v posameznikov in kolektivni spomin zadnje stoletje. A Almino breme ni samo v preteklosti. Sin, ki ne mara govoriti materinega jezika in ki hoče nasilno očistiti svet, je njen problem sedanjosti.



Preverite, če je knjiga prosta



Svetilnik v nevihti

Zbirka zdravilnih zgodb najboljših indijskih avtorjev ter sad biblioterapevtskega projekta, ki verjame v pomirjajočo zmožnost besede in zdravilno moč zgodb. To so zgodbe, ki izžarevajo mir in upanje, zgodbe o ljubezni in izgubi, o nasilju in sočutju, katastrofah in ponovnem ravnovesju. Življenje slikajo v najhujših trenutkih in bralca obenem učijo, kako jih preživeti, kako zaceliti rane in zaživeti znova.


Preverite, če je knjiga prosta




Dušan Šarotar: Panorama

Pisatelj išče mir in navdih za pisanje na potovanju po deževni in megleni irski obali, od tam odpotuje v Belgijo in preko Ljubljane v Sarajevo, pot pa ga vodi vedno globlje v pokrajine lastne notranjosti. Pripoved je oblikovana kot asociativni tok misli, v katerem se časi, kraji in dogodki prelivajo v nenavadno zgodbo s številnimi pripovednimi glasovi. Čeprav vezi med njimi morda niso očitne, se v skupni zgodbi ne znajdejo povsem slučajno. Roman se je uvrstil med pet najboljših za nagrado kresnik 2015.



Preverite, če je knjiga prosta



Velma Wallis: Ženici - aljaška legenda o izdajstvu, pogumu in preživetju

Zgodba o dveh starkah iz plemena Rod se odvija na Aljaski. Ostareli in bolni se morata v skladu s tradicijo odstraniti iz plemena, kar je pravzaprav smrtna obsodba. A ženici se odločita živeti, spopadeta se z divjino, v mislih se vrneta v preteklost, da bi obudili veščine in znanja, ki so ju učili od ranega otroštva. Ganljiva zgodba o želji po preživetju in o tem, da starost še ne pomeni nekoristnosti, ki je dandanes še kako aktualna.



Preverite, če je knjiga prosta

Patrick Modiano: Vila bolest

Nobelov nagrajenec za književnost iz leta 2014 je roman Vila bolest napisal leta 1975. Roman je zgodba o zadnjem dnevu v življenju dr. Renéja Meintha, ki pa je večplastna. Zapolnjena je z dogodki izpred dvanajstih let, ko je pripovedovalec Viktor Renéja spoznal v nekem Zgornjesavojskem letovišču. Tam se Viktor zaljubi v dvaindvajsetletno Yvonne Jacquet. Oba sta polna skrivnosti, ki se skozi zgodbo počasi razkrivajo tako Viktorju kot bralcu …

Preverite, če je knjiga prosta


Pesniška zbirka - po izbiri

 
< Nazaj   Naprej >