Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
Faks 03 837 01 81, E-MAIL: knjiznica.mozirje@moz.sik.si

Delovni čas: pon. 8-15, tor. 8-18, sre. 8-15, čet. 13-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Slovenska knjiga meseca februarja 2019   Na današnji dan leta 1581   Knjiga meseca februarja 2019   Mladinska knjiga meseca februarja 2019   Odprtje spominske razstave Alojza Zavolovška   Slovenska knjiga meseca januarja 2019   Novosti s knjižnih polic v Knjižnici Mozirje   Družinska knjiga meseca januarja 2019   Najbolj brane knjige v letu 2018
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
Poezija meseca
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 Seznam knjig za 13. bralno značko Natisni E-pošta


Acman, Anton: Utrinki iz najinega življenja

Anton Acman starejši se je rodil na Ramšakovi domačiji kot najmlajši izmed devetih otrok. V osnovni šoli se je prvič srečal z glasbo, kasneje stalno spremljevalko njegovega življenja. Leta 1940 je bil vpoklican na redno služenje vojaškega roka v Kragujevac, naslednje leto so ga na bolgarski meji zajeli Nemci in poslali v ujetniško taborišče v Nemčiji, kjer je spoznal svojo bodočo ženo Tanjo.

Damjana Bakarič: Na tesnobi

Iskrena izpoved novinarke, tekstopiske in urednice, Damjane Bakarič, govori o zlomu, napadih panike, o tesnobi. Razbija stereotipe o tem, kdo so ljudje, ki se spopadajo s tesnobo. Gre za prvoosebno izpoved o tem, kako je po 15-ih letih dela novinarke, ki se ne ustraši nobene teme, začela doživljati napade panike, kako je med pogovori morala zbežati na prosto, na svež zrak. V knjigi novinarka razgrne še zgodbe drugih ljudi s podobno izkušnjo, kljub vsemu pa je knjiga pozitivno naravnana.

Preverite, če je knjiga prosta


Barbal Maria: Kamen v melišču

Roman govori o usodi preproste ženske iz pirenejske vasice, Conxe, ki, kot osemdesetletna starka, pripoveduje o svojem življenju, dogodkih, ki so jo izoblikovali. Njena zgodba se začne s preživljanjem otroštva v odmaknjeni katalonski gorski vasici nekje na začetku 20. stoletja. Conxa doživi ljubezen, preživi vojno, številne izgube … Bralca pa njena zgodba uči, da se posameznik težko upira velikim dogodkom, duh zgodovinskega časa je neizogiben, prav tako lok človeškega življenja.Barbal Maria: Intimna dežela

Glavna junakinja Rita pripoveduje svojo osebno zgodbo od najnežnejših otroških let pa vse do odrasle dobe. Čuteče dekle v svojem notranjem monologu vsa svoja občutenja naslavlja na svojo avtoritativno, hladno mater. S tem išče načine, da bi se približala materi in razumela nezaceljene rane preteklosti. A pot v materin notranji svet se ji začne odpirati šele, ko le-ta obleži v bolnišnici, dekle pa prisluhne očetovi pripovedi o njej.
Cundrič, Magdalena: Otrok številka 32-G

Zgodba o treh sestrah, od katerih vsaka skuša na svoj način preživeti vojno, ki jo doživljajo kot izgnanstvo, politično preganjane, vero v boga, rojstvo in smrt. V romanu se avtorica skuša držati resničnih dogodkov, tudi vse osebe v romanu so resnične, le nekaterim je spremenila ime.Djilas, Ivana: Hiša

V sočnem romanu polnem pikrega humorja spoznamo družino, ki ne zmore več plačevati kredita za hišo. Junakinja uvidi, da prodaja doma ni tako enostavna zadeva in da zlahka preraste v družinsko krizo. Roman je kritika sodobne potrošniške družbe, ki vse razen plačila, želi takoj. Delo je bilo med desetimi nominiranci za nagrado kresnik.Doerr, Anthony: Vsa ta nevidna svetloba

Roman nagrajen s Pulitzerjevo nagrado.

