Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
Faks 03 837 01 81, E-MAIL: knjiznica.mozirje@moz.sik.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
Knjiga meseca aprila 2020   Še lažji dostop do e-knjig Biblos   Slovenska knjiga meseca marca 2020   Anketa o poznavanju in uporabi splošnih knjižnic   Slovenska knjiga meseca marca 2020   Najbolj brane knjige v Knjižnici Mozirje v letu 2019   15. bralna značka za odrasle
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:






ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 















Osrednja knjižnica Mozirje Natisni E-pošta
COBISS+
Lokalni katalog Pregled in podaljšanje gradiva Referenčni servis Vprašaj knjižničarja


Spoštovani člani in uporabniki knjižnice,

obveščamo vas, da skladno z navodili Ministrstva za kulturo od petka, 13. 3. 2020, do preklica zapiramo vse enote Osrednje knjižnice Mozirje (Mozirje, Nazarje, Rečica ob Savinji, Ljubno, Gornji Grad, Luče, Solčava) zaradi preprečevanja morebitnega širjenja okužb ter varovanja zdravja ljudi.

V tem času izposoja in vračilo gradiva ne bosta mogoča. Onemogočena so tudi naročila in rezervacije gradiv ter storitev medknjižnične izposoje. Gradivo, ki ste ga rezervirali in ste zanj že prejeli obvestilo, da vas čaka v knjižnici, vas bo počakalo v knjižnici, ko bo ta ponovno odprla svoja vrata. V dneh zaprtosti knjižnice se zamudnina ne obračunava. Zaradi zaprtja knjižnice za vas ne bodo nastali nobeni stroški.

Čeprav bo knjižnica zaradi trenutne situacije zaprta, lahko do kakovostnega branja vseeno dostopate, in sicer preko Biblosa, največje spletne knjigarne in knjižnice pri nas. Biblos knjižnica je odprta 24 ur na dan in 7 dni v tednu, dosegljiva pa vam je s samo nekaj kliki iz varnega zavetja doma. V tem trenutku na Biblosu ponujamo 403 knjige. Za uporabo platforme potrebujete urejeno članstvo v knjižnici ter dostop do svetovnega spleta. Prav tako so na voljo različni elektronski viri (s spletnimi časopisi in bazami podatkov s številnimi vsebinami).

Hvala za razumevanje in ostanite zdravi. Vidimo se kmalu!

Osrednja knjižnica Mozirje
 

NOVICE IN DOGODKI
 
01 04 20 Knjiga meseca aprila 2020


Sally Rooney: Pogovori s prijatelji

Mlada irska pisateljica je le z dvema napisanima romanoma, Pogovori s prijatelji in Normalni ljudje, pritegnila pozornost svetovne knjižnih kritikov. V obeh delih pisateljica odlično ubesedi glas milenijske generacije, hkrati pa ne zanemari klasičnega literarnega izročila. V romanu Pogovori s prijatelji spremljamo zgodbo občutljive, a zelo inteligentne Frances, ter njene vihrave prijateljice Bobbi.
Frances se spusti v razmerje s privlačnim 30-letnikom, možem starejše ženske, slavne fotografinje. Obe dekleti postaneta del njune družbe, in tako se generacijsko različna četverica spusti v drugačen, intimen in na trenutke tudi zelo boleč odnos za vse. Med Frances in Nickom se razvije globoka intima, ampak ali je to res prava ljubezen?
 
 
 
27 03 20 Še lažji dostop do e-knjig Biblos

Čeprav je knjižnica zaradi trenutne situacije zaprta, lahko do kakovostnega branja vseeno dostopate, in sicer preko Biblosa, največje spletne knjigarne in knjižnice pri nas.

Dostop: https://www.biblos.si/

Vpis: vpišete se s predpono SIKMOZ in številko članske izkaznice (primer: sikmoz0123456) in geslom za Mojo knjižnico. Če ste geslo pozabili, si ga lahko ponastavite sami na spletni povezavi https://plus.si.cobiss.net/opac7/mylib/password?pass=reset

V tem trenutku na Biblosu ponujamo 419 knjig. Za uporabo platforme potrebujete urejeno članstvo v knjižnici ter dostop do svetovnega spleta. Prav tako so na voljo različni elektronski viri (s spletnimi časopisi in bazami podatkov s številnimi vsebinami).

VSEM članom, tudi tistim, ki vam je v tem času potekla članarina ali imate dolg, smo omogočili dostop do e-vsebin.

Če še niste naš član, lahko to postanete tudi preko spleta, saj smo omogočili brezplačen spletni vpis za dostop do e-virov.

Povezava za spletni vpis: https://plus.si.cobiss.net/opac7/rsu/sikmoz/form
Navodila: http://etecaj.izum.si/mod/page/view.php?id=556

V pomoč pri uporabi Biblosa so vam naslednji video posnetki, več o postopku namestitve najdete tudi na spletni strani: https://www.biblos.si/kako-deluje.

Navodila za računalnik:




Naprave Android



Naprave iOS


 
 
 
23 03 20 Slovenska knjiga meseca marca 2020

Vlado Vrbič: Prestreljene sanje

Založba Litera je v letošnjem letu izdala roman Velenjčana Vlada Vrbiča. Roman z naslovom Prestreljena krila je v celoti posvečen življenju Karla Destovnika - Kajuha. Avtor izjemno pronicljivo opiše življenje pesnika, ljubimca, partizana in narodnega heroja ter pri tem bralca brez olepševanj popelje v čas pred in med drugo svetovno vojno.
Od strani do strani postaja vzdušje tedanjega časa vedno bolj otipljivo, bralcu pa pred očmi raste tudi glavni junak in pri tem razkriva svoje otroštvo, odraščanje, ljubezni, pisanje poezije, vse do ilegalnega dela, vstopa v partizane in končno prerane smrti.
 
 
 
19 03 20 Anketa o poznavanju in uporabi splošnih knjižnic
Spoštovani uporabniki knjižnice,

vljudno vas prosimo za sodelovanje v raziskavi o poznavanju in uporabi splošnih knjižnic. Anketa vam bo vzela med 10 in 15 minut vašega časa, vaše mnenje pa bo zelo pomembno za naš raziskovalni projekt.

 
 
 
02 03 20 Slovenska knjiga meseca marca 2020

Peter Rezman: Mesto na vodi

Pesnik, pisatelj in dramatik Peter Rezman se je v slovenskem literarnem prostoru uveljavil predvsem kot prozaist, ki v svojih delih najpogosteje obravnava tematike, povezane z rudarstvom in rudarskim življenjem. Rudarstvo je avtor spoznal iz prve roke, saj je dolga leta delal kot elektrikar v rudniku.
Rezman v svojem petem romanu o rudarstvu v Šaleški dolini opisuje dogajanje med letoma 2020 in 2060, ko Velenje dočaka ista usoda, kot jo je v preteklosti doživela vas Družmirje, ki so jo zavoljo rudarstva in energetske stabilnosti države potopili in še danes leži v globinah Velenjskega jezera. A medtem ko je opisana katastrofa v romanu izmišljena, črni scenariji, ki pripeljejo do nje, nikakor niso.