O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 Osrednja knjižnica Mozirje Natisni E-pošta
COBISS+
Lokalni katalog Pregled in podaljšanje gradiva Referenčni servis Vprašaj knjižničarja

Prosimo vas, da za podaljševanje roka izposoje ne uporabljate elektronske pošte.

Podaljševanje je mogoče osebno v knjižnici, preko storitve Moja knjižnica in po telefonu, v delovnem času knjižnice, in sicer vsaj dan pred iztekom izposojevalnega roka. Pri vsakem načinu podaljševanja, ki ga izberete, morate takoj dobiti povratno informacijo o novem datumu vrnitve. V nasprotnem primeru rok izposoje ni podaljšan!
 

NOVICE IN DOGODKI
 
17 01 20 Predstavitev knjige Spoznaj me

Vabimo vas na predstavitev knjige

Spoznaj me:
skozi rime do hitrejšega in lažjega razumevanja duševnih tegob


Tanje Povhe, univ. dipl. psihologinje

v petek, 24. januarja 2020, ob 18. uri v Galeriji Mozirje.

Avtorica knjige je skozi rimo čudovito opisala doživljanje 35 različnih duševnih tegob, pri čemer se je skušala čim bolj vživeti v doživljanje ljudi, ki doživljajo različne duševne »brodolome«. S tem želi bralcem, ki duševnih tegob ne poznajo, približati ta skrivnosten in slabo poznan svet. Pesmi spremljajo čudovite in zgovorne ilustracije Nine Meglič.

Knjiga, ki se bere oziroma kot pesem poje, je namenjena vsem generacijam, tako za osebno rabo kot priročnik za strokovne delavce.
   
Tanja Povhe je univerzitetna diplomirana psihologinja, ki s srcem in dušo opravlja svoj poklic. Zaposlena je v ZD Nazarje v Dispanzerju za mentalno zdravje otrok in mladostnikov ter izvaja preventivne programe za odrasle za pomoč pri spoprijemanju s stresom, tesnobo in depresijo. Ljubiteljsko se ukvarja s pisanjem poezije, hkrati pa z zanimanjem raziskuje skrite kotičke in vsebine ljudi, s katerimi se srečuje na poklicni poti. Pri delu z ljudmi išče mnogotere načine, kako se jim približati, jih razumeti in spodbuditi njihovo lastno aktivnost k boljšemu in lepšemu vsakdanu.   

 
 
 
14 01 20 Nova uganka za knjižne vseznalčke

V decembrski knjižni uganki meseca je žreb izbral člana Knjižnice Solčava. Izžrebanca bomo o prejemu nagrade obvestili, svojo nagrado bo lahko prevzel v Knjižnici Solčava.

Dragi reševalci knjižne uganke, naj vas sreča spremlja tudi v letu 2020. Zato se le preizkusite v reševanju prve letošnje uganke meseca.

Kolektiv Osrednje knjižnice Mozirje
 
 
 
08 01 20 Stvarna literatura meseca v Knjižnici Mozirje

  Charlan Nemeth: V zagovor svojeglavih - Pomen nestrinjanja v življenju in pri delu

Charlan Nemeth je profesorica na oddelku za psihologijo Univerze v Kaliforniji v Berkeleyju. Že dolgo preučuje vpliv in pozitivne posledice nestrinjanja v vsakdanjem življenju ter pri delu, svoja spoznanja pa je sedaj strnila tudi v knjigi. V njej zagovarja stališče, da lahko pridemo do boljših odločitev, če opogumimo možnost izražanja nestrinjanja.

 Nestrinjanje posameznika z ostalimi namreč spodbuja večino, da se pouči o vseh plateh obravnavane tematike in razmisli o novih idejah. Nestrinjanje torej omogoča bolj kreativno in bolj kakovostno odločanje. Avtorica v svojem delu ugotavlja tudi, da navada stalnega strinjanja s splošno priznanimi predpostavkami lahko vodi do katastrofalnih posledic, ki jih avtorica dokumentirano predstavi na konkretnih primerih.
 
 
 
23 12 19 Najbolj brane knjige v Knjižnici Mozirje v letu 2019

Odrasli:
Žakelj, Bronja: Belo se pere na devetdeset, Širok, Mojca: Pogodba, Heuse, Dalila: Sramežljivost občutij, Owens, Delia: Tam, kjer pojejo raki, Golob, Tadej: Jezero, Golob, Tadej: Leninov park, Golob, Tadej: Kot bi Luna padla na Zemljo : biografija Milene Zupančič, Stamm, Peter: Sedem let, Clement, Jennifer: Molitve za ugrabljene, Kenda, Jakob J.: Apalaška pot : 3500 kilometrov hribov in Amerike, Moriarty, Liane: Moževa skrivnost, Rugelj, Samo: Resnica ima tvoje oči, Maalouf, Amin: Taniosova pečina, Simoniti, Veronika: Ivana pred morjem, Gržan, Karel: Jaz, Čarli Čeplin, Lainšček, Feri: Zadoščenje, Šalehar, Miha: Duh česa.

Mladina:
Palomas, Alejandro: Sin, Rippin, Sally: Brina Brihta, Dahl, Roald: Matilda, Pečjak, Vid: Drejček in trije Marsovčki, Seliškar, Tone: Bratovščina Sinjega galeba, Peroci, Ela: Muca copatarica, Pilkey, Dav: Pasji mož, Snet s ketne, Russell, Rachel Renée: Zguba : dnevnik, Suhodolčan, Primož: Živalske novice, Partljič, Tone: Hotel sem prijeti sonce, Blyton, Enid: Na otoku zakladov, Lindgren, Astrid: Pika Nogavička, Guido van Genechten: Sračja glasba, Milčinski, Fran: Butalci, Davis, Jim: Garfield ma vas rad.

 
 
 
19 12 19 Mladinska knjiga meseca decembra 2019

Juraj Šebesta: Pes pa v smeh

Slovaški avtor Šebesta je skozi oči petnajstletnega Tomaša in zapletov v njegovi družini napisal toplo zgodbo, katere bistvo je pravzaprav, da življenje s psom povezuje in osrečuje, tudi ko se nam zdi, da gre vse po zlu. Tomašova družina razpade, ko se oče odseli k mlajši ženski, mama pa začne fantazirati, da se bo poročila s kakšnim starim bogatašem in končno prišla do hiše, katere ji njen mož ni omogočil. Poleg tega se stvari zapletajo še z dementnim dedkom, Tomaš pa je tudi zaljubljen. A obstaja vezni člen družine, v kateri ima vsak kup problemov sam s sabo.
To je njihova psička Žofka, ki s svojo pasjo iskrenostjo in veliko ljubeznijo do vse družine, lepša dneve prav vsem. Nazadnje celo z leglom psičkov, za skrb katerih je potrebna cela družina.
Humorno napisan mladinski roman je pred kratkim prejel priznanje Zlata hruška 2019 v kategoriji prevedena mladinska leposlovna knjiga.