Ona je Marie-Lurie, nežno dekletce, ki preživlja dneve s svojim očetom. On pa je osemletni Werner, ki kot za šalo sestavlja radie in mikrofone, svoje otroštvo pa preživlja v sirotišnici. Že skoraj odrasla se nekaj let kasneje vsak na svoji strani znajdeta v drugi svetovni vojni, ki njo iz Pariza potegne v obmorsko mesto Saint-Malo, eno od pomembnih strateških točk po izkrcanju zaveznikov ob dnevu D, njega pa tudi zaradi njegovega tehničnega mojstrstva vpokličejo v nemško vojsko.

Golob, Tadej: Jezero

Nominacija za nagrado kresnik 2017

Odlična kriminalka izpod peresa kresnikovega nagrajenca nas popelje v skrivnostni prostor okrog Bohinjskega jezera, kjer se že leta dogajajo čudne stvari in kjer ljudje nenadoma izginjajo brez sledi. Višji kriminalistični inšpektor iz Ljubljane se na novoletni večer vrača s smučanja na Voglu. Ko se skozi snežni metež prebija proti domu, naleti na dekle, ki je v reki našlo neprepoznavno truplo mlade ženske. Kdo je žrtev? Je zločin zakrivil osamljeni norec ali je morala neznanka s poti zaradi zarote?


Groen, Hendrik: Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in ¼

Hendrik Groen, prebivalec doma upokojencev, je prepričan, da je možno na stara leta še vedno uživati, zato s sotrpini ustanovi društvo, katerega dogodivščine nas prepričajo, da za smeh ni nikoli prepozno. Nizozemski knjižni fenomen, ki je napisan pod psevdonimom, je knjiga o staranju, namenjena vsem mladim po srcu in duši.Hudej, Mohor: Vlažne duše

Protagonist romana Vlažne duše je Matjaž, moški v srednjih letih, ki ga življenje, predvsem pa brezobzirno samozavestni vaški šerifi, ki se igrajo z njegovo usodo in z usodami njemu podobnih, dokončno prepričajo, da je edini način, kako razvozlati gordijski vozel, ta, da ga presekaš. Zato zapusti domovino in se preseli na majhen tajski otok, kamor je še kot turistični vodnik vodil skupine turistov.Hudolin, Jurij: Osnove ljubezni in zla

Protagonist romana Ivan Hvalica je popotnik. Od beznic do bolj imenitnih lokalov, od druženja zgolj s svojo samoto do popivanja s propadlimi in propadajočimi politiki, podjetniki, vaškimi šerifi, umetniki in nazaj. Vse do ženske, ki ga ima, kljub vsemu, iskreno rada. Kar se izkaže za kapljo čez rob, ki protagonista z enosmerno letalsko vozovnico v žepu požene v svet in, tako upa, bliže k sebi.
Jančar, Drago: In ljubezen tudi

Roman se dogaja v Mariboru v času 2. svetovne vojne in v letih po njej, torej v času, v katerem se zdi, da ni prostora za ljubezen. Vojna vihra preobrača življenjske usode dveh prijateljic in fanta ene od njiju. Na preizkušnji ni samo ljubezen, ampak tudi človečnost in moralnost človekovih odločitev v nemirnem obdobju.Preverite, če je knjiga prosta

Jerome Klapka: Trije možje v čolnu, da o psu niti ne govorimo

Humoristični roman je največji literarni dosežek Jeroma Klapke Jeroma, ki je z njim v svet ponesel sloves angleškega humorja. Trije prijatelji se s psom odpravijo na veslaški izlet po Temzi. Na potovanju se razkrivajo njihove nedolžne, a pogosto sramotne in ponižujoče slabe lastnosti, od hipohondrije, lenobe in napuha do samovšečnosti. Potovanje po slikovitem angleškem podeželju je začinjeno z duhovitimi anekdotami iz britanske zgodovine, ki nič kaj spoštljivo ne pripovedujejo o gosposkih prednikih sedanje kraljevske družine.


Preverite, če je knjiga prostaJustinek, Terezija: Njen trop

Terezija Justinek je avtorica, ki živi Zgornji Bistrici in je v minulih štirih letih izdala že 13 knjig. Njena dela bralca prepričajo s tankočutno okarakteriziranimi protagonisti in odličnim poznavanjem psihologije malega človeka. Avtorica se v svojih delih približa preprostemu človeku, ki ga pestijo raznolike, največkrat težke usode. V pričujočem delu spoznamo Stanko, ki so jo kot dojenčka našli na pragu župnišča. Bo sploh kdaj izvedela, kaj se je v resnici zgodilo?

Kidd, Sue Monk: In dobila je krila

Romanizirana biografija sester Sarah in Angeline Grimké, prvih Američank, ki sta javno zagovarjali pravice žensk in se zavzemali za odpravo suženjstva. Avtorica je določena zgodovinska dejstva prilagodila pisanju romana. Za enajsti rojstni dan dobi Sarah v dar desetletno sužnjo Esti Pokoro. Deklici postaneta prijateljici. Sarah je zelo vedoželjna in si želi postati pravnica. To je za žensko iz začetka 19. stoletja nekaj nezaslišanega. Upre se na ta način, da nauči sužnjo Esti brati in pisati, kar ima za obe deklici hude posledice, vendar v njiju ne zatrejo uporniškega duha.
Kidd, Sue Monk: Prestol morske deklice

Jessie živi povprečno življenje ženske srednjih let, ki je srečno poročena, njeno življenje pa je že zdavnaj postalo rutina. S tem je zamrlo tudi njeno umetniško ustvarjanje in ko se hči Dee odpravi študirat, Jessie začuti praznino. Kmalu jo pokličejo na otok Egret, kjer si je njena mati odrezala prst. Odpravi se tja, da bi pomagala materi ter raziskala ozadje njenega dejanja. Ob tem se sooča z družinsko skrivnostjo iz preteklosti ter se zaljubi v benediktinskega meniha, brata Tomaža, ki živi v bližnjem samostanu.
Kidd, Sue Monk: Skrivno življenje čebel

Življenje štirinajstletne Lily obvladujejo tiranski oče in drobci zamegljenih spominov na pokojno mamo. Ko njena črna 'nadomestna mati' užali najbolj zagrizene rasiste daleč naokrog, se Lily odloči, da ju obe osvobodi. Zatečeta se v mesto, ki varuje skrivnost materine preteklosti. Naključje ali usoda ju pripelje k trem čudaškim temnopoltim sestram čebelarkam. Lily se na lepem znajde v čarobnem svetu čebel, medu in črne Madone – ter najde družino, kjer je nikoli ne bi pričakovala.


Preverite, če je knjiga prostaLenko, Davorin: Postopoma zapuščati Misantropolis

Natančno izrisane zgodbe prebujenih junakov, ki živost iščejo tam, kjer še obstajajo cone nedoumljivega in neponarejenega – v telesnosti in telesih, s pomočjo njih pa v drugih bitjih. Lenko je obsesivec, ki ga kdo ve kakšna sila (morda radovednost, morda notranji demoni, najverjetneje pa preplet obojega) poganja, da gre v pisanju do konca, da pogleda za zaveso, ali – natančneje – pod rjuhe: zanimajo ga telesa v svoji naravnosti, takšna, kot so, ko se ne trudijo biti všečna.

Maze, Tina: Jaz. Tina.

Biografski roman, ki sta ga spisala življenje in značaj najboljše alpske smučarke v zgodovini Slovenije. Vendar ni običajen biografski roman. Kot je izjemna in edinstvena Tina Maze, je izjemna tudi knjiga, ki nam jo prvič približa v luči, kakršne je do sedaj nismo poznali. Gre za globoko osebno pripoved, kjer se življenjska zgodba in življenjska tekma s premagovanjem same sebe, prepleta s pisanjem športne zgodovine.

Meek, James: Izkazana ljubezen ljudstva

Po koncu 1. svetovne vojne pridejo v odročno rusko mesto, kjer živi posebna verska sekta, češkivojaki, ki si po vojni želijo domov. Navidezen mir v mestu zmoti tudi kaznjenec, ki je pobegnil iz sibirskih zaporov. Ta pritegne pozornost lepe vdove, ki živi v mestu. A stvari niso takšne kot izgledajo na prvi pogled. Zgodovinski roman, ki odpira versko-politična pa tudi človeško-moralna vprašanja, je prejel številne literarne nagrade.Preverite, če je knjiga prosta
Meroi, Nives: Ne pustim te čakati

Spomladi 2009 je Nives Meroi v tekmi še z dvema alpinistkama, da bi kot prva ženska osvojila vse osemtisočake. Z možem Romanom se najprej odpravita na Anapurno, vendar ju gora ne spusti zraven, zatem pa še na Kangchenjungo. Ko ju do vrha loči le še nekaj sto metrov, se Roman ne počuti dobro in se ustavi ter ji reče, naj gre sama do vrha. Nives je nekaj trenutkov v dilemi, kaj naj stori, potem pa se odloči, da himalajski vrh ni vreden tega, da bi moža pustila v negotovosti gorske surovosti. Vendar Kangchenjunga še vedno čaka nanju …Preverite, če je knjiga prosta
Vinko Möderndorfer: Kit na plaži

Nagrada desetnica

Duhovita zgodba, ki nagovarja vse generacije, čeprav je v svojem bistvu namenjena mladini. Nika, ki zadnji razred obiskuje na novi šoli in živi v novem kraju, je med sošolci priljubljena, vendar se poleg odraščanja spopada z lastnim sprejemanjem mlajšega brata z Downovim sindromom. Pisatelj je za roman dobil letos desetnico, nagrado za najboljše otroško ali mladinsko delo.

Preverite, če je knjiga prosta
Oksanen Sofi: Ko golobice izginejo

Dogajanje je postavljeno v Estonijo med 2. svetovno vojno in v desetletja po njej. V ospredju so osebne zgodbe bratrancev Rolanda in Edgarja ter Edgarjeve žene Juudit. Prvi je zagrizen borec za osvoboditev Estonije izpod sil okupatorjev, drugi konstantno spreminja svoja prepričanja in išče naklonjenost vsakokratne oblasti. Predvsem tragična pa je zgodba Juudit, ki jo kolesje vojnega dogajanja požre in nato izvrže s strtim srcem.
Preverite, če je knjiga prostaOksanen Sofi: Očiščenje

Roman bralcu odstira precej nepoznano Estonijo in razčlenjuje stiske, ki sta jih Estoncem pustili Sovjetska zveza in kasneje Rusija. V zgodbi sledimo dvema ženskama različnih generacij, Aliidi, starejši Estonki, in mladi Rusinji Zari. Prva ima roke umazane od komunističnih zločinov, druga je žrtve trgovine z belim blagom, ki je uspela pobegniti svojim mučiteljem. Roman je napet, pretresljiv in bralcu skozi zgodbo razkrije številne skrivnosti o povezanosti obeh žensk. Avtorica je zanj prejela mnoge nagrade doma, po Skandinaviji in tudi širše po Evropi.

Preverite, če so knjige prostePandazopoulos, Isabelle: Odločitev

Gimnazijka Louise neko običajno jutro rodi otroka, za katerega sploh ni vedela, da ga nosi. Poleg tega še nikoli ni mela spolnega odnosa. Kaj se sploh dogaja? V težkih trenutkih mora sama sprejeti odločitev in se spopasti z življenjem, saj jo njena družina prepusti samo sebi. Napeto in ganljivo branje o nenavadni usodi.
Preverite, če je knjiga prostaPavličić, Pavao: Donava

Donava je dokumentaren roman o široki srednjeevropski reki, ki povezuje Alpe s Črnim morjem. Donavo spremljamo skozi vse mesece v letu: od trdno zamrznjene reke do prvih pogumnih kopalcev in rečnega prometa v zgodnji pomladi, živahne poletne kopališke in ribiške sezone ter postopnega jesenskega umirjanja. Donava ni samo pripoved o neki reki, temveč tudi oris etnološkega, zgodovinskega in družbenega vidika življenja v Podonavju.Preverite, če je knjiga prostaRoth, Philip: Očetovina

Ameriški pisatelj Philip Roth je prejemnik številnih prestižnih književnih nagrad, med drugim mednarodne Bookerjeve nagrade, Pulitzerjeve nagrade ter Ameriške državne nagrade za književnost. V svojem delu, spominih na očeta, pripoveduje resnično zgodbo o bolezni in posledičnem umiranju svojega očeta in se na ta način loteva ene izmed najbolj arheotipskih tem: odnosa med očetom in sinom.


Preverite, če je knjiga prosta
Ana Schnabl: Razvezani (kratke zgodbe)

Zbirka kratkih zgodb je knjižni prvenec Ane Schnabl, nekdanje Dnevnikove kulturne novinarke in književne kritičarke. Zgodbe govorijo o posameznikih, ki se vsak v svojem svetu spopadajo s težavami, ki so ostalim ljudem večinoma nevidne. Med protagonisti so dekle z anoreksijo, mlada mamica s poporodno depresijo, fant, ki kadi travo, in še drugi, ki se tako ali drugače nahajajo na družbenem ali osebnem robu.


Preverite, če je knjiga prostaShafak Elif: Čast

V ganljivem romanu turške pisateljice junakinja Kurdinja Esma pripoveduje zgodbo o enojajčnih dvojčicah Rožnata usoda in Dovolj lepote. Zgodbo o emigraciji, prepadom med spoloma in družinskih povezavah pretrese umor iz časti, ki ga je zagrešil Esmin brat. Dogajanje bralca sprehaja med Evfratom, živahnim Istanbulom in Londonom, kjer Esma živi.Preverite, če je knjiga prosta

Hjalmar Söderberg: Resna igra

Roman velja za enega najboljših švedskih ljubezenskih romanov in hkrati za najboljši portret Stockholma v švedski književnosti. Opisuje dolgo in mučno ljubezensko razmerje med Arvidom Stjärnblomom in Lydio Stille. Oba osrednja lika se poskušata znebiti družbenih okovov, vendar to bolj uspeva Lydii. Roman primerjajo z dvema najbolj znanima romanoma o prešuštnicah iz literarne zgodovine, Ano Karenino in Gospo Bovary.


Preverite, če je knjiga prosta
Tratnik Suzana: Tombola ali življenje

Nominacija za nagrado modra ptica 2016


Avtorica nam mojstrsko odstira klopčič zapletene zgodbe o najstnici Miji, ki odrašča v majhnem mestu z mamo, ki bi jo na vsak način rada priklenila v službo. Spopada se še z drugimi težavami najstnikov v nekdanji Jugoslaviji, odraščanje ji še otežuje večinoma odsotni oče. Mija mora sama spoznati, katera pot je zanjo prava. Roman je bil nominiran za nagrado modra ptica 2016.
Preverite, če je knjiga prosta
Virk, Jani: Med drevesi

Zbirko zgodb povezujejo točke preloma v življenju posameznikov. Mirsadove sanje, ki jih sanja namesto in za sina, se razblinijo zaradi razloga, ki ga ne more razumeti; Petru T. življenje, ki ga je poznal, razpada v spomin, a na drugi strani ga prehiteva že novo; Klavdiju se na prvi službeni poti v tujino v tovornjaku pojavi mlada begunka; študent teologije v Londonu, iz strahu pred ljubeznijo, pristane v vrtincu nočnega življenja … Povsem nepovezane življenjske zgodbe različnih posameznikov, toda pozornemu bralcu ne bo ušlo, da je svet manjši, kot se zdi.
Preverite, če je knjiga prosta
Vodolazkin, Jevgenij: Laurus

Roman o srednjeveškem človeku in o njegovem vsakdanu. Vodolazkin je v središče zgodbe postavil ljudskega zdravilca ter preko njegove zgodbe bralstvu predstavil življenje prebivalstva Rusije v obdobju poznega srednjega veka. Okoli treh osrednjih tem: zdravja, časa in medčloveških odnosov, se zvrstijo motivi zdravilnih zelišč, svetih knjig in molitev, pa njihovih nasprotij, strupenih rastlin, apokrifnih knjig in zaklinjanj. Prav osredotočenost na staroruskega človeka in njegov odnos do sebe je v romanu zaostren do sleherne intimnosti.
Preverite, če je knjiga prosta
Žiberna, Marjan: Norma

Prvoosebna pripoved atleta, ki zaradi nenadne bolezni pristane v bolnišnici. Ko se vrne domov, spremeni način življenja in začne načrtno trenirati v želji, da bi dosegel olimpijsko normo. Zaradi ljubezni do ženske se mu tudi maratonska olimpijska norma zdi dosegljiva. Skozi pripoved se razkrije nenavadna ljubezenska zgodba iz preteklosti, in vprašanje, koliko smo pripravljeni tvegati, da bi dosegli, kar si želimo že od mladih nog. Navsezadnje to ni le junakov tek skozi ciljno črto, ampak tudi skozi življenje.
Preverite, če je knjiga prosta


Pesniška zbirka - po izbiri

 
< Nazaj   Naprej >