O KNJIŽNICI
Knjižnica
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:


ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 Osrednja knjižnica Mozirje Natisni E-pošta
COBISS+
Lokalni katalog Pregled in podaljšanje gradiva Referenčni servis Vprašaj knjižničarja

Prosimo vas, da za podaljševanje roka izposoje ne uporabljate elektronske pošte.

Podaljševanje je mogoče osebno v knjižnici, preko storitve Moja knjižnica in po telefonu, v delovnem času knjižnice, in sicer vsaj dan pred iztekom izposojevalnega roka. Pri vsakem načinu podaljševanja, ki ga izberete, morate takoj dobiti povratno informacijo o novem datumu vrnitve. V nasprotnem primeru rok izposoje ni podaljšan!

 

NOVICE IN DOGODKI
 
14 05 19 Knjiga meseca maja 2019 v Knjižnici Mozirje


Aleksandar Hemon: Vprašanje Bruna

Chicaški pisatelj bosanskih korenin v zbirki kratkih zgodb povzema lastno biografijo. V junaku osrednje novele, Jozefu Proneku, opisuje tudi  svoje življenjske izkušnje. Ko je Pronek na večmesečni štipendiji v ZDA, v njegovi rodni Bosni izbruhne vojna, njegovi bližnji in prijatelji so ujeti v obleganem Sarajevu, Pronek pa poskuša predvsem preko TV ekranov, pisma in klici so le redki, razbrati, kaj se dogaja v njegovi domovini.
Zato ni presenetljivo, da se v tej zbirki kratke proze prelivajo občutki krivde, izkoreninjenosti, odrezanosti, ki pa v pripovedovalcu porajajo suh humor ter hkrati svež poetični pogled tako na novo domovino kot na otroštvo in mladost v bivši Jugoslaviji. Aleksandra Hemona so po izzidu v angleščini napisane zbirke zgodb The Question of Bruno (Vprašanje Bruna, 2000), kritiki začeli primerjati z literarnimi klasiki, kot sta Joseph Conrad in Vladimir Nabokov.
 
 
 
13 05 19 Poezija meseca maja 2019 v Knjižnici Mozirje

Jure Jakob: Lakota

Jure Jakob je pisec petih pesniških zbirk (Tri postaje, Budnost, Zapuščeni kraji, Delci dela, Lakota), monografske študije o pripovedništvu Lojzeta Kovačiča Otroški pogled, prozno-esejistične knjige Hiše in drugi prosti spisi ter avtor več otroških pesniških slikanic.
Za pesniško zbirko Lakota, ki jo je avtor lani izdal pod streho založbe LUD Literatura, je prejel nagrado Prešernovega sklada. Jure Jakob tudi v peti zbirki poezije ostaja zvest motiviki, ki povečini črpa iz narave, vaškega ali primestnega okolja, vsakdanjih opravil. Vse to pa pesniku uspeva upesniti z občutenostjo in umirjenostjo, ki jo lahko razumemo tudi kot način bivanja ali odmik od današnjega »ponorelega« sveta.

 
 
 
13 05 19 Domoznansko predavanje in ogled razstave

Vljudno vas vabimo na domoznansko predavanje in ogled razstave

IGNACIJ OROŽEN 200 LET ROJSTVA

v petek, 17. maja 2019, ob 19. uri v Galeriji Mozirje.

O zgodovinarju, stolnem proštu in apostolskem protonotarju Ignaciju Orožnu bo predaval dr. Peter Weiss.

O razstavi bo spregovorila zgodovinarka Alenka Hren Medved, avtorica razstave in kataloga ob 200-letnici rojstva Ignacija Orožna.

Na domoznanskem večeru bodo na ogled rokopisna župnijska kronika Mozirja, ki jo je pisal Ignacij Orožen med svojim bivanjem v Mozirju, Celska kronika (1854) in II. zvezek zgodovine lavantinske škofije: Benediktinski samostan Gornji Grad in Dekanija Gornji Grad (1876/77).

Ignacij Orožen se je rodil 30. januarja 1819 v Laškem. Postal je duhovnik, v letu 1854 ga je poklicna pot zanesla v Mozirje, kjer je prebival dobro desetletje (1854-1865). Med službovanjem v Mozirju je pozidal podružnično cerkev sv. Nikolaja v Ljubiji, zaradi svoje velike priljubljenosti pa je leta 1892 prejel naziv častnega meščana Mozirja. Kot župnik v Mozirju je raziskoval cerkveno zgodovino štajerskih dekanij. V letih 1876 in 1877 je o dekaniji Gornji Grad napisal dve v nemškem jeziku pisani knjigi, in sicer o zgodovini benediktinskega samostana v Gornjem Gradu (1140-1473) z urbarjem iz leta 1426 in o zgodovini župnij v Zgornji Savinjski dolini.

Razstava bo na ogled v Galeriji Mozirje do 14. junija 2019.

 
 
 
08 05 19 Uganke za knjižne vseznalčke

V tokratni knjižni uganki meseca je žreb izbral člana Knjižnice Rečica ob Savinji. Izžrebanca bomo o prejemu nagrade obvestili, svojo nagrado bo lahko prevzel v Knjižnici Rečica ob Savinji.

Dragi reševalci knjižne uganke, vas pa že čaka nova zagonetka.

Kolektiv Osrednje knjižnice Mozirje
 
 
 
23 04 19 Družinska knjiga meseca aprila 2019


Petra Leskovšek Lasetzky: An ban pet podgan - priročnik klasičnih otroških iger

An ban pet podgan je le ena izmed izštevank, ki so mogoče pozabljene v mislih polno zaposlenega mladega starša, pa vendar močno zasidrane v njegovih otroških spominih. Zdaj so zbrane v priročniku, ki kar vabi, da jih starši predstavijo svojemu nadobudnežu, ga odpeljejo na prosto in mu dokažejo, da za zabavo ne potrebuje moderne tehnologije.
Potrebuje le prijatelja ali dva ter nekaj preprostih navodil in prav nobenih dragih pripomočkov. Kdo se boji črnega moža?, Ali je kaj trden most?, kaj pa Med dvema ognjema in preprosto skakanje gumitvista? Vse to je skrito v našem spominu in sedaj zbrano v priročniku, ki tudi vašim otrokom obljublja veliko zabavnih uric v družbi sovrstnikov